[gitara] lutowanie przystawek
Wiec sprawa wygląda tak:

2 humbuckery:

- epi 2 przewody - czerwony i bez oplotu
- sd 4 przewody - biały, czerwony, czarny i bez oplotu

2 vol 500k
1 tone
1 3-way

Jak to zlutować żeby działo jak należy, bo już mnie szlag trafia. Schemat SD pokazuje tą konfigurację ale z dwoma 4 przewodowymi SD, u mnie po zlutowaniu wg tego schematu ciągle szum. :/

Może mi to ktoś narysować? Np na tym schemacie:

http://www.seymourduncan.com/support/wir...h_2v_1t_3w

przystawka epi ma być w pozycji neck, a sd bridge
Odpowiedz
(04-30-2011, 01:18 PM)DEFENCE napisał(a): Wiec sprawa wygląda tak:

2 humbuckery:

- epi 2 przewody - czerwony i bez oplotu
- sd 4 przewody - biały, czerwony, czarny i bez oplotu

2 vol 500k
1 tone
1 3-way

Jak to zlutować żeby działo jak należy, bo już mnie szlag trafia. Schemat SD pokazuje tą konfigurację ale z dwoma 4 przewodowymi SD, u mnie po zlutowaniu wg tego schematu ciągle szum. :/

Może mi to ktoś narysować? Np na tym schemacie:

http://www.seymourduncan.com/support/wir...h_2v_1t_3w

przystawka epi ma być w pozycji neck, a sd bridge

Po mojemu może być tak:

[Obrazek: schem.JPG]

Jak nie zadziała trzeba sprawdzić każdy komponent po kolei.
A ten Twój SD nie ma zielonego? Chyba że się urwał, bo coś mi tu brakuje u Ciebie podłączenia cewek (nie ekranu) do masy.
Odpowiedz
ma zielony ale zapomniałem o nim Big Grin

Tak lutowałem to nie działało. Ten schemat to pierwsze co mi przyszło do głowy. Nie ma sygnału jest tylko pisk jak dotknę 3-waya.
Odpowiedz
(05-02-2011, 01:30 PM)DEFENCE napisał(a): ma zielony ale zapomniałem o nim Big Grin

Tak lutowałem to nie działało. Ten schemat to pierwsze co mi przyszło do głowy. Nie ma sygnału jest tylko pisk jak dotknę 3-waya.

No to sprawdzaj każdy komponent - najpierw sprawdź pickupy, potem potencjometry i switch a na końcu wszystko razem. Jak nie zadziała to przynajmniej znajdziesz winowajcę.
Odpowiedz
A, tak przy okazji, jak już istnieje temat: jak podłączyć 2x EMG z potkiem vol, baterią i gniazdkiem?

Odpowiedz
(05-02-2011, 01:51 PM)Misio napisał(a): A, tak przy okazji, jak już istnieje temat: jak podłączyć 2x EMG z potkiem vol, baterią i gniazdkiem?

Syganały i masy zewrzeć na potencjometrze i dalej do gniazda. Czerwone połączyć ze sobą i do baterii. Minus z baterii do pinu stereo na gnieździe.
Odpowiedz
(05-02-2011, 01:45 PM)solartron napisał(a):
(05-02-2011, 01:30 PM)DEFENCE napisał(a): ma zielony ale zapomniałem o nim Big Grin

Problem jest taki, że wszystko sprawne, podłączyłem samego sd i samego epi i działa. Tylko razem coś nie trybią.

No to sprawdzaj każdy komponent - najpierw sprawdź pickupy, potem potencjometry i switch a na końcu wszystko razem. Jak nie zadziała to przynajmniej znajdziesz winowajcę.

Odpowiedz
(05-02-2011, 02:32 PM)DEFENCE napisał(a):
(05-02-2011, 01:45 PM)solartron napisał(a):

Problem jest taki, że wszystko sprawne, podłączyłem samego sd i samego epi i działa. Tylko razem coś nie trybią.

Może fazowo się nie zgadza. A potencjometry, kondensatory czy nie mają zwarcia sprawdziłeś?

Misio tak jak tu:
http://www.seymourduncan.com/support/wir...tivehum_1v

Drugi pickup podłącz w te same punkty co pierwszy.
Odpowiedz
Podpinam się pod temat z pytankiem. W celu rozjaśnienia mojego precelka postanowiłem wg wskazań solartrona z jego wątku zastąpić pot Tone potencjometrem push/pull mój problem polega na tym, że nie wiem jak to wszystko teraz połączyć Smile Proszę o zapodanie mi stosownego schematu z opisem.
Buzz WASP , Squier JV Precision Bass '62 MIJ r.prod. '82 , Thunderfunk TFB-550, Berganitino EX112
(05-16-2011, 03:13 PM)Burning napisał(a): jeśli nie lubisz Black Sabbath to jesteś głupim chujem i spierdalaj Wink

Odpowiedz
Podbijam
Mam do polutowania elektronikę w stracie ,standardowo vol/tone/tone z tym ,że przełącznik nie 5-pozycyjna a 3-pozycyjny.
[Obrazek: IMG_2012.jpg?t=1305271670]
Jak to polutować ,może ktoś narysować schemat?
FIESTA RED
[Obrazek: 1yqvso.jpg]
--------------------------------------------------
Kupię przetwornik 'Mudbucker' oraz gryf do Pb/Jb
Odpowiedz
(05-13-2011, 08:21 AM)Krzysztof napisał(a): Podbijam
Mam do polutowania elektronikę w stracie ,standardowo vol/tone/tone z tym ,że przełącznik nie 5-pozycyjna a 3-pozycyjny.
[Obrazek: IMG_2012.jpg?t=1305271670]
Jak to polutować ,może ktoś narysować schemat?

Może spróbuj o ile nie próbowałeś jeszcze pogrzebać tutaj http://www.seymourduncan.com/support/wiring-diagrams/
Buzz WASP , Squier JV Precision Bass '62 MIJ r.prod. '82 , Thunderfunk TFB-550, Berganitino EX112
(05-16-2011, 03:13 PM)Burning napisał(a): jeśli nie lubisz Black Sabbath to jesteś głupim chujem i spierdalaj Wink

Odpowiedz
Nie kapuje ,na tym schemacie są 3 oddzielne switche? Jeśli tak to chyba najlepsze, możliwe rozwiązanie do strata ale nie wiem jakby mi to miało pomóc... Rolleyes
FIESTA RED
Odpowiedz
W sumie na stronie seymour duncan nie znalazłem z 3way switch, ale to nie jest trudna kwestia, jak widzisz na schemacie, wszystkie te trzy on/off switche sa połączone razem i stąd idzie to do master volume, a zatem należy sprawdzić, który pin w tym Twoim switchu jest tym, od którego sygnał idzie do pota volume - obstawiam ten jeden z dwóch po "dolnej" stronie switcha i obstawiam ten ze śladami cyny.
Pick-upy przylutuj do trzech kolejnych pinów po przeciwnej stronie switcha (nie narysuję tego teraz, bo nie mam w parcy fotoszopy, ale w domu mogę to rozrysować Big Grin )
A kto tak rozgrzebał tę elektrownię?

A cha, reszta schematu jest chyba wystarczająco prosta?
Traktuj te trzy switche, które są na schemacie jako trzy piny swojego.
Nie będziesz tam jakimś poetą
Tylko najgorszym na świecie...

Polubcie Spare Bricks na fb Wink
Odpowiedz
Hehe ,gdy dostałem tę gitarę w środku był jeszcze większy bałagan ,wszstko było pourywane więc lutowałem od nowa a ,że luty jakoś nie chciały się trzymać obudów potków to tak wygląda jak wygląda Smile
Właśnie myślałem o takim połączeniu które opisałeś.
Pomyślę jeszcze nad kupnem 3 oddzielnych przełączników on/off bo to chyba nie jest droge rozwiązanie a wydaje się być duż praktyczniejsze niż 3-way...
Edit:
Ok polutowałem wszystko, śmiga. Dziś jak mi się uda skoczę do elektronicznego i jebnę sobię 3xon/of miast triłeja Wink
Dzięki chłopaki Emotka_2755
FIESTA RED
Odpowiedz
Kolega prosił mnie o wyekranowanie swojej basówki. Układ przystawek to P/J 2vol 2tone. Jako, że muszę wyciągnąć te poty i wszystko potem ładnie posklejać a w głowie nie poukładam sobie tego co tam jest prosiłbym o pomoc w znalezieniu stosownego schematu.

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości