Liczba postów: 24876
Liczba wątków: 29
Reputacja:
10
(11-02-2015, 04:46 PM)Burning napisał(a): łączna impedancja nie może być mniejsza niż 4Ohm.
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio
Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Liczba postów: 12308
Liczba wątków: 44
Reputacja:
4
(11-02-2015, 09:47 PM)questionmaker napisał(a): Czyli dwa razy 8 ohm nie można? to by było 4 ohm.
Panie, a nie lepiej wziąć kolumnę, do której możesz podpiąć inną kolumnę, jako tą, która jest podpięta prosto do wzmaka? Kiedyś tak w sali prób widziałem dwie paki i kajne problema.
Takie tam granie.
Czy ta mordka jest taka, na jaką zasłużyło to forum?
[ ] tak
[ ] bardzo tak
Liczba postów: 5242
Liczba wątków: 35
Reputacja:
4
11-03-2015, 08:24 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-03-2015, 08:26 PM przez Kempes.)
Nie chciałem zakładać nowego tematu, wolę zapytać tutaj.
Mam 6-letnią chrześnicę, która już od prawie dwóch lat uczęszcza na lekcje gry na pianinie.
Dziewczynie z początku szło jako-tako, ale teraz, gra już tak, że wzbudza lekki opad szczęki. Ładnie gra z nutek, czasami ma problem z tempem, ale ogólnie dobrze rokuje.
Problem(?) w tym, że pewnie przez swojego wujka chce grać na basie.
Pewnie za bardzo nie rozumie czym jest gitara basowa i jaką pełni funkcję w muzyce/zespole, ale ewidentnie perspektywa gry na basie bardzo się jej podoba.
Czy jest to chwilowa fascynacja, czy chęć przypodobania się? Nie wiem.
Oczywiście jako dobry wujek Marek, chcę jej pomóc i tutaj chcę Was zapytać, co proponujecie?
Każdy bas jest za duży dla takiego dziecka, a przynajmniej ja nie znalazłem nic, co mogłoby się nadawać.
Bas z krótszą skalą też raczej odpada. Może na początek gitara klasyczna/akustyczna?
Są chyba jakieś mniejsze rozmiary korpusów/pudeł dla dzieci.
Co proponujecie?
Liczba postów: 2038
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
A może coś w stylu Fleabass Junior?
Liczba postów: 4394
Reputacja:
0
11-03-2015, 08:43 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-03-2015, 08:47 PM przez Husky.)
Fleabass Junior przy 6 letniej dziewczynce i tak będzie wyglądał jak kontrabas 
Jest to też trochę droga inwestycja, jeśli nie wiemy czy mała się tym zainteresuje. Osobiście bym bardziej polecał gitarę klasyczną 1/2 albo 1/4, może też ukulele.
-------
Są jeszcze wynalazki typu gitara basowa 1/2, ale jak mówię - trzeba się zastanowić czy rzeczywiście warto.
Rickenbacker 4003 | Rickenbacker 360 | Wal Mk I copy | Hofner 500/1 | Bass VI | Epiphone EB0
Hammond L100 | Leslie 760
'69 Fender Bassman 50 | '69 Zelmer 100 | '67 Sunn Sonic
'73 Fender Bassman Ten | 70s Fender Twin Reverb | Vox AC30
Liczba postów: 19435
Liczba wątków: 50
Reputacja:
21
Dla sześciolatki, to chyba najlepiej ukulele basowe, albo coś w tym stylu jeżeli bardzo chce grać niskie dźwięki.
Przy rozmiarach ręki przeciętnego sześciolatka, to pokryje maks dwa progi nawet przy skróconej menzurze. Chyba, że NAPRAWDĘ chce, to niech się męczy, ale nawet "modny" ostatnio Kamil Pyrek gra na baaardzo krótkiej menzurze, a to 11 letni chłopak w końcu.
Liczba postów: 2181
Liczba wątków: 10
Reputacja:
3
Liczba postów: 4394
Reputacja:
0
Niedawno na fejsowej grupie jeden taki chodził
Rickenbacker 4003 | Rickenbacker 360 | Wal Mk I copy | Hofner 500/1 | Bass VI | Epiphone EB0
Hammond L100 | Leslie 760
'69 Fender Bassman 50 | '69 Zelmer 100 | '67 Sunn Sonic
'73 Fender Bassman Ten | 70s Fender Twin Reverb | Vox AC30
Liczba postów: 372
Liczba wątków: 36
Reputacja:
1
Prosty uke bass np harleya bentona zakupisz za ok 300 pln a jak nie wypali bedzie stanowil oryginalna dekorację.
Liczba postów: 69
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
siema, , ukelele mniejsze menzury, mimo wszystko bałbym się o zwyrodnienie palców - jak dzieciak się w to wkręci i będzie sporo grał(może dla wirtuoza to 6 lat już za późno), może jakieś pianinko? ponoć bardzo dobre na początek i resztę życia, a jak będzie ciągnęło do basu to żadna siła tego nie powstrzyma
Liczba postów: 3015
Liczba wątków: 21
Reputacja:
10
Kala U-Bass albo Ashbory
Liczba postów: 4376
Liczba wątków: 59
Reputacja:
1
Ashbory nie jest fretless? Podobno dźwięki nie pokrywaja się z "progami" to moze byc spore utrudnienie dla początkujacej.
Na Kala U-bassie grałem i polecam. HB chyba tez robi ukulele basowe.
Liczba postów: 372
Liczba wątków: 36
Reputacja:
1
robi, macałem, elektrownia w nim to trochę nieporozumienie bo jakaś taka strzelająca ale korpus wykonany wystarczająco dobrze i estetycznie jak na taką cenę, dla mnie niestety na scenę to zdecydowanie słaby wybór dlatego szukam czegoś z ortegi albo właśnie wspomniana kala, raczej z drugiej ręki ale mało tego i ciężko coś trafić
wisi jedna ortega na olx w cieszynie ale podstrunnica słabo wybarwiona i ogólnie rozmowa w stylu zero zwrotów i chcę tyle, cena do przełknięcia ale instrument zagadka i bez pomacania bym się nie odważył
Liczba postów: 582
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
(11-02-2015, 10:46 PM)bratekr napisał(a): (11-02-2015, 09:47 PM)questionmaker napisał(a): Czyli dwa razy 8 ohm nie można? to by było 4 ohm.
Panie, a nie lepiej wziąć kolumnę, do której możesz podpiąć inną kolumnę, jako tą, która jest podpięta prosto do wzmaka? Kiedyś tak w sali prób widziałem dwie paki i kajne problema.
No właśnie ten tc rs212 ma wyjscia na wzmak ale też input na kolejną paczkę. tylko nie za bardzo kumam jak by to miało wyglądać z impedancją jakbym najpierw podłączył jedną pakę 8ohm w drugą 8 ohm. Czy podlączenie tego jednym kablem do wzmaka dałoby 4ohm?
Stingray4/Tokai Jazz Bass/Greco Precel/Microkorg ->Korg Pitchblack - BF2 - OC2 - OC2 - LPB-1 - CEB - Zoom ms60B - DigiTech bass synth wah - mooer slow engine - TC flashback - SA Manta - Joyo American - Joyo ult drive - Digitech Jamman Stereo -> ASH ABM 300 -> TC RS212
Liczba postów: 883
Liczba wątków: 13
Reputacja:
22
Tak.
http://nagrywamy.com/
Squier Precision MiJ SQ '84, Lester Precision, Ibanez Soundgear MiJ '91, Harley Benton PB-20, Fender Bassman SP3100, Carvin R600, TC Electronic BG250, Boss CS2
|