03-06-2012, 12:47 AM
Jakie macie doświadczenia ze słuchawkami zamiast standardowych monitorów? Które słuchawki dokanałowe dadzą radę z basem, nie będzie go za mało, ani za dużo, będzie odpowiednio selektywny?
Monitory douszne (IEM)
|
03-06-2012, 12:47 AM
Jakie macie doświadczenia ze słuchawkami zamiast standardowych monitorów? Które słuchawki dokanałowe dadzą radę z basem, nie będzie go za mało, ani za dużo, będzie odpowiednio selektywny?
Od czterech lat stosuję CREATIVE ZEN AURVANA
Jestem z nich super zadowolony. Brzmienie określam jako bardzo neutralne (bez zbędnego podbicia częstotliwości), dzięki czemu słyszysz niuanse jakich wcześniej nie byłeś w stanie usłyszeć podczas gry. Nie mam mowy o tym że jest za mało basu. Na mikserze mam ustawienie "na zero". Do prempu słuchawkowego mam wpięty miks i na preampie korekcja również "na zero". Kolejny plus to duża izolacji hałasu z zewnątrz. Dzieki temu mozna mieć ustawioną głośność na dość niskim poziomie i nie męczysz się hałasem. Rocznie używam ich na ok. 30 dżobach, trwających wiele godzin. Po tym wszystkim nie mam zmęczonego słuchu, ani małżowiny. Super komfort gry. Powyższe może też świadczyć o ich trwałości. Koledzy z zespołu kupowali jakieś tanie Senheisery i po pewnym czasie im padały.
03-10-2012, 09:38 PM
Ja mam coś takiego
http://allegro.pl/koss-pathfinder-spark-...60277.html wpinam w mikser słuchawkowy i wszystko gra. zagrały ze mną 2,5 sezonu. w większości imprezy po 12h...i dają radę. ładnie wszystko wytłumiają, tylko trzeba je dobrze włożyć - tak,żeby pianka dobrze się "rozeszła" po uchu i gra pytanie za 100 punktów gdzie można zrobić takie słuchawki??takie lub przezroczyste. i ile by to mogło kosztować??
MusicMan Bongo 5 HS ->WARWICK X-TREME 5.1 ->2xWCA 211
03-10-2012, 09:42 PM
hetwieldbass, trzeba iść do audiologa musi zrobić Ci odlew ucha i na tej podstawie będziesz zamawiał custom IEM
03-10-2012, 10:13 PM
no to, to ja wiem;]
tylko czy znacie jakąś sprawdzoną firmę co się zajmuje robieniem customowych IEM;]
03-10-2012, 10:27 PM
AKG K324p
03-11-2012, 10:55 AM
Ja niestety nie znam, ale możesz poszukać na internecie A potem wpisujesz <firma> opinie i masz I musisz dobrać dwie dobre rzeczy, audiologa i firmę. Bo jak jeden z nich skopie to pupa.
(03-10-2012, 10:13 PM)hetwieldbass napisał(a): no to, to ja wiem;]http://www.spiralear.com/pl/ Audiolog w sumie każdy powiniene Ci zrobić odlew. W sumie nawet można samemu zrobić takie cudo (oczywiście wersja chałupnicza). Tu masz tutoriala... http://www.howtogeek.com/57481/how-to-ma...-monitors/
03-12-2012, 09:14 AM
(03-11-2012, 10:55 AM)Vortuks napisał(a): A potem wpisujesz <firma> opinie i masz nie no, dzięki - nie wiedziałem;] a tak na serio, to to wiem. Pytałem, czy możecie polecić z doświadczenia jakąś firmę?? no dobra, wszystko cacy, tylko który model "mi wystarczy" - 2drożne?5drożne czy 28drożne? dodam, że nie jestem audiofilem ani pedofilem;] tylko basistą i paczebne mi to jest do odsłuchu
03-12-2012, 09:38 AM
W wiekszosci słuchawek/monitorów 'zwykłych' jest jeden przetwornik, więc teoretycznie dwa armaturowe zawsze bedą lepsze, itd. Najlepiej pomyśl czego potrzebujesz i uderz na maila do tej firmy, sądzę, że raczej doradzą Ci zgodnie ze stanem faktycznym a nie po to by Ci opchnąć najdroższe
03-31-2012, 12:33 AM
(03-12-2012, 09:14 AM)hetwieldbass napisał(a):(03-11-2012, 10:55 AM)Vortuks napisał(a): A potem wpisujesz <firma> opinie i masz To, co wcześniej się pojawiło z Levine'em to: http://www.futuresonics.com/ To jest topowa firma w tej chwili. Jedyna ich sensowna konkurencja to Ultimate Ears, Westone już się tak nie liczy (ludzie narzekają na sound). Także najbardziej polecam Futuresonics, testowałem tego trochę, przez 4 lata grałem tylko w odsłuchu dousznym. Ostatnio nie używam, ale trzymam rękę na pulsie, jakby trzeba było wrócić do tematu Z tego, co wiem, to zabawa z odlewem i dwudrożnym modelem zaczyna się od 2500zł, a można zapłacić i 8k za takie słuchawki (audiofilskie). Dwudrożny wystarczy, trójdrożny to bajka. Jeżeli nie stać cię na taki wydatek, to polecam ten model: http://www.futuresonics.com/FSatrios.html a dokładnie MG7. Testowałem, dla basisty bajka. Koszt to około 180$.
-------------------------------------
Kliknij, aby posłuchać mojej debiutanckiej EPki! www.facebook.com/bartozziofficial www.bartozziproject.com www.facebook.com/bartozziproject
03-31-2012, 06:51 AM
no i w końcu konkretdzięki Bogu, albo dzięki Bartozzi
zdaję sobie sprawę, że to dość duża inwestycja, ale raz na długie lata. a w przypadku ciągle wypadających słuchawek na graniu ich wartość staje się bezcenna... Przypuszczam, że te 4 lata grania były a Pana A;] Z ciekawości, miałeś tylko swoje słuchawki, a cała stacja nadawczo-odbiorcza była w riderze??czy ze swoimi zabawkami jeździłeś? Ostatnimi czasy odsłuchy douszne to standard. Wielu jest takich co gani to rozwiązanie, bo "jak to?? przecież z pieca muuuusi napierdalać". Przed pierwszym graniem ze słuchawkami myślałem podobnie, ale już po nim nie. wszystko cacy i jak mam możliwość wybierać to gram na uszach;] jedyny mankament to jakość słuchawek - i po to ten temat;]
03-31-2012, 11:56 AM
Od niedawna gram próby z uchem. Komfort pracy jest niesamowity.
Używam Shure e2c. Bardzo dobrze trzymają się w uszach, mają wymienne końcówki, można dobrać do własnego ucha. No i wykonanie pancerne.
04-01-2012, 11:54 PM
(03-31-2012, 06:51 AM)hetwieldbass napisał(a): no i w końcu konkretdzięki Bogu, albo dzięki Bartozzi A prysz Zgadza się, Luka Kowalski wywalczył, że jeździł z nami mikser cyfrowy w racku i realizator monitorowy znający nasze upodobania Większość nadajników była w racku z miskerem, ale ja woziłem swój ze sobą - używałem wtedy preampu rackowego i wcisnąłem tam nadajnik Sennheisera G2. Powiem Ci jednak, że bezprzewód to wygoda, ale soundowo nie ma wypasu. Zdecydowałem się na to, bo bałem się o swój jedyny kabel do odsłuchu i doprowadzenia sygnału z instrumentu - miałem spięte 2 przewody o długości 12 metrów Jednak sound po tak długim kablu nadal miał więcej dynamiki i dołu, niż sygnał z odbiornika na pasku... Jednak kiedy grasz an więcej niż jednym instrumencie podczas koncertu, okazuje się to potrzebne. Gitarzyści od Andrzeja - Tomek "Orzeł" Rząd i Kuba Chmielarski (Orzeł kupił ode mnie mój system sennheisera jak odchodziłem kupili sobie właśnie MG7 i są zadowoleni. Luka, szef zespołu, ma MG5 lub MG6 pro (nie pamiętam) z odlewem i bardzo chwali - jedynie wspominał, że muzyki nie da się na tym słuchać, ale odsłuch jest bajeczny. Najważniejsze na koniec - nie ma sensu, żeby basista miał ucho jako jedyny w bandzie. Skończy się tak, że wszystkim będzie ryczał bas z odsłuchów, a Ty będziesz miał przesłuchy ze sceny (jak będzie bardzo głośno) i straci to sens. Najlepiej, jak grają na uchu wszyscy - ze sceny hałasu wtedy nie ma, więc i realizatorowi łatwiej ukręcić sztukę. Używasz jakiegoś preampu z DI, czy samej głowy?
-------------------------------------
Kliknij, aby posłuchać mojej debiutanckiej EPki! www.facebook.com/bartozziofficial www.bartozziproject.com www.facebook.com/bartozziproject
04-02-2012, 08:11 AM
(04-01-2012, 11:54 PM)bartozzi napisał(a): A prysz A to różnie. Z jedną kapelą, gdzie podejście jest dość konserwatywne gramy z piecy, ale każdy ma uszy...czyli masło maślane wychodzi, ale z ta różnicą, że po nogawkach bas mruczynie przeforsuje tego, żeby grać bez pieców, bo "jak to kapela gra i nie ma gratów???" tutaj normalny sygnał z pieca ze stołu zbierany. Z drugą, ale to już bardziej eventy i małe kluby, to mamy mikser cyfrowy. Każdy ma ucho, i to w dodatku każdy swój tor odsłuchowytakże mogę mieć tyle basu ile chce a gitary bądź klawisza ilości szczątkowe....aaaa wokalu tyci tyci - bezcenny wynalazek. i tutaj jest zgoła inaczej - na scenie "cisza", bo bębny za plexi (albo elektroniczne, zależy od rangi imprezy), gitara z line 6 a ja w takich przypadkach mam w podłodze line 6 - i wbrew malkontentom, to działa;] tutaj już nie ma "ale pociągnęło basem po jajach";] no przynajmniej na scenie nie ma. i pewnie fanów lodówek Ampega 8x10 nie przekonam, ale mnie to nie przeszkadza. A na uszach mam Koss'y na kablu. kumpel ma tego G2 i sobie baardzo chwali i właśnie myślałem, czy w przypływie gotówki sobie nie sprawić. no ale to w późniejszej kolejności, najpierw porządne słuchawki
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|