Liczba postów: 1742
Liczba wątków: 19
Reputacja:
1
06-10-2013, 07:11 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-10-2013, 07:12 PM przez citizenkane.)
Hej! Zastanawiam się ostatnio nad pewną koncepcją. Jak połączyć tłuszcz i potęgę brzmienia preampu z Aguilara DB750 ze sprężyną i twardymi transjentami ataku preampu tranzystorowego (powiedzmy że docelowo Gallien Krueger 2001RBP)? Wpięcie tranzystorowego preampu równolegle w pętlę efektów DB750 najpewniej spowoduje zniesienie się faz. Czy się mylę? Jeśli mam rację to czy istnieje jakiś sposób dostrojenia tych faz za pomocą jakiegoś dodatkowego sprzętu wpinanego w pętlę?
Przyszedł mi jeszcze jeden alternatywny pomysł na podłączenie tego równolegle poza pętlą ale zastanawiam się czy ma to jakikolwiek sens, bo dalej nie rozwiązuje to problemu.
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/h...7199_n.jpg
Jakieś pomysły?
Liczba postów: 1138
Liczba wątków: 11
Reputacja:
4
Dwa heady i dwie kolumny?
Fender Jazz Bass MIA, HB JB40FL -> Korg Pitchblack -> Boss OC-2 -> MXR Octave Bass Deluxe -> EHX Deluxe Bass Big Muff Π -> Marshall VBA 400 -> Marshall VBC 412
Alfik napisał(a):a może do rocka jak sama nazwa wskazuje zastosować jednak jazz basa
(06-10-2013, 08:20 PM)dexter_ck napisał(a): Dwa heady i dwie kolumny? 
To najlepsze wyjście
(06-10-2013, 07:11 PM)citizenkane napisał(a): Jakieś pomysły? 
A czy DB750 potrafi operować niezależnie preampem i koncówką (podobnego myku próbowałem na Bugerze BVP5500 aka SVT-3 Pro i odłącza preamp po wpięciu się w wejście końcówki... więc dupa). W G-K 1001RBII wpinam SansAmpa PSA-1 w pętlę (preset 31), a do pętli PSA-1 wpinam basowego XXL-a ustawionego jako mocny fuzz (pętla 50/50 w PSA-1). Jest i tłuszcz i "pryndkość"  IMHO potrzebujesz pętli równoległej aby to zrealizować i tyle.  Zamów u Pinia lub Chaosa... Ale podoba mi się, że kombinujesz
Reputacja:
1
06-11-2013, 06:43 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-11-2013, 06:46 AM przez citizenkane.)
Liczba postów: 8904
Liczba wątków: 52
Reputacja:
9
06-11-2013, 06:46 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-11-2013, 06:46 AM przez paluch1986.)
Ew. jakiś coś ala paralooper, ale z dwiema pętlami efektów, gdzie miksujesz proporcje między pętlami. Do tego odwracanie fazy na którejś pętli, ew. zaawansowane regulacje (dokładniejsze co do ms) przesunięcia fazy. Na forum jest kilka osób zdolnych do zrobienia czegoś takiego
Liczba postów: 6633
Liczba wątków: 117
Reputacja:
22
Odpowiedź jest tylko jedna - podłącz i zagraj i zobacz jak to brzmi, nic innego nie wymyślisz. Może wyjść fajnie, może wyjść kaka.
Reputacja:
1
06-11-2013, 06:57 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-11-2013, 06:59 AM przez citizenkane.)
(06-11-2013, 06:46 AM)paluch1986 napisał(a): Do tego odwracanie fazy na którejś pętli, ew. zaawansowane regulacje (dokładniejsze co do ms) przesunięcia fazy
Oooooo to to... o coś takiego włąśnie mi chodzi, o dokładne zestrojenie, bo nawet odwrócenie fazy '1 do 1' może nie dać 100% efektu. Jeśli takie dokładne zestrojenie jest możliwe, to jesteśmy w domu
Reputacja:
9
No to uderzań do Pinia czy Cropa, pewnie pomogą 
Zanim jednak złożysz zamówienie poczytaj, poszukaj co byś przewidział wszystko co potrzebne w tym pudełku
Do paraloopera pod kątem mieszania przesterów mam low pass filter na czysty sygnał i high pass sygnał na pętle. Może to też jakiś kierunek do pomyślenia (ew. high pass na jedną pętlę, low pass na drugą). Opcji jest wiele, a przy takim pudełku lepiej mieć wszystko co potrzeba od razu
(06-11-2013, 06:46 AM)paluch1986 napisał(a): Ew. jakiś coś ala paralooper, ale z dwiema pętlami efektów, gdzie miksujesz proporcje między pętlami. Do tego odwracanie fazy na którejś pętli, ew. zaawansowane regulacje (dokładniejsze co do ms) przesunięcia fazy. Na forum jest kilka osób zdolnych do zrobienia czegoś takiego 
Dokładnie takie coś planuje dla siebie od Chaosa + filtry HPF/LPF i niezależne tłumienie. Póki co, zdaje się, że Herp ma taką pojedyncza pętlę z odwracaniem fazy od niego...
Reputacja:
9
06-11-2013, 07:17 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-11-2013, 07:33 AM przez paluch1986.)
Też mam  Te próbki co wrzucałem to właśnie z tym blenderem
citizenkane: Jak Mateusz pisze trzeba by to najpierw jakoś podłączyć żeby zobaczyć czy w ogóle warto.
Reputacja:
1
solartron, Markus, diyManiek, pinio, Crop...
Czy jest możliwe skonstruowanie urządzenia do dokładnego manulnego korygowania przesunięć fazowych 'na ucho'?
Liczba postów: 747
Liczba wątków: 3
Reputacja:
28
06-11-2013, 07:42 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-11-2013, 07:45 AM przez Markus.)
(06-10-2013, 07:11 PM)citizenkane napisał(a): Wpięcie tranzystorowego preampu równolegle w pętlę efektów DB750 najpewniej spowoduje zniesienie się faz. Czy się mylę? Rozpowszechniasz jakieś legendy. Twierdzenie, że jak masz jeden układ lampowy a drugi tranzystorowy, to jeden zmienia fazę nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Każdy układ, niezależnie od tego czy jest tranzystorowy, czy lampowy, może zmieniać fazę. Również określenie "najpewniej spowoduje zniesienie się faz" jest conajmniej dziwaczne (a na pewno niedokładne). W przytoczonym poście z talkbassa autor pisze, że "jeden może zmieniać fazę". A Ty to przetłumaczyłeś tak, że zdanie zmieniło całkowicie znaczenie (a w zasadzie straciło sens). Faktycznie preamp wpięty w pętlę może zmieniać fazę, co może powodować słabszy sygnał na wyjściu (zamiast lepszego). Aby to zwalczyć wystarczy najprostszy odwracacz fazy, nawet na jednym tranzystorze. Jeśli się uprzesz, to można zrobić układ z dokładną regulacją przesunięcia fazowego ale moim zdaniem jest to zbyteczne. Zresztą sam pomysł, że jak się połączy tłusty dźwięk Aguilara z ostrym z tranzystora, to dźwięk będzie jednocześnie tłusty i ostry budzi moje wątpliwości. Skąd to wiesz, że cechy sygnału się dodają? Może akurat się odejmują i dźwięk będzie ani tłusty ani ostry. Po prostu to sprawdź. Jak wstępne rezultaty będą obiecujące, to można pomyśleć co dalej.
Marek
(06-11-2013, 07:36 AM)citizenkane napisał(a): solartron, Markus, diyManiek, pinio, Crop...
Czy jest możliwe skonstruowanie urządzenia do dokładnego manulnego korygowania przesunięć fazowych 'na ucho'? Jest możliwe zrobienie układu do dokładnego korygowania przesunięć fazowych sygnału. Ale co oznacza "dokładne manualne korygowanie przesunięć fazowych na ucho", to nie mam pojęcia. Chyba musisz napisać o co dokładnie chodzi. Bo "dokładne, manualne, na ucho" jakoś się gryzą ze sobą.
Marek
(06-11-2013, 07:42 AM)Markus napisał(a): Zresztą sam pomysł, że jak się połączy tłusty dźwięk Aguilara z ostrym z tranzystora, to dźwięk będzie jednocześnie tłusty i ostry budzi moje wątpliwości.
Te cechy się nakładają - IMHO w pozytywnym znaczeniu. Tylko, że u mnie mamy do czynienia z konstrukcjami stricte tranzystorowymi, gdzie dwie z nich, po prostu emulują brzmienie lampowe. Nie wiadomo, jak by się to sprawdziło z prawdziwą lampą do kompletu. Citizenkane sam powinien sprawdzić i wysnuć jakieś wnioski - jak zresztą zasugerowałeś.
Liczba postów: 747
Liczba wątków: 3
Reputacja:
28
Czyli jak masz dwa układy tranzystorowe, jeden brzmi kiepsko, a drugi dobrze, to jak będą brzmiały połaczone? Jednocześnie kiepsko i dobrze? Ja nie jestem przekonany, że brzmienia tak sie "dodają".
Marek
|