basscity.eu
Ekranowanie - Wersja do druku

+- basscity.eu (https://basscity.eu)
+-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html)
+--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html)
+--- Wątek: Ekranowanie (/thread-63.html)

Strony: 1 2 3 4

RE: Ekranowanie - dexter_ck - 10-09-2010

Na to brumienie przy obu pickupach na max, ekranowanie powinno coś pomóc Smile

A sprawdzałeś, czy jak stoisz w różnych miejscach w stosunku do wzmacniacza, to coś się z tym brumieniem zmienia?

RE: Ekranowanie - lolekbass - 10-10-2010

(10-09-2010, 11:36 PM)dexter_ck napisał(a): Na to brumienie przy obu pickupach na max, ekranowanie powinno coś pomóc Smile

A sprawdzałeś, czy jak stoisz w różnych miejscach w stosunku do wzmacniacza, to coś się z tym brumieniem zmienia?
Nie nie sprawdzałem - ale sprawdzę to za kilka godzin i dam znać

RE: Ekranowanie - lolekbass - 10-10-2010

Właśnie sprawdziłem kilka rzeczy i nic mi już cholera nie brumi.
Ustawiałem pikapy na różne sposoby i jest o.k. (kombinowałem jak się tylko da)

Różnica między tym co pisałem wczoraj a dziś jest taka że wczoraj miałem podpięte moje efekty (te co w podpisie) za pomocą jednego zasilacza, jakiegoś noname.
Dziś testowałem to tak
Wzmak + bass
Wzmak + efekt + bass ale na baterii
Testowałem na każdym z moich efektów osobno bo miałem tylko 1 baterię i za każdym razem było o.k.

Może problem był gdzieś po stronie nędznego zasilacza.

Jest jeszcze jena rzecz. Sam wzmacniacz wydaje z siebie jakieś (naprawdę lekkie) szumy ale robi to nie zależnie od tego czy jest podpięty bass czy nie. Są to minimalne szumy. Które lekko się zwiększają w momencie gdy podkręcam wzmacniacz.

RE: Ekranowanie - Burning - 10-10-2010

zasilacz do efektów może powodować szumy
a to, że wzmak lekko szumi to norma.. jeśli jednak zaczyna być to irytująco to warto go sprawdzić - natomiast lekkie szumy są zawsze

RE: Ekranowanie - Kyszmon - 03-02-2011

siema! czy jest jakas różnica, jak wyekranuje bas dwoma rodzajami taśmy? (oba się nadają do ekranowania) pozdr

RE: Ekranowanie - Choice - 03-02-2011

(10-10-2010, 12:54 PM)Burning napisał(a): zasilacz do efektów może powodować szumy
a to, że wzmak lekko szumi to norma.. jeśli jednak zaczyna być to irytująco to warto go sprawdzić - natomiast lekkie szumy są zawsze

Tym bardziej szumi gdy mamy wzmacniacz lampowy i trochę na nim pogramy, wtedy szum jest normą.

RE: Ekranowanie - Gladzilla - 03-02-2011

(03-02-2011, 11:23 AM)Kyszmon napisał(a): siema! czy jest jakas różnica, jak wyekranuje bas dwoma rodzajami taśmy? (oba się nadają do ekranowania) pozdr

Niech tylko będą galwanicznie połączone.

RE: Ekranowanie - Burning - 03-02-2011

Choice: jak lampiak szumi po rozgrzaniu, to warto sprawdzić inną V1

RE: Ekranowanie - Choice - 03-02-2011

Kiedyś miałem Peaveya lampowego, który zawsze jak sie pograło dłużej to skwierczał

RE: Ekranowanie - Mackie - 03-04-2011

dlaczego producenci nie zaprzątają sobie głowy ekranowaniem? za dużo roboty, która niepotrzebnie podnosiła by koszt wiosła?

RE: Ekranowanie - crazy - 04-23-2011

[Obrazek: p1020802]
[Obrazek: p1020801]

Tak to zrobiłem ja.

RE: Ekranowanie - solartron - 04-23-2011

(04-23-2011, 12:08 PM)crazy napisał(a): [Obrazek: p1020802]
[Obrazek: p1020801]

Tak to zrobiłem ja.

Bardzo ładnie Emotka_2497 - ale czy polutowałeś ekran i pomierzyłeś? Na fotkach nie widać cyny na folii Wink Czy kabelki w basenach są tylko przykręcone? Jeśli tak, to błąd. Dobre ekranowanie to sporo pracy - wbrew obiegowym opiniom Wink Trzeba uważać, żeby nie robić pętli masy ufając klejowi przewodzącemu (który to został wynaleziony chyba po to, by tworzyć ww. pętle Wink ) Mnie ekranowanie zajmuje ok. 3 dni - pomiary weryfikują ile jeszcze zostało jeszcze do zrobienia. Wyjścia są dwa - albo jestem ślamazarą mrgreen albo robię to dokładnie. Osobiście wolę wersję drugą, ale nie mnie oceniać chytry

RE: Ekranowanie - Mateusz - 04-23-2011

a powiedz mi co moze sie nieporzadanego pojawic wówczas gdy utworzy się taka pętla mas?

RE: Ekranowanie - crazy - 04-23-2011

(04-23-2011, 01:14 PM)solartron napisał(a): Bardzo ładnie Emotka_2497 - ale czy polutowałeś ekran i pomierzyłeś? Na fotkach nie widać cyny na folii Wink Czy kabelki w basenach są tylko przykręcone? Jeśli tak, to błąd. Dobre ekranowanie to sporo pracy - wbrew obiegowym opiniom Wink Trzeba uważać, żeby nie robić pętli masy ufając klejowi przewodzącemu (który to został wynaleziony chyba po to, by tworzyć ww. pętle Wink ) Mnie ekranowanie zajmuje ok. 3 dni - pomiary weryfikują ile jeszcze zostało jeszcze do zrobienia. Wyjścia są dwa - albo jestem ślamazarą mrgreen albo robię to dokładnie. Osobiście wolę wersję drugą, ale nie mnie oceniać chytry

Nie lutowałem kabelków, tylko przykręciłem. Zrobiłem to w parę godzin, ale żaden ze mnie lutnik Wink. Z ekranowania jestem zadowolony bo nic mi tam nie buczy, nie trzeszczy i nie pyka. Bardzo możliwe że jak kiedyś będę zmieniał picki ( a mam zamiar jakieś lepsze pasywne pickupy tam wsadzić ) to będę szukał kogoś kto bardziej profesjonalnie to zrobi.

RE: Ekranowanie - Kyszmon - 04-23-2011

ja tak spierdoliłem luty że mi ekranowanie z 5 dni zajęło mrgreen