Nagrywanie basu w domu
Pytanko.
Do nagrywania się w domu z kamerki internetowej, używam programu Debut Video Capture. Jako interface używam swojego Zooma B3. W połowie nagrania, a czasami wcześniej podkład jaki sobie puszczam z winampa, zupełnie rozjeżdża się z linią basu. Wiem że może ja za równo nie gram Smile, ale na pewno nie aż tak. W czym może tkwić problem? Czy jest jakiś inny fajny, prosty podobny program do nagrywania?
Fender Jazz Bass Deluxe FMT5 => MM Stingray5 => Cort GB5 Custom => Aguilar TH700 + PTC Audio Lil'B 115 + 112

Odpowiedz
Problem leży w tym że do nagrywania i odtwarzania jednocześnie używasz tego samego komputera i dwóch programów. Komputer nie wyrabia. Nie znam twojego programu, ale np. Vegas Pro działa trochę jak DAW - czyli ma ścieżki i audio i video, no i można dogrywać (ponoć, w praktyce tego nie sprawdzałem). Możesz dźwięk próbować puszczać z innego źródła (np. telefonu) do ucha jako podkład i po nagraniu wideo z basem doklejać podkład do nagranego wideo, więcej roboty bo trzeba zsynchronizować. Ja nagrywam dźwięk w Cubase (program do wielośladowego nagrywania dźwięku), kamera nagrywa obraz na kartę pamięci i potem na komputerze to sklejam w całość.

Odpowiedz
Czyli reasumując jest to wina kompa, nie programu. Pewnie jest jak piszesz, bo jak z zooma zapuszczam sobie sam automat perkusyjny, to problemu nie ma. Szukam rozwiązania bez jakieś obróbki filmiku, bo w tym to już jest ze mnie totalna noga. Smile
Tak czy siak, dzięki za rozjaśnienie tematu.
Fender Jazz Bass Deluxe FMT5 => MM Stingray5 => Cort GB5 Custom => Aguilar TH700 + PTC Audio Lil'B 115 + 112

Odpowiedz
(07-02-2015, 06:56 AM)paluch1986 napisał(a): Możesz dźwięk próbować puszczać z innego źródła (np. telefonu) do ucha jako podkład i po nagraniu wideo z basem doklejać podkład do nagranego wideo, więcej roboty bo trzeba zsynchronizować.

A nie ma ten zoom wejścia liniowego? Wtedy synchronizowałoby się "samo" w trakcie nagrywania... Wink
Odpowiedz
(07-02-2015, 08:42 AM)zakwas napisał(a):
(07-02-2015, 06:56 AM)paluch1986 napisał(a): Możesz dźwięk próbować puszczać z innego źródła (np. telefonu) do ucha jako podkład i po nagraniu wideo z basem doklejać podkład do nagranego wideo, więcej roboty bo trzeba zsynchronizować.

A nie ma ten zoom wejścia liniowego? Wtedy synchronizowałoby się "samo" w trakcie nagrywania... Wink

Nie widziałem B3 z bliska z nigdy, to nie wiem Wink
Odpowiedz
No właśnie nie ma Sad
B9u1 ma.

Odpowiedz
No to pozostaje zabawa w suwanie tracków... Sad
Odpowiedz
Panyyy! HALP!

Mam problem z Reaperem - zamiast nagrywać bas, dubluje podkład. Podczas nagrywania tego nie słychać, ale gdy puszczam, leci 2 x podkład z paromilisekundowym przesunięciem. Dłubałem, patrzyłem - nie wiem, gdzie mam to zmienić. Nic nie kumam, nic nie rozumiem, wcześniej było dobrze a teraz chuj Sad
Odpowiedz
A ma Pan dobrze ustawiony input na ścieżce w Reaperze? Bo z objawów to brzmi jakbyś miał ustawione nagrywanie "stereo mix" czy jak to się tam na łindołzie nazywa a nie "line input".
Odpowiedz
Record: input (audio or midi)
Odpowiedz
A jeszcze niżej Input: Mono -> Left ?

Burn będzie wiedział co do czego na czuja - ja w Reaperze głównie proste miksy robię.
Odpowiedz
(05-25-2017, 07:31 PM)zakwas napisał(a): A jeszcze niżej Input: Mono -> Left ?

Yup.
Odpowiedz
Summon Burn!
Odpowiedz
Aleosochozi? Wink
Jakie międzymordzie?
Daj screena plz z głównego ekranu.
Wygląda jakbyś jakiś dziwny routing miał zrobiony Huh
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
Ej Chłopacy, dejcie proszę jakiś ludzki tutorial do Reapera. Potrzebuję dograć bas do fiszek i doszedłem już do tego jak załadować empeczy z fiszą, ustawić bas jako input, nawet się nagrywa, ale mogę go usłyszeć dopiero jak zatrzymam nagrywanie i odtworzę. Jak nagrywanie jest zatrzymane i gram, to basu nie słychać, a jak nagrywam, to słyszę tylko podkład. A tu jest pierdyliard tych opcji i nie ogarniam.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości