![]() |
|
"Upgrade" PB na PJ - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: "Upgrade" PB na PJ (/thread-6878.html) |
RE: "Upgrade" PB na PJ - pinio - 08-13-2015 (08-13-2015, 03:23 PM)Krulik napisał(a):Moje zdanie:(08-13-2015, 03:11 PM)WoRW napisał(a): Żeby nie było, to się wypowiem. 1. Jeśli fachowo wykonane to nie nazwałbym tego niszczeniem, co najwyżej zaniży/zawyży cenę przy ewentualnej odsprzedaży 2. Właśnie o to chodzi jazz to inna bajka. Ja bym to porównał to kupienia efektu na wstęp do 2 kawałków, albo używania drive footswitchem z pieca w dwóch refrenach. Czasem wart A autor i tak zrobi co uważa RE: "Upgrade" PB na PJ - Bolem - 08-13-2015 (08-13-2015, 05:24 PM)WoRW napisał(a): Po odpaleniu obu pikapów kontur dostaniesz taki, że struny E i A będą brzmieć kompletnie inaczej niż D i G. Do tego te ostatnie zagrają jak guma od majtek, zwłaszcza przy slapie. U mnie w boxerze jest jeszcze gorzej, bo każda struna to inna bajka, polecam RE: "Upgrade" PB na PJ - pinio - 08-14-2015 Ale przyznasz, że boxer to trochę inny układ pickupów? Taa, wiem, że nie lubicie takiej muzyki itp, ale 1 i 3 numer na P, 2 na PJ. Coś się tam nie zgadza głośnościowo, fazowo? http://belhavenmetal.bandcamp.com/ RE: "Upgrade" PB na PJ - beatdeath - 08-14-2015 A ja bym podpytał. Czy mając Jazz Bassa (kształt JB) który ma układ przystawek P+J to nadal jest to typowy Jazz, bo tak naprawdę jest to przystawka J w obudowie P czy też można z tego ukręcić dobrego P wyciszając całkiem przystawkę J? Np. mając do wyboru Fendera JB z P+J będę miał lepiej niż zostając przy rasowym Fenderowym preclu z jedną przystawką P? RE: "Upgrade" PB na PJ - Alfik - 08-14-2015 Dobra Panowie koniec dywagacji czas na konkrety. Rys historyczny stworzony na podstawie przeczytania setek wywiadów w Bassplayer i innych. Kiedy pojawiły się masowo modyfikacje precli polegające na montażu przystawki jB przy mostku? Modyfikacje te pojawiły się masowo w roku 1976. Jakie były 2 przyczyny tych modyfikacji? W początku lat 70siątych na świecie na gitarze basowej w sposób wirtuozerski i rozpoznawalny potrafiło grać Kilku białych Brytyjczyków: John Paul Jones, John Wetton, Jack Bruce, Chris Squire, Gary Thain i kilku murzynów z Ameryki: James Jamerson, John Porter Jr. i paru panów skupionych wokoło niejakiego Jamesa Browna. W roku 1976 na rynku ukazał się pewien album z czarno-białą okładką na której widniała twarz o spojrzeniu trochę mistyka trochę szaleńca. Album ten zmienił na zawsze oblicze gitary basowej nie tylko wśród basistów, ale także sposób w jaki stał się ten instrument postrzegany przez innych muzyków i publiczność. Problem polegał na tym, że aby uzyskać specyficzne brzmienie gitary basowej niezbędne do wykonywania niezwykle efektownych i wiruozerskich partii zawartych na tym albumie należało posiadać instrument z pickupem JB przy mostku. Co lepiej grający muzycy zafascynowani nowymi możliwościami brzmieniowymi zaczęli orać swoje instrumenty po to aby mieć możliwość grania z samej przystawki bridge. Nie chodziło im o granie na dwóch pickupach na raz które to brzmienie uważam osobiście(z resztą nie tylko ja ale wielu konstruktorów i realizatorów) za skrajnie bezużyteczne ale za to często nadużywane przez wielu młodych muzyków. Drugą przyczyną była sprawa przebijalności na scenie. Pickup P dawał solidne brzmienie w studio, ale przy stanie aparatury nagłaśniającej z tamtych czasów Dimarzio DP123 przy mostku nosił przezwisko marshall Killer wśród basistów którzy nagle zaczeli grać więcej i szybciej. Sprawy techniczne Brzmienie P + JB 60ties jest bezużyteczne, ale sam JB brzmi wtedy bardziej Jaco Brzmienie P + JB 70ties jest odrobine bardziej przydatne i może się czasem (rzadko) sprawdzić, ale sam J jest wtedy agresywniejszy. Raczej do rocka. Singli do precision montować nie należy - mają zbyt mały sygnał i wymagają skrajnie innej korekcji. Sprawdza się silne i tłuste pickupy Dimarzio DP 123 i stare 4 cewkowe Bartolini 94JL Dołożenie pickupu J przy bridge nie powoduje pogorszenia brzmienia basu na samym P Jak ktoś chce grać na obu pickupach to niech kupi Jazz Bassa będzie znacznie lepiej. P.S nie rozumiem zdziwienia dotyczącego Jamiro o tym na czym jest grany ten utwór pisałem kilka lat temu... RE: "Upgrade" PB na PJ - Krulik - 08-14-2015 (08-14-2015, 02:32 PM)Alfik napisał(a): Dobra Panowie koniec dywagacji czas na konkrety. Jak zwykle konkretnie i merytorycznie. Ze względu na: Cytat:Dołożenie pickupu J przy bridge nie powoduje to pogorszenia brzmienia basu na samym P bas trafi do takiej przeróbki a pod mostem wyląduje DP123. Dziękuję! RE: "Upgrade" PB na PJ - przemak - 08-14-2015 Dołożyłem do swojego precla przystawkę J chyba w 1988 roku. Na początku jakiś polski wynalazek, ale szybko pojawił się stacked humbucker i tak jest do teraz. Bardzo długo grałem na obu, bo priorytetem była słyszalność na różnistych zastanych wzmacniaczach i w różnych warunkach scenicznych. Dzisiaj trochę żałuję, że nie mam zabytkowego "czystego" precla tylko jakiś wynalazek, ale paręnaście lat za to się słyszałem RE: "Upgrade" PB na PJ - Kempes - 08-14-2015 (08-14-2015, 02:32 PM)Alfik napisał(a): W roku 1975 na rynku ukazał się pewien album z czarno-białą okładką na której widniała twarz o spojrzeniu trochę mistyka trochę szaleńca. 1976. RE: "Upgrade" PB na PJ - yarzenioova - 08-14-2015 Mógłby ktoś spisać wszystkie posty Alfika i sporządzić kompendium?Właśnie ja i pewnie pół forum wyszło na ignorantów nt.Jamiroquai nieczytających wszystkich postów, które są zamieszczane.Tyle do nadrobienia. RE: "Upgrade" PB na PJ - Dex - 08-14-2015 (08-14-2015, 05:57 PM)yarzenioova napisał(a): Mógłby ktoś spisać wszystkie posty Alfika i sporządzić kompendium? Już to kiedyś pisałem ![]() RE: "Upgrade" PB na PJ - yarzenioova - 08-14-2015 Kurde, to ja naprawdę mam sporo do nadrobienia.Sorki muszę czytać wszystko na forum.Dajcie mi parę lat. Poza tym widać wyraźnie, że wszystko na forum już zostało napisane.Można zamykać. RE: "Upgrade" PB na PJ - paluch1986 - 08-14-2015 Ja za to proszę o ograniczenie offtopu RE: "Upgrade" PB na PJ - Alfik - 08-14-2015 (08-14-2015, 05:20 PM)Kempes napisał(a):(08-14-2015, 02:32 PM)Alfik napisał(a): W roku 1975 na rynku ukazał się pewien album z czarno-białą okładką na której widniała twarz o spojrzeniu trochę mistyka trochę szaleńca. Racja literówka, ale istotna raz napisałem 1976 raz 1975 RE: "Upgrade" PB na PJ - Krulik - 08-19-2015 Dla potomnych, gdyby ktoś kiedyś szukał i był ciekawy efektu: Mulat wyfrezował dziurę, pickup DiMarzio DP123 znalazł się przy mostku w pozycji 70. Na pickupie P jest jak było. Na obu pickupach gitara gra może i nie jakimś szczególnie pięknym brzmieniem, za to bardzo skutecznym. Przez rockowy zespół przecina się bardzo wyraźnie. Na pickupie J nie jest to klasyczny "Jaco", ale mam dodatkowy sound, który jest całkowicie "używalny". Generalnie - nic nie straciłem, ewentualnie niektórzy mogą powiedzieć, że "oszpeciłem" instrument. Mnie się podoba. Pictures will be delivered. Doradzającym dziękuję. RE: "Upgrade" PB na PJ - Viking - 08-19-2015 (08-19-2015, 09:31 PM)Krulik napisał(a): Dla potomnych, gdyby ktoś kiedyś szukał i był ciekawy efektu: Ile Cię taki zabieg kosztował jeśli można wiedzieć ? |