01-30-2013, 10:31 AM
(01-30-2013, 09:54 AM)pinio napisał(a): Z ankietą jeszcze się nie zapoznałem, ale po obmacaniu Thunderfunk-a i jeszcze jednego heada (iAudio bodaj) mogę zaproponować w sekcji korekcji rozwiązanie z płynnym wyborem częstotliwości. Znając Wasze uwielbienie do przesadnego podbijania skrajów pasma, takie rozwiązanie byłoby bardziej uniwersalne. Reasumując 5 zakresów +/- 10dB:
- bass 40-200Hz
- midbass 250-500Hz
- mid 0,6-1,8kHz
- himid 2-5kHz
- hi 6-12kHz
Częstotliwości pewnie do przedefiniowania po podłączeniu do docelowej kolumny i osłuchaniu na kilku różnych wiosłach i w starciu z zespołem.
Nie chcę marudzić ale jednak pomarudzę
Koncept 5 pasmowego semiparametryka jest kuszący ale niesie za sobą zagrożenia
- zakresy eq muszą być tak dobrane, żeby na środku regulacji częstotliwości punkt był optymalny. Dlaczemu? Bo 2/3 użytkowników nie ruszy tej gałki, a jedyne przytnie podbije pasmo na ustawieniu domyślnym. Niektórzy zrobią sweepa po częstotliwościach, a potem znowu wrócą do regulacji na środku. A potem będzie że eq do dupy czy inne zarzuty
- bass - IMHO przestrajalny bardzo dobry, ale niebezpieczny. Możesz podbić przy 40 Hz i będzie ciekawie i raczej w 90% przypadków ok. Obawiam się jednak, że będzie równie chętnie podbijany na środku zakresu potencjometru,a potem będzie że buczy i muli
Co do boosta pod FS - dobre, proste i powinno zadowolić
Podśtwietlenie też dobre - to combo a nie moduł 19', więc lampeczki nie uczepiło by się
Co do kompresora - można by ew. optyka zapodać na LDRku i wio.
"Some people like cupcakes better. I for one care less for them!"