Lutnictwo
Mój stingray 83' jest już miejscami z drewnem na wierzchu. Problem z tym że to jest mega lekki i miękki kawałek jesionu bagiennego który spokojnie można zarysować paznokciem. Najlepszym /z punktu widzenia odpowiedzialnego człowieka Wink / rozwiązaniem byłby refinish transparentnym bursztynowym lakierem (by ładnie komponował się z pożółkłym lakierem na szyjce), ale ja jak zwykle muszę kombinować...

(07-29-2015, 11:02 AM)Sebastian napisał(a): A czy podkład nie zejdzie razem z lakierem?

No właśnie... ?

EDIT:

Fajny filmik. Jednak zdecydowanie refinish. Tongue
Odpowiedz
Takie oto cuś przykleiło mi się do gryfu.
[Obrazek: Zdj%2525C4%252599cie052.jpg]
zdzierać???
Fender Jazz Bass Deluxe FMT5 => MM Stingray5 => Cort GB5 Custom => Aguilar TH700 + PTC Audio Lil'B 115 + 112

Odpowiedz
Ja zdejmowałem we wszystkich starych basach.
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
Też się do tego przymierzam, ale zastanawiam się czy nie zwiększy to akcji strun, bo na mostku jest już dosyć nisko.
Fender Jazz Bass Deluxe FMT5 => MM Stingray5 => Cort GB5 Custom => Aguilar TH700 + PTC Audio Lil'B 115 + 112

Odpowiedz
A ile grubości ma ta naklejka?!
IMHO zrywaj, spoleruj, dokręć solidnie, za kilka tygodni popraw dokręcenie i ciesz się zwiększającym sustainem.
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
(12-17-2015, 03:17 PM)Burning napisał(a): A ile grubości ma ta naklejka?!
IMHO zrywaj, spoleruj, dokręć solidnie, za kilka tygodni popraw dokręcenie i ciesz się zwiększającym sustainem.

:piwko:

Odpowiedz
(12-17-2015, 05:18 PM)crazy napisał(a):
(12-17-2015, 03:17 PM)Burning napisał(a): A ile grubości ma ta naklejka?!

Emotka_2755
Gdyby akcja po tej operacji byla za wysoka, to zawsze magik typu Adam Lewicki zrobi ci to szybko i tanio Smile
Odpowiedz
Wklejam tutaj, poniewaz wydaje mi sie, ze najwiecej osob kompetentnych w temacie zaglada własnie do tego wątku i odpowie namoje pytanie.

http://allegro.pl/fender-precision-bass-...ml#thumb/2

Ten precel wisi juz od jakiegos czasu na allegro, teraz jest w całkiem niezłej cenie. Jednak zastanawiaja mnie te przebarwienia na gryfie. Czym to moze byc spowodowane? Jakies nieznane mi reakcje chemiczne, czy moze jakies grzyby zaatakowały drewno? Ktos spotkał sie z czyms takim? Szukałem w internecie, ale ciezko znalezc jakies wskazówki.
outreband.com

Odpowiedz
wilgoć.
miałem jazza 83' i poprzedni wlasciciel wsadzic bas do mokrego futerału ( padało na koncercie ). bezbarwny lakier na gryfie w paru miejscach zszedł i wigloś się dostała prosto w drewno.. możliwe ze tutaj jest podobnie Wink
Odpowiedz
To moze byc to, ale moze tez po prostu wilgoc sie wdala pod lakier.

Nieraz mielismy na warsztacie gitare ze "średnio" położonym lakierem.

Wystarczyło przykleić taśme maskującą na podstrunnicę i lakier schodził razem z taśmą.

Pod taki lakier dostaje sie syf i wilgoć.
Odpowiedz
(01-18-2016, 11:00 AM)Mateusz napisał(a): To moze byc to, ale moze tez po prostu wilgoc sie wdala pod lakier.

Nieraz mielismy na warsztacie gitare ze "średnio" położonym lakierem.

Wystarczyło przykleić taśme maskującą na podstrunnicę i lakier schodził razem z taśmą.

Pod taki lakier dostaje sie syf i wilgoć.

Jest jeszcze jedna mozliwosc. , niektore sealery nie wiaza sie idealnie z lakierem koncowym , problem jest , że tego nie widać od razu , dopiero po jakims czasie pojawiają się objawy , ktore tu opisaliscie. Niestety przytrafilo mi sie to osobiscie. Szczęście tylko ,że w mojej prywatnej gitarze.
Odpowiedz
Myśle, że fender raczej uzyl dobrego sealeraBig Grin
Odpowiedz
Nie wiem gdzie napisać to piszę tu.

Chciałbym złożyć sobie jazz bassa a nie chcę wydawać na raz tysięcy zł na kolejny instrument więc pomyślałem, że może warto sobie kompletować powoli.

Mój ideał od lat jeśli chodzi o wygląd JB to:
[Obrazek: VintageModifiedJazzBass70sDomestic.jpg]
Dosłownie nie dopuszczam myśli, że jazz bass mógłby wyglądać inaczej. Śni mi się bez przerwy slina

Mało jest takich wyglądem jak ten Squier. Grałem na nim i leży mi rewelacyjnie, ale chciałbym coś lepszego na lata.

I teraz pytanie:
Jest sens kupować to i przerabiać pod żeby wyglądało jak na obrazku powyżej?
http://guitarproject.pl/p/106/10822/korp...zesci.html
http://www.muziker.pl/dr-parts-jb-neck-m

Chyba nie ma większego sensu kupować Squiera z basswoodem i pakować w niego lepsze kompotenty?

Odpowiedz
Przecież baswood to lipa? Nie wiem, czy wiesz, w jakie koszty się pakujesz, a efekt niepewny... Squiera w jakiej cenie można wyrwać?
Squier VM '70s JB 5 | Fender JB '78 | Buzz Hornet

Odpowiedz
No właśnie wiem, że efekt niepewny.

Ten Squier to 1700zł + zakup pickupów Fender Originals 500zł. Potem masywny mostek, ale od razu nie muszę go wstawiać. W każdym razie jest szansa, że za 2500zł miałbym to co chcę. Ta opcja jest 10 razy prostsza i tańsza. Lipa to chyba nie takie złe drewno?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 33 gości