basscity.eu
Chmielowski Basses - Wersja do druku

+- basscity.eu (https://basscity.eu)
+-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html)
+--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html)
+--- Wątek: Chmielowski Basses (/thread-5476.html)

RE: Chmielowski Basses - Doman - 01-22-2016

Jak bawarka. mrgreen

RE: Chmielowski Basses - Basstard - 01-24-2016

(01-21-2016, 05:06 AM)Zenek Spawacz napisał(a):
(01-18-2016, 10:23 PM)Basstard napisał(a):
(01-18-2016, 10:20 PM)Zenek Spawacz napisał(a): Nie bede juz robil jazzow

Sad

Czas byc moze przemyslec problem. I zrobic moja osobista interpretacje tego modelu. Tyle tylko , ze w tym momencie nie bedzie to juz jazz bass . Wiec trudno go tak nazywac. Tak w ogole chetnie bym usłyszał Twoje zdanie , jak by wygladal idealny jazz ?

Przede wszystkim weź pod uwagę to, że jestem pierdolnięty i nie należy traktować mojego zdania jako punktu odniesienia. Mało kto ma taki gust, jak ja. Co zresztą mnie cieszy, gdyż czyni mnie to jeszcze bardziej wyjątkowym.

Tak czy inaczyj.

Jazz jest doskonałym instrumentem taki, jaki jest, ale gdyby udało Ci się zacząć robić basy brzmiące jak Jazzy z lat 70. a wyglądające jak, powiedzmy, Ibanez Roadstar RS 924 / Musician MC 924, to już następnego dnia zacząłbym szukać kogoś, kto umie w darkweba, aby pomógł mi sprzedać moją nerkę.

Gryf musiałby nadal być tak wygodny, jak w Jazzach, do tego obowiązkowo 2 single (choć wersja Pretzl też byłaby super), drewna - tak klasyczne, jak się da (wiesz, że lubię klonowe podstrunnice w fenderokształtnych), rzecz jasna pasyw ale do tego stylówa autorskiej japońszczyzny przełomu lat 70. i 80. Symetryczna główka 2+2 (chyba nawet taką kiedyś zrobiłeś), wyraziste słoje jesionu widoczne spod przejrzystego lakieru o mahoniowym zabarwieniu (mogłaby być też przejrzysta ciemna zieleń), kremowe obudowy przystawek - BORZE TAK.

Moje bokserki wypełniają się lepką, gorącą miłością na samą myśl o takim wynalazku.

A, no i mogłaby powstać też piątka - z tym, że najlepiej bez główki Wink

RE: Chmielowski Basses - Zenek Spawacz - 08-28-2016

Pajacowalem  wczoraj z basem i dzisiaj bola mnie paluchy , wiec nici z grania , skladam dlatego z nudow basy , ktore sie jeszcze walaja po katach. Ten dzisiaj wymaga  duzo pracy ale mozna juz zobaczyc jak bedzie wygladal. Nie zamawiam juz hardware i pickow , wiec wsadzam to co jest , starczy tych czesci pewnie na kilka instrumentow jeszcze  ale to nic specjalnego ... Deska w tym czerwonym to obrys jazz basa ale krawedzie sa bardziej zaokraglone. No i picek MM z prostym ukladem vol , tone. Glowka odchylona  , zreszta juz wczesniej pokazywalem tego basa w tym temacie , tyle , ze nie byl tak zaawansowany.

[Obrazek: IMG_20160828_104736_zps45fxlabq.jpg]

RE: Chmielowski Basses - 3cina - 08-28-2016

Jest piękny ! <3

RE: Chmielowski Basses - hubertDRI - 08-28-2016

(08-28-2016, 03:17 PM)Zenek Spawacz napisał(a): Pajacowalem  wczoraj z basem i dzisiaj bola mnie paluchy , wiec nici z grania , skladam dlatego z nudow basy , ktore sie jeszcze walaja po katach. Ten dzisiaj wymaga  duzo pracy ale mozna juz zobaczyc jak bedzie wygladal. Nie zamawiam juz hardware i pickow , wiec wsadzam to co jest , starczy tych czesci pewnie na kilka instrumentow jeszcze  ale to nic specjalnego ... Deska w tym czerwonym to obrys jazz basa ale krawedzie sa bardziej zaokraglone. No i picek MM z prostym ukladem vol , tone. Glowka odchylona  , zreszta juz wczesniej pokazywalem tego basa w tym temacie , tyle , ze nie byl tak zaawansowany.

[Obrazek: IMG_20160828_104736_zps45fxlabq.jpg]
boxeromusicmanojackson

RE: Chmielowski Basses - paluch1986 - 08-28-2016

Ładnie wygląda Smile

RE: Chmielowski Basses - Zenek Spawacz - 08-28-2016

(08-28-2016, 04:25 PM)3cina napisał(a): Jest piękny !  <3

(08-28-2016, 06:09 PM)paluch1986 napisał(a): Ładnie wygląda Smile

Naprawde ? To z jednej strony fajnie , ze  bas znajdujecie ok  , ale z drugiej swiadczy o braku wyczucia  formy z mojej strony bo mi sie ten bas nie za bardzo podobal a skonczylem , bo przeciez go nie wyrzuce. Lutnik powinien chyba miec wieksze rozeznanie rynku. Mi sie ten bas wydaje co najmniej dziwny... Pamietam , ze te basy , ktore mi sie podobaly  forumowicze oceniali jako chore.

RE: Chmielowski Basses - Basstard - 08-28-2016

Przeokrutnie nie lubię takich główek, reszta bardzo ok.

RE: Chmielowski Basses - 3cina - 08-28-2016

Mi ten bas kojarzy się z moim starym majonezem na którym zagrałem pierwszy koncert. Taki sam kształt i kolor główki i korpus w tym samym kolorze.

Przepraszam Zenku ale wszystkie mi się twoje basy podobają.

RE: Chmielowski Basses - przemak - 08-28-2016

Jak coś to pomoże, to mi się w ogóle ten bas nie podoba - główka, klon, gniazdo z boku...

RE: Chmielowski Basses - Zenek Spawacz - 08-29-2016

(08-28-2016, 10:38 PM)przemak napisał(a): Jak coś to pomoże, to mi się w ogóle ten bas nie podoba - główka, klon, gniazdo z boku...

No fakt bas nie jest ladny. Ale byl on robiony w formie proby. Glowka miala gwarantowac , abstrachujac od ksztaltu , funkcje lepszego docisniecia strun do siodelka poprzez odgiecie do tylu. Chcialem rowniez zobaczyc czy bardziej  zaokraglone krawedzie korpusu poprawia wygode grania. Gryf jest z andiroby , podstrunnica z klonu. A gniazda jeszcze niema , ale zrobie je z boku , chociaz  wolalbym z przodu . Zawsze zachaczam jackiem o costam gdy tak sterczy ,  polakierowalem wiec nie bede kombinowal innych rozwiazan , i tak nie bede na nim gral , bedzie sobie stal w kacie .W tej chwili uzywam tylko basow z grafitowym gryfem. Mam tez kilka jazzow i te bede przerabial pode mnie .Jest w nich  pare detali , ktore musze zmienic . Zredukuje rowniez ich ilosc do maksimum dwoch . Chociaz moze by bylo lepiej miec trzy z roznymi podstrunnicami , klonowa , palisandrowa i hebanowa?

RE: Chmielowski Basses - Sebastian-J - 08-30-2016

(08-28-2016, 06:41 PM)Zenek Spawacz napisał(a):
(08-28-2016, 04:25 PM)3cina napisał(a): Jest piękny !  <3

(08-28-2016, 06:09 PM)paluch1986 napisał(a): Ładnie wygląda Smile

Naprawde ? To z jednej strony fajnie , ze  bas znajdujecie ok  , ale z drugiej swiadczy o braku wyczucia  formy z mojej strony bo mi sie ten bas nie za bardzo podobal a skonczylem , bo przeciez go nie wyrzuce. Lutnik powinien chyba miec wieksze rozeznanie rynku. Mi sie ten bas wydaje co najmniej dziwny... Pamietam , ze te basy , ktore mi sie podobaly  forumowicze oceniali jako chore.

Z podobaniem się jest jak z dupą, każdy ma swoją. Lutnictwo jest kwestią artystyczną, bo się gra na tych gitarach, ale sam instrument też powinien pasować do imadżu, stylu, charakteru grającego. Temat rzeka, ja swoje kształty obmyślałem jakieś 2/3 lata, przez co nawet przerobiłem ten mój pierwszy instrument. Teraz robię drugi bass (w końcu), przemyślany i przygotowany. Mi się podobają moje basy, bo robię je pod dla siebie. Jeśli komuś przy okazji się spodobają, będzie miło. Może za kilka lat zacznę robić je nie tylko dla siebie. Big Grin

RE: Chmielowski Basses - Zenek Spawacz - 08-31-2016

Jazz z zaokraglonymi krawedziami jest wygodniejszy . Mam jeszcze jedna taka deske  z nieco innym rozwiazaniem otworu na elektronike. Potraktowany jest specjalnym podkladem , ktorego uzylem symulujac fullerplast. Ciekaw jestem jak to zabrzmi. Czy korpus bedzie mial kolorek czy bedzie naturalny jest jeszcze otwarte. Ten podklad musi byc jeszcze zeszlifowany oczywiscie. 

[Obrazek: IMG_20160831_102202_zpszx71yvbp.jpg]

Do tego znalazlem gryf , ktory jest reverse. 

[Obrazek: IMG_20160831_102405_zpsluct9qcm.jpg]

Ten gryf jest mocno specjalny i rzadki. ma podstrunnice klonowa  z pregami i adndirobe rowniez pregowana . Nawet bez szlifowania widac mocno te wzorki. Po lakierowaniu  powinny byc nieslychanie intensywne.

[Obrazek: IMG_20160831_102336_zpsuuulf1hr.jpg]

[Obrazek: IMG_20160831_102302_zpsrvng0xb7.jpg]

RE: Chmielowski Basses - raku - 08-31-2016

Ja
Chcę
Ten
Bas

No przepiękny!

RE: Chmielowski Basses - Zenek Spawacz - 08-31-2016

Fajnie Raku , ze ci sie podoba , zobaczymy jak on wyjdzie na koniec. 
A ja mam problem... Moja weranda okazuje sie za mala , nawet glupie jazzy nie chca sie zmiescic. Nie mowiac o innych wioslach. W kazdym badz razie bedzie o czym pisac gdy je bede skladal.

[Obrazek: IMG_20160831_121900_zpsxct2rskz.jpg]