wybór siodełek do Fendera Precision - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: wybór siodełek do Fendera Precision (/thread-760.html) |
RE: wybór siodełek do Fendera Precision - Alfik - 05-01-2011 Cytat:jest też różnica w brzmieniu.zrobiło się potężniej i trochę mulisto bo to mosiądz a nie stal ale oczywiście dla GSB to magia i voo doo od 10 lat we wszystkich bolt-on'ach zmieniam kąt gryfu... przynajmniej pięciu kolegów na czele z Mrokiem posłuchało moich rad i są zadowoleni... Panowie jeśli w fenderze siodełka leżą na podstawie standardowego mostka to nie mostek jest winiem tylko zły kąt gryfu miernie ustawiony w fabryce... (05-01-2011, 09:15 PM)groza napisał(a):(05-01-2011, 09:04 PM)wahrocker napisał(a): jest też różnica w brzmieniu.zrobiło się potężniej i trochę mulisto nie zupełnie akcja co innego a materiał na mostek co innego RE: wybór siodełek do Fendera Precision - Mateusz - 05-01-2011 (05-01-2011, 09:16 PM)Alfik napisał(a):...często korygowany, kawałkami papieru ściernego, plastiku, papieru i innych śmieci tak, że gryf stykał się z korpusem tylko w 2 miejsach o małej powierzchni a między tym powietrze - pozwole sobie dodać nie chciałbym, żeby jakiś plastik przeszkadzał w przenoszeniu dgrań z gryfu na korpus w mojej gitarze. A z niejednego instrumentu różne rzeczy wyciągałem z kieszeni - od 5cio groszówek po karty kredytoweCytat:jest też różnica w brzmieniu.zrobiło się potężniej i trochę mulisto RE: wybór siodełek do Fendera Precision - Alfik - 05-01-2011 (05-01-2011, 09:22 PM)Mateusz napisał(a):(05-01-2011, 09:16 PM)Alfik napisał(a):...często korygowany, kawałkami papieru ściernego, plastiku, papieru i innych śmieci tak, że gryf stykał się z korpusem tylko w 2 miejsach o małej powierzchni a między tym powietrze - pozwole sobie dodać nie chciałbym, żeby jakiś plastik przeszkadzał w przenoszeniu dgrań z gryfu na korpus w mojej gitarze. A z niejednego instrumentu różne rzeczy wyciągałem z kieszeni - od 5cio groszówek po karty kredytoweCytat:jest też różnica w brzmieniu.zrobiło się potężniej i trochę mulisto kredytówka i papier ścierny oraz zalana farbą metka fendera - standart RE: wybór siodełek do Fendera Precision - Burning - 05-02-2011 metkę fendera usunąłem zaraz po zakupie, ale faktycznie na oryginalnej blaszce (nieco grubszej, na 3 śruby, rok 83) siodełko G też leży na blasze. RE: wybór siodełek do Fendera Precision - Mateusz - 05-02-2011 i pewnie lata na boki jak mocniej grasz i struna raz ci stroi a raz nie - w zależności od położenia siodełka RE: wybór siodełek do Fendera Precision - Burning - 05-02-2011 nic mje na boki nie lata, bo mam specyficzny sposób ataku na strunę... problem może występować przy grze kostką, ale za głuchy jestem, by to stwierdzić. RE: wybór siodełek do Fendera Precision - mazdah - 05-02-2011 Mi też nic nie lata, kąt struny jest na tyle duży że wszystko jest elegancko dociśnięte. Na pewno większy kąt = lepszy docisk ale nie zaprzątam sobie głowy tym, czy brzmi tak samo czy gorzej - mam dwa wiosła i nie mogę się zdecydować na którym grać i to jest najgorsze RE: wybór siodełek do Fendera Precision - OMSON - 05-03-2011 (05-01-2011, 11:50 AM)gsb napisał(a): Co polecacie? Sung-Il: http://guitarproject.pl/p/21/815/mostek-do-basu-sung-il-bb101-mostki-4-strunowe-mostki-czesci-do-basu.html A jak ktoś smęci, że to badziew to niech spojrzy na koreańskiego Spectora (BB007/8) lub Arię (BB104/5). Mayones też wkłada te mosty do drogich basów... RE: wybór siodełek do Fendera Precision - low - 05-03-2011 (05-03-2011, 09:25 AM)OMSON napisał(a):(05-01-2011, 11:50 AM)gsb napisał(a): Co polecacie? A do których konkretnie? Bo w Jabbach są inne nieco. RE: wybór siodełek do Fendera Precision - gsb - 05-03-2011 (05-03-2011, 09:25 AM)OMSON napisał(a):(05-01-2011, 11:50 AM)gsb napisał(a): Co polecacie? No dobra, ale to są stalowe czy "niewiadomojakie" Nie chce miec problemu za dwa miesiące z odpadającym z tego chińskim chromem. Więc moze kupie te mosiężne - to nawet dobrze, że zabierają troche góry. moje pickupy "grey bobbins" mają jej az za duzo, nawet jak na precla RE: wybór siodełek do Fendera Precision - mazdah - 05-03-2011 Wilkinson to też SungIl. Ale niedawno stałem przed takim samym wyborem do mojego jazza i wziąłem klasycznego Wilkinsona. RE: wybór siodełek do Fendera Precision - Stasiu - 05-03-2011 mam właśnie podobny problem w meksykańskim jazzie, że mi te siodełka opadają podczas koncertów, co mnie wkurza i to bardzo, bo na headzie muszę mieć położony klucz do siodełek i do gryfu, w razie czego czyli co, kupić SungIl i przekładać siodełka? na jakiego imbusa są tam śruby? RE: wybór siodełek do Fendera Precision - Choice - 05-03-2011 Sung il myślę, że nie będzie się kruszył jak chinole i ma gwarancje 12 miesięcy. RE: wybór siodełek do Fendera Precision - Burning - 05-03-2011 proszę: http://www.guitarpartsresource.com/bass_saddles.htm RE: wybór siodełek do Fendera Precision - mazdah - 05-03-2011 (05-03-2011, 10:52 AM)Stanislav. napisał(a): mam właśnie podobny problem w meksykańskim jazzie, że mi te siodełka opadają podczas koncertów, co mnie wkurza i to bardzo, bo na headzie muszę mieć położony klucz do siodełek i do gryfu, w razie czego czyli co, kupić SungIl i przekładać siodełka? na jakiego imbusa są tam śruby? Ja poradziłem sobie inaczej. Klej butapren na igłę i delikatna kapeczka na miejsce łączenia śruby z siodełkiem. Klej ma konsystencję gumy, dzięki temu nic się nie odkręca samo z siebie a w razie potrzeby ruszenie kluczem nie sprawia problemów. |