solartronika - czyli projekty solartrona - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: solartronika - czyli projekty solartrona (/thread-257.html) |
RE: solartronika - czyli projekty solartrona - mazdah - 09-18-2011 No to pewnie kwestia Badassa, bo mi bardziej pasują vintydżowe, okrągło-tłuste, ciemniej brzmiące Jazzy (czyli w zasadzie fabryczne modele). No i ucho mam powykręcane przez moją kapelę, gdzie generalnie sekcja gra nisko. RE: solartronika - czyli projekty solartrona - solartron - 09-18-2011 (09-18-2011, 12:16 PM)mazdah napisał(a): No to pewnie kwestia Badassa, bo mi bardziej pasują vintydżowe, okrągło-tłuste, ciemniej brzmiące Jazzy (czyli w zasadzie fabryczne modele). No i ucho mam powykręcane przez moją kapelę, gdzie generalnie sekcja gra nisko. Rozumiem, ze lubisz ciemne brzmienie jazz bassa i nie zamierzam z tym dyskutować. W tym instrumencie wystarczy gałkę tone skręcić od położenia maksymalnego i już się robi vintydżowe brzmienie (którego ja z kolei nie lubię) - z takim środkiem, jakiego raczej trudno szukać we współczesnych produkcjach. herp - jesteś pierwszym znanym mi przypadkiem (a gitarzystów i basistów znam sporo), którego nie irytuje singlowy przydźwięk sieci walący z głośników Ale szanuję Twój gust RE: solartronika - czyli projekty solartrona - herp - 09-18-2011 solar, ja gram głównie na obu singlach, więc brumu nie mam [chyba są połączone w przeciwfazie - am I right?] Znam sporo gitarzystów [ale obracam się głównie w środowisku bluesowym] dla których stratocaster który nie brumi to nie stratocaster. RE: solartronika - czyli projekty solartrona - solartron - 09-18-2011 (09-18-2011, 12:35 PM)herp napisał(a): ... No to ja widać nie obracam się w środowisku bluesowym ... RE: solartronika - czyli projekty solartrona - mazdah - 09-18-2011 No to ekstra, jeśli to potrafi to już mi się podoba Ja mam po prostu brzmienowo vintage-spaczenie, plus nisko zestrojone gary w kapeli, plus dużo innych instrumentów w wyższych pasmach, stąd najbardziej kręcą mnie doły i niski środek. Mi też brum singli nie przeszkadza, w końcu to single i one brumią... Wybierając wiosło z singlami trzeba się z tym liczyć i pokornie przyjąć wszystkie wady i zalety tego układu, zwłaszcza jeśli chce się od czasu do czasu używać jednej przystawki Nie mam po prostu talentu do spraw mechanicznych i z tego powodu nie próbowałbym nigdy uciszyć singli ani nie wynalazłbym np. parasola - bo gdy wychodzi się na deszcz, to naturalne jest że trzeba zmoknąć RE: solartronika - czyli projekty solartrona - solartron - 09-18-2011 (09-18-2011, 12:44 PM)mazdah napisał(a): No to ekstra, jeśli to potrafi to już mi się podoba Ja mam po prostu brzmienowo vintage-spaczenie, plus nisko zestrojone gary w kapeli, plus dużo innych instrumentów w wyższych pasmach, stąd najbardziej kręcą mnie doły i niski środek. Ale nie trzeba przemakać od razu do suchej nitki RE: solartronika - czyli projekty solartrona - miklo - 09-19-2011 (09-18-2011, 11:29 AM)solartron napisał(a): poniżej koślawa próbka, ale chyba słychać charakter basu w układzie pasywnym.Od prawdziwie koślawych próbek, to jestem tutaj ja, więc nie nadużywaj tego określenia. Rozumiemy się? A bas brzmi - jak dla mnie - świetnie. RE: solartronika - czyli projekty solartrona - MrPapaBear - 09-19-2011 (09-18-2011, 12:42 PM)solartron napisał(a):(09-18-2011, 12:35 PM)herp napisał(a): ... Nie tylko bluesowym. Zamawiając u Merlina kastomowe single za 800zł do szóstki powiedziałem, że singiel, który nie brumi to nie singiel. Jak to brzmiało, sporo ludzi z forum może powiedzieć To tak jak z winylami, cedek w życiu nie osiągnie takiej dynamiki ale odszumić winyla się nie da RE: solartronika - czyli projekty solartrona - groza - 09-19-2011 Cedek ma większą dynamikę od vinyla. A bas brzmi bardzo fenderowato - aż się zdziwiłem, że bartki tak potrafią. W moim fenderze brzmiały maksymalnie chujowo, choć nie miał preampu - może to pomaga. RE: solartronika - czyli projekty solartrona - MrPapaBear - 09-19-2011 "Takiej" nie znaczy z automatu "większej" Panie Mądrala RE: solartronika - czyli projekty solartrona - Martins - 09-19-2011 (09-18-2011, 12:35 PM)herp napisał(a): solar, ja gram głównie na obu singlach, więc brumu nie mam [chyba są połączone w przeciwfazie - am I right?]Squier Vintage modified jest fabrycznie ekranowany farbą grafitową. RE: solartronika - czyli projekty solartrona - Bolem - 09-19-2011 (09-19-2011, 11:22 AM)groza napisał(a): choć nie miał preampu - może to pomaga. jak to, przeciez preampy wszystko psują RE: solartronika - czyli projekty solartrona - miklo - 09-19-2011 Właśnie. Jak włączyłem preamp w basie, to mi się ser w lodówce zepsuł. Więcej tego nie zrobię. Na przeciwfazach się nie znam, ale mam wrażenie, że gdyby pickupy w owej przeciwfazie były, nic prawie by nie było słychać Co innego mała cewka, która ma eliminować brumy, ale to już nie jest singiel wtedy. RE: solartronika - czyli projekty solartrona - mazdah - 09-19-2011 Czekam aż basiści zaczną wywalać preampy ze wzmacniaczy RE: solartronika - czyli projekty solartrona - solartron - 09-19-2011 Groza - ta próbka jest na pasywie. Martins - wybacz ale naprawdę nie rozumiem o co mnie pytasz Mazdah - już niedługo zostanie opracowany pasywny wzmacniacz lampowy oraz pasywne głośniki (oczywiście również lampowe), natomiast dla równowagi aktywne będą obudowy z nadprzewodników hipermegawysokotemperaturowych (-90 C) Cóż taka moda |