Fender B-HOOD
(04-19-2010, 01:50 PM)Burning napisał(a): paka - pre-CBS to do 68?

tak mniej wiecej sie to okresla glownie ze wzgledu na pojawienie sie nowego logo w 1968. ale faktycznie fender sprzedal firme cbsowi w 1965, pierwsze zmiany w instrumentach zaczely pojawiac sie juz w tym samym roku.

np. takie:
[Obrazek: slab_veneer.jpg]
Odpowiedz
progi? wolę wieksze.. ale ciekaw jestem Precla nie-baseball'a

o szit - już widzę.. ciekawy jestem jak taka różnica między podstrunicami wpływa na brzmienie
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
Nie, podstrunnica. To CBSowa to tak zwany "slab".
Odpowiedz
U mnie w preclu '72 jest identyko jak w tym co paka zapodał...ciekawe dlaczego, robili tak i tak?

[Obrazek: gryfg.jpg]
Odpowiedz
wybaczcie panowie, bo zamieszalem. tamte gryfy sa od strata, a tam z tymi podstrunnicami juz jest wyzsza filozofiaBig Grin

ogolnie fender wprowadzil podstrunnice palisandrowe jako standard w 59 roku (jako jedyna opcja). wygladalo to tak (zdjecie precla z 59):
[Obrazek: 59pbass13ik7.jpg]

dopiero w pod koniec 62 roku wprowadzona jest "zaokraglona podstrunnica" - taka jaka ma unclefucker w poscie wyzej. zwie sie to round-lam fingerboard, bylo wprowadzone pewnie ze wzgledu na oszczednosc materialu. sama podstrunnica powstawala przez prasowanie kawalka palisandru na owalnej formie o odpowiednim promieniu. uzywano wtedy wyjatkowo mocnego kleju, ktory nie reaguje na temperature - stad tez bardzo problematyczne naprawy preta napinajacego, podstrunnice trudno usunac. brzmienie - cos pomiedzy klonem a palisandrem;D

natomiast w 66 fender wprowadzil binding, nastepnie prostokatne markery w jazzie, dlatego mi sie pomieszalo i wprowadzilem was w blad.

jeszcze w 66 roku do europy trafila ciekawa, krotka seria precli z nieprofilowanymi korpusami, z ostrymi krawedzami (cos jak pierwsze precle 51). gryfy byly klonowe, z naklejana klonowa podstrunnica;D

w tym samym roku fender wprowadza progi jumbo, wzamian za vintagowe - cienkie.

w 70 roku fender znow powrocil do gryfow klonowych, jednak byly one opcjonalne. standardem nadal pozostawal palisander.

kiedy ponownie pojawil sie slab fingerboard uskuteczniane do dzis? hmmBig Grin musze poczytac
Odpowiedz
Może gsb by coś wiedział na ten temat?
Odpowiedz
mozechytry

odbiegajac od tematu, choc pozostajac w klimatach fenderowo-fapiarskich:
http://www.talkbass.com/forum/showthread...=precision

to jak wyglada to pikus. BRZMI!:
http://www.youtube.com/watch?v=JoBGsTi8Qlo

slina
Odpowiedz
w 83r precle miały 'slab':
[Obrazek: 2e21n4z.jpg]

a w temacie 'fapiarskim':
[Obrazek: m94xu9.jpg]

BTW: czy w 2połowie lat 90 były może Jazz V z jesionu, ale z palisandrem?

PS: próbka mojego P
http://w96.wrzuta.pl/audio/8MxNDNTGthX/p...oly_stoner
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
Jako, że precel classic 50s Sebasa do mnie dotarł, i powstrzymałem już pierwszy ślinotok, pytam - są jakieś ekstra wymogi żeby dołączyć do braderchuda?mrgreen
Odpowiedz
Precla masz, błogosławieństwo moje również, to teraz napisz do BigKahunaBurger to Cię dopisze Big Grin
Odpowiedz
Może jakieś zdjęcia;p?
Mazdah napisał(a):Instrument powinien dawać "kopa" za każdym razem kiedy go bierzesz do ręki. Nie tylko kiedy go po raz pierwszy rozpakowujesz z pudła albo przez pierwszy tydzień-dwa-miesiąc-rok grania. Jeśli możesz przejść obojętnie obok wiosła wiszącego na ścianie/stojącego na stojaku, to znaczy, że coś jest nie tak.

Ściągam sprzęt z Usa. Info na pw.
Odpowiedz
[Obrazek: img1189.jpg]

Zdjęcie co prawda jeszcze autorstwa Sebasa, ale oddaje stan rzeczywisty, a ja chwilowo nie mam warunków do zrobienia lepszych Wink
Odpowiedz
A który to rocznik. Bardzo elegancki! Tylko zamień pickguard na czarny i wtedy ujrzysz rock'n roll Smile
Odpowiedz
Qwa... miałem na niego chęć - będę miał Cię na oku chytry

Emotka_2497 co by dobrze służył i w pełni wybrzmiewał
...mO_Om...

Cytat:"...I ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony,
A potem zapytał o zarobki nasze - usiadł i zapłakał..."
Odpowiedz
Rocznik z racji znaczka 60 anni, wypada bodaj na 2006 (?) - i cholera stan jest prawie sklepowy Big Grin
a nad maską sam myślę, na razie mi ten kolorystycznie niesamowicie siedzi Wink
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 85 gości