Chmielowski Basses
Na jakis kompromis trzeba pojsc. Masa deski jest naturalnie mniejsza ale roznice miedzy polozeniami picka i miedzy roznymi przetwornikami beda zauwazalne bezproblemowo. Deska jest zrobiona z mahoniu typu Andiroba.
Odpowiedz
To be honest nie wyobrazam sobie sposobu wypelnienia drewnem tych dziur przy prezroznych konfiguracjach jakie sobie kto tam pomyśli, więc kompromis jest musowy, ale myślę że jakiś megamózg mógłby tę konstrukcje jakoś jeszcze udoskonalić. Mamy tu na forum jakiegoś wizjonera typu Jobs? Zenek na pewno nie pogardzi miliardowymi zy$kami Big Grin
Odpowiedz
Niektorzy montuja rampy z pickami i baseny wtedy sa porownywalne....Np tutaj.

[Obrazek: singlecut633.jpg]
Albo tutaj:

[Obrazek: 3201578073_2f4a2307a4.jpg]
Odpowiedz
Ale to ma być bas do testowania przetworników, więc w czym problem? Czy włożysz singla, humba czy splita, to będzie ta sama deska. Warunki zawsze będą te same, zmienną będzie tylko pickup Wink

Odpowiedz
Albo tu:
[Obrazek: 232ec9c71faf540827ab0213a4cfc066.jpg]
No tak ale na tę konstrukcje koncentrujaca sie na przeroznych konfiguracjach to sie nie sprawdzi, potrzebujemy futurystycznego wypelniacza, drewno w sprayu i koncentrat rozpuszczajacy to drewno w plynie. Big Grin
Odpowiedz
A może dla testów po prostu ustalić chwilowo jedną pozycję dla 2 singli (np. typowy 60' czy 70' jazz bass) i dorobić "wypełniacz" z drewna i pierwszy test wykonać na zasadzie - z wypełniaczem i bez, dla 2-3 różnych par pickupów. Może dzięki temu udało by się ustalić co pickupy tracą z brzmienia przy braku wypełnienia? Wink
Odpowiedz
Zadne wypelniacze nie maja sensu. Drewno z deski zostalo usuniete i juz. Leo Fender mial tester zrobiony ze sklejki i tez bylo dobrze....
Tutaj tester Leo z czasow G L:

[Obrazek: testbed.jpg]
Odpowiedz
No i chyba pozamiatane Smile Dobra sprawa ten tester pickupów i rozwiązane sensownie Smile Teraz tylko czekać na testera kombinacji wielu pickupów mrgreen (drobny żarcik oczywiście Wink )
Odpowiedz
(08-17-2014, 06:34 PM)yarzenioova napisał(a): Tak mi się właśnie wydaje, żę ten kawałek drewna ma najistotniejszy wplyw na brzmienie instrumentu "z dechy" i miarodajne okreslenie brzmienie pickupow, które skądś brać się musi, gęstość drewna powinna mieć znaczenie decydujące. Nie wiem na ile będzie trzeba sobie dowyobrażać co faktycznie dana konfiguracja pickupow daje, majac taka strate gestosci dechy, ostatecznie nie wiem czy takie przedsiewziecie ma w ogole jakis sens, ale jak mowie lutnikiem nie jestem i moze dużo mi się tylko wydaje. Zdecydowanie Zenek spokojnie nas tu z błędu wyprowadzi.

Wydaje Ci się.

Ja w swoim Squierze mam taki basen:

[Obrazek: Dsc_3293.jpg]

Burn by mógł pokazać zdjęcia swojego jazza...
Odpowiedz
ale to że masz taką dziurę w swoim basie, to znaczy, że co?
W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle
Odpowiedz
Taki basen to nie basen panie,u Zenka jest ocean w porownaniu herp.Ale tak zdjęcie G&L rozwiewa te rozważaniaSmile
Odpowiedz
Poza tym testowanym obiektem jest tutaj pickup, a nie bas...czyż nie?
Odpowiedz
Ten pickup musi zbierać z czegoś sound,sam sie nie nagrywa bo po co by Ci była reszta instrumentu,ja tylko poddawałem w wątpliwość miarodajność testu przystawek z ograniczoną gęstością drewna,ale z takim innowatorem jak Leo nie sposób polemizować.Skoro tak przebiegały testy pickow u niego jestem sklonny zaufac,ze cos tam mozna wywnioskowac.Ciekawe tylko czy mozna jeszcze nowy uklad pickow zastosowac,ktory bedzie sie charakterystyka znaczaco odroznial od obecnych patentow.
Odpowiedz
(08-17-2014, 08:53 PM)yarzenioova napisał(a): Ciekawe tylko czy mozna jeszcze nowy uklad pickow zastosowac,ktory bedzie sie charakterystyka znaczaco odroznial od obecnych patentow.
Można stosować różny materiał, położenie i wymiary magnesów. Kombinować z gęstością zwojów cewki.
A także drganie struny zbierać optycznie: http://lightwave-systems.com/saber-vl/
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
Tester ma testować pickupy i ich ustawienie. Różnice między pickupami usłyszysz. Różnicę między ustawieniami pickupów usłyszysz. Nawet wklejając w basen klocki z identycznego drewna, brzmienie basu nie będzie identyczne z brzmieniem instumentu z litej dechy.

To o czym mówisz jest aptekarstwem. Idąc dalej w tę stronę nie można za miarodajny test uznać ogrania docelowego instrumentu, bo inny egzemplarz będzie miał inne ułożenie słojów.

Alfik na Grajmidole rok temu powiedział co się składa na brzmienie ( w kolejności nieprzypadkowej )
1) pickup i konfiguracja
2) mostek i struny
3) drewno

Nie jestem pewien co do punktu 2, niemniej drewno było na końcu.

My sobie możemy gadać, a człowiek, który robi instrumenty, wzmacniacze, czy cokolwiek innego, popuka się w głowę i będzie robił po swojemu wszędzie zostawiając margines błędu. Cytując wypowiedź zenka:
Zenek napisał(a):Dla zabawy wyfrezowalem otwory na picki bardzo dokladnie , tzn prawie idealnie

Słowem kluczem jest "dla zabawy". A w zasadzie w ten sposób powinny być robione otwory, bo powierzchnia styku, bo masa drewna, bo struktura, bo poduszka powietrzna, bo faza księżyca. Ale się nie robi, bo to aptekarstwo.

Reasumując i cytując" graj, nie pierdol!" Big Grin
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości