solartronika - czyli projekty solartrona - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: solartronika - czyli projekty solartrona (/thread-257.html) |
RE: solartronika - czyli projekty solartrona - gsb - 08-04-2010 Tez mi sie wydaje, ze nigdy nie bylo full pasywow StingRayow (podobno te wiosla zapoczatkowaly elektronike w basach tak w ogole). Duzo modeli mialo switch passive/active. Po wyjeciu baterii dzialala opcja passive i podobno calkiem niezle sobie radzila RE: solartronika - czyli projekty solartrona - paka - 08-04-2010 jestem pewien, ze nigdy nie bylo pasywnych stingrayow ale panowie, psujemy watek solartronowi RE: solartronika - czyli projekty solartrona - Mateusz - 08-04-2010 no właśnie tylko dlatego zostawiłem ten preamp w musicmanie - wszystkie kompetentne osoby tak odpowiadały- że to już nie będzie tak samo brzmiało. Dlatego myślałem o zamienniku z mniejszymi szumami i lepszą dynamiką, a ta plastikowa górka mi się podoba - charakter mm niestety (na szczęście) RE: solartronika - czyli projekty solartrona - solartron - 08-04-2010 (08-04-2010, 08:18 PM)paka napisał(a): jestem pewien, ze nigdy nie bylo pasywnych stingrayow ale panowie, psujemy watek solartronowi Paka jest mi bardzo miło, że taka fajna i merytoryczna-elektroniczna dyskusja wywiązała się właśnie w moim temacie. Proszę o więcej gsb - jeśli chodzi o efekt "czystego pickupa" to zależy on od kilku czynników, np. czy paczka posiada gwizdek i jak jest on ustawiony, od rodzaju wejścia wzmacniacza (czy jest wysokoimpedancyjne). W przypadku klasycznych paczek i wejść o relatywnie małej impedancji efekty będą "słabe" tak jak piszesz - ale na klarownym współczesnym sprzęcie różnica jest wyraźna. W zależności od sytuacji baton i gsb - obaj macie rację Dla mnie bas bez potencjometrów to jak instrument czterostrunowy - czegoś w nim brakuje Mateusz - już o tym pisałem jak zapewne pamiętasz - uaktywnienie pickupa drastycznie zmienia jego brzmienie - więc to oczywiste, że MM zmieni swój zadziorny charakter na pasywie (choć zyska w paśmie środkowym). Jesli Ci nie odpowiada jego górka - to może to jednak bas nie dla Ciebie? RE: solartronika - czyli projekty solartrona - yarzenioova - 08-05-2010 Solartron: czy masz jakies probki aktywowanych przez Ciebie basow lub tez basow z Twoimi preampami lub z ich wykorzystaniem? Byloby to dobre miejsce do zamieszczenia odnosnikow. RE: solartronika - czyli projekty solartrona - gsb - 08-05-2010 (08-04-2010, 09:54 PM)solartron napisał(a): gsb - jeśli chodzi o efekt "czystego pickupa" to zależy on od kilku czynników, np. czy paczka posiada gwizdek i jak jest on ustawiony, od rodzaju wejścia wzmacniacza (czy jest wysokoimpedancyjne). W przypadku klasycznych paczek i wejść o relatywnie małej impedancji efekty będą "słabe" tak jak piszesz - ale na klarownym współczesnym sprzęcie różnica jest wyraźna. W zależności od sytuacji baton i gsb - obaj macie rację A no widzisz - tego nie probowalem! Dzięki za wyjaśnienie! Cytat:Dla mnie bas bez potencjometrów to jak instrument czterostrunowy - czegoś w nim brakuje OJ BĘDZIE KOSA!!!! RE: solartronika - czyli projekty solartrona - Mateusz - 08-05-2010 No właśnie ta góra MM mi się podoba bo to jest jego smaczek, ale chciałbym bardziej dynamiczny dół i mniej szumów Bo w dole jest bułą niemiłosierna,a słyszałem cutlassa na pasywie i kopało to nieźle... RE: solartronika - czyli projekty solartrona - solartron - 08-05-2010 (08-05-2010, 06:39 AM)Mateusz napisał(a): No właśnie ta góra MM mi się podoba bo to jest jego smaczek, ale chciałbym bardziej dynamiczny dół i mniej szumów Bo w dole jest bułą niemiłosierna,a słyszałem cutlassa na pasywie i kopało to nieźle... Zmniejszenie szumów w technice bateryjnej to pewien problem. Niskoszumne półprzewodniki mają duży pobór prądu - ale jest kilka możliwości, natomiast regulacja górki zawsze wiąże się z szumami - tego nie da się wyeliminować - można zmaniejszyć szumy - ale ma to zazwyczaj negatywny wpływ na brzmienie. I.Q. - za jakiś czas będą i próbki nagrane przez zawodowych muzyków. gsb RE: solartronika - czyli projekty solartrona - yarzenioova - 08-05-2010 (08-05-2010, 07:08 AM)solartron napisał(a): I.Q. - za jakiś czas będą i próbki nagrane przez zawodowych muzyków. Basistow tez? A jakich? Uchyl rabka tajemnicy. Polskich? RE: solartronika - czyli projekty solartrona - solartron - 08-15-2010 Kilka tygodni temu otrzymałem do reanimacji elektroniczną cześć poniższego instrumentu: Jego właściciel nie był zadowolony z brzmienia oryginalnego, więc zaczliśmy poszukiwania. Udało się wybrać jedną z moich gotowych konstrukcji, która pasowała tonalnością. Poniżej fotorelacja z remontu. Foteczka oryginału - do wymontowania. "prujemy bebechy" : I zaczynamy porządki: Gdy już ładnie posprzątane można zacząć "meblowanie": I efekty finalne - nowy "elektryczny" garniturek skrojony na miarę: Instrument ma dwa tryby - pełny pasyw z klasycznym tonem oraz aktywny z trójpasmową regulacją (na którym można dodatkowo korzystać z pasywnej barwy). Oczywiście pasyw gra również bez bateryjki. Mam "obiecane" próbki za niedługi czas. RE: solartronika - czyli projekty solartrona - gsb - 08-15-2010 Solarton, robisz moze efekty? Szukakbym czegos na wzor Colorsound Bass overdrive. RE: solartronika - czyli projekty solartrona - Gruby - 08-15-2010 To Marcin będzie zadowolony RE: solartronika - czyli projekty solartrona - omen93 - 08-15-2010 solarton: to napisz jeszcze ile za taką robotę bierzesz RE: solartronika - czyli projekty solartrona - solartron - 08-15-2010 (08-15-2010, 07:14 PM)Gruby napisał(a): To Marcin będzie zadowolony Mam taką nadzieję - wczoraj odebrał na Bass Days w Końskich. gsb - zajmuję się m.in. customową elektroniką, więc efekty są również w moim "polu rażenia", ale przez najbliższe miesiące muszę skończyć kilka projektów preampów outboard, bo co poniektórzy (np. z tego forum) mogą się zacząć niecierpliwić omen93 - adekwatnie do roboty - a trwa to min. 2 tygodnie. RE: solartronika - czyli projekty solartrona - unclefucker - 08-15-2010 Sposób w jaki zainstalowane są wszystkie elementy układu przypomina mi ten w sadowskym, tzn wszystko ma swoje miejsce i jest wkomponowane wręcz idealnie w komorę. GRUBO! |