Liczba postów: 1742
Liczba wątków: 19
Reputacja:
1
07-29-2015, 01:29 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-30-2015, 03:53 AM przez citizenkane.)
Mój stingray 83' jest już miejscami z drewnem na wierzchu. Problem z tym że to jest mega lekki i miękki kawałek jesionu bagiennego który spokojnie można zarysować paznokciem. Najlepszym /z punktu widzenia odpowiedzialnego człowieka / rozwiązaniem byłby refinish transparentnym bursztynowym lakierem (by ładnie komponował się z pożółkłym lakierem na szyjce), ale ja jak zwykle muszę kombinować...
(07-29-2015, 11:02 AM)Sebastian napisał(a): A czy podkład nie zejdzie razem z lakierem?
No właśnie... ?
EDIT:
Fajny filmik. Jednak zdecydowanie refinish.
Liczba postów: 906
Liczba wątków: 37
Reputacja:
0
Takie oto cuś przykleiło mi się do gryfu.
zdzierać???
Fender Jazz Bass Deluxe FMT5 => MM Stingray5 => Cort GB5 Custom => Aguilar TH700 + PTC Audio Lil'B 115 + 112
Liczba postów: 24876
Liczba wątków: 29
Reputacja:
10
Ja zdejmowałem we wszystkich starych basach.
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio
Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Reputacja:
0
Też się do tego przymierzam, ale zastanawiam się czy nie zwiększy to akcji strun, bo na mostku jest już dosyć nisko.
Fender Jazz Bass Deluxe FMT5 => MM Stingray5 => Cort GB5 Custom => Aguilar TH700 + PTC Audio Lil'B 115 + 112
Liczba postów: 24876
Liczba wątków: 29
Reputacja:
10
A ile grubości ma ta naklejka?!
IMHO zrywaj, spoleruj, dokręć solidnie, za kilka tygodni popraw dokręcenie i ciesz się zwiększającym sustainem.
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio
Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Reputacja:
0
(12-17-2015, 03:17 PM)Burning napisał(a): A ile grubości ma ta naklejka?!
IMHO zrywaj, spoleruj, dokręć solidnie, za kilka tygodni popraw dokręcenie i ciesz się zwiększającym sustainem.
:piwko:
Liczba postów: 159
Liczba wątków: 1
Reputacja:
1
(12-17-2015, 05:18 PM)crazy napisał(a): (12-17-2015, 03:17 PM)Burning napisał(a): A ile grubości ma ta naklejka?!
Gdyby akcja po tej operacji byla za wysoka, to zawsze magik typu Adam Lewicki zrobi ci to szybko i tanio
Liczba postów: 1292
Liczba wątków: 26
Reputacja:
1
Wklejam tutaj, poniewaz wydaje mi sie, ze najwiecej osob kompetentnych w temacie zaglada własnie do tego wątku i odpowie namoje pytanie.
http://allegro.pl/fender-precision-bass-...ml#thumb/2
Ten precel wisi juz od jakiegos czasu na allegro, teraz jest w całkiem niezłej cenie. Jednak zastanawiaja mnie te przebarwienia na gryfie. Czym to moze byc spowodowane? Jakies nieznane mi reakcje chemiczne, czy moze jakies grzyby zaatakowały drewno? Ktos spotkał sie z czyms takim? Szukałem w internecie, ale ciezko znalezc jakies wskazówki.
outreband.com
Liczba postów: 3370
Liczba wątków: 43
Reputacja:
1
wilgoć.
miałem jazza 83' i poprzedni wlasciciel wsadzic bas do mokrego futerału ( padało na koncercie ). bezbarwny lakier na gryfie w paru miejscach zszedł i wigloś się dostała prosto w drewno.. możliwe ze tutaj jest podobnie
Liczba postów: 6633
Liczba wątków: 117
Reputacja:
22
To moze byc to, ale moze tez po prostu wilgoc sie wdala pod lakier.
Nieraz mielismy na warsztacie gitare ze "średnio" położonym lakierem.
Wystarczyło przykleić taśme maskującą na podstrunnicę i lakier schodził razem z taśmą.
Pod taki lakier dostaje sie syf i wilgoć.
Liczba postów: 1254
Liczba wątków: 13
(01-18-2016, 11:00 AM)Mateusz napisał(a): To moze byc to, ale moze tez po prostu wilgoc sie wdala pod lakier.
Nieraz mielismy na warsztacie gitare ze "średnio" położonym lakierem.
Wystarczyło przykleić taśme maskującą na podstrunnicę i lakier schodził razem z taśmą.
Pod taki lakier dostaje sie syf i wilgoć.
Jest jeszcze jedna mozliwosc. , niektore sealery nie wiaza sie idealnie z lakierem koncowym , problem jest , że tego nie widać od razu , dopiero po jakims czasie pojawiają się objawy , ktore tu opisaliscie. Niestety przytrafilo mi sie to osobiscie. Szczęście tylko ,że w mojej prywatnej gitarze.
Liczba postów: 6633
Liczba wątków: 117
Reputacja:
22
Myśle, że fender raczej uzyl dobrego sealera
Liczba postów: 411
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
Nie wiem gdzie napisać to piszę tu.
Chciałbym złożyć sobie jazz bassa a nie chcę wydawać na raz tysięcy zł na kolejny instrument więc pomyślałem, że może warto sobie kompletować powoli.
Mój ideał od lat jeśli chodzi o wygląd JB to:
Dosłownie nie dopuszczam myśli, że jazz bass mógłby wyglądać inaczej. Śni mi się bez przerwy
Mało jest takich wyglądem jak ten Squier. Grałem na nim i leży mi rewelacyjnie, ale chciałbym coś lepszego na lata.
I teraz pytanie:
Jest sens kupować to i przerabiać pod żeby wyglądało jak na obrazku powyżej?
http://guitarproject.pl/p/106/10822/korp...zesci.html
http://www.muziker.pl/dr-parts-jb-neck-m
Chyba nie ma większego sensu kupować Squiera z basswoodem i pakować w niego lepsze kompotenty?
Liczba postów: 928
Liczba wątków: 55
Reputacja:
0
Przecież baswood to lipa? Nie wiem, czy wiesz, w jakie koszty się pakujesz, a efekt niepewny... Squiera w jakiej cenie można wyrwać?
Squier VM '70s JB 5 | Fender JB '78 | Buzz Hornet
Liczba postów: 411
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
03-01-2016, 03:27 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-01-2016, 03:28 PM przez bartek86xxx.)
No właśnie wiem, że efekt niepewny.
Ten Squier to 1700zł + zakup pickupów Fender Originals 500zł. Potem masywny mostek, ale od razu nie muszę go wstawiać. W każdym razie jest szansa, że za 2500zł miałbym to co chcę. Ta opcja jest 10 razy prostsza i tańsza. Lipa to chyba nie takie złe drewno?
|