![]() |
Ekranowanie - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: Ekranowanie (/thread-63.html) |
RE: Ekranowanie - solartron - 04-24-2011 (04-23-2011, 03:22 PM)crazy napisał(a):(04-23-2011, 01:14 PM)solartron napisał(a): Bardzo ładnie Lutnicy o ekranowaniu i całej elektronicznej "reszcie" zazwyczaj nie mają zielonego pojęcia ![]() ![]() To co zrobiłeś jest wykonane bardzo porządnie. Drobne acz precyzyjne poprawki sprawią, że ta robota wystarczy na długie lata. Klej przewodzący będzie tracił swoje właściwości z czasem i ekran nie będzie stanowił jednolitej struktury, i stopniowo zaczną tworzyć się pętle masy. Poszczególne kawałki folii będą miały różne potencjały a z nimi z kolei mają kontakt pozostałe elementy elektroniczne instrumentu. W konsekwencji stopniowo zaczną narastać brumy i mogą nawet pojawić się "strzały" w głośnikach. Oczywiście mając świadomość, że instrument jest wyekranowany będziemy przekonaniu, że brumy mają inne pochodzenie ![]() A kabelek przykręcony z czasem zacznie śniedzieć i zamiast przewodzić będzie kolejnym generatorem brumów. Mateusz mam nadzieję, że powyżej znalazłeś odpowiedź. RE: Ekranowanie - Mateusz - 04-24-2011 dzieki solartron - biore sie za lutowanie kawalkow folii bo o tym, ze za parenascie lat klej straci wlasciwosci nie pomyslalem ![]() :piwo: RE: Ekranowanie - solartron - 04-24-2011 (04-24-2011, 09:49 AM)Mateusz napisał(a): dzieki solartron - biore sie za lutowanie kawalkow folii bo o tym, ze za parenascie lat klej straci wlasciwosci nie pomyslalem Myślę, że po kilku latach np. 2-3 już nie będzie dobrego przewodzenia. Zresztą proponuję zrobić porównanie - zmierzyć rezystancję przejścia dla ekranu ![]() ![]() RE: Ekranowanie - crazy - 04-24-2011 (04-24-2011, 10:32 AM)solartron napisał(a): Myślę, że po kilku latach np. 2-3 już nie będzie dobrego przewodzenia. Zresztą proponuję zrobić porównanie - zmierzyć rezystancję przejścia dla ekranu Jak zwykle masz rację ![]() A nie masz może jakich sik picków do szóstki na zbyciu ![]() RE: Ekranowanie - Martins - 04-26-2011 (04-23-2011, 01:14 PM)solartron napisał(a): Bardzo ładnie Może to głupie pytanie ale jak należy lutować ekran, punktowo czy całe połączenie dwóch taśm? RE: Ekranowanie - solartron - 04-26-2011 (04-26-2011, 05:54 AM)Martins napisał(a): Może to głupie pytanie ale jak należy lutować ekran, punktowo czy całe połączenie dwóch taśm? Wystarczy punktowo - ale trzeba pomierzyć czy ekran w różnych punktach czy jednakowo przewodzi. RE: Ekranowanie - Martins - 04-26-2011 (04-26-2011, 06:09 AM)solartron napisał(a):Dzięki w razie czego będę nękał(04-26-2011, 05:54 AM)Martins napisał(a): Może to głupie pytanie ale jak należy lutować ekran, punktowo czy całe połączenie dwóch taśm? ![]() RE: Ekranowanie - Świniak - 07-03-2011 Odgrzewanie kotleta. Pytanko małe, gdzie w internecie kupujecie tanio folię miedzianą do ekranowania? Fajnie jak sklep ma również poty i inne duperele bo robię ogólny remont. pozdro i dzięki RE: Ekranowanie - crazy - 07-03-2011 Ja kupuję u Solartrona ![]() RE: Ekranowanie - solartron - 07-03-2011 (07-03-2011, 09:45 AM)Świniak napisał(a): Odgrzewanie kotleta. Tanio to możesz sobie kupić plecionkę - czyli siatkę, która nadaje się do płaskich powierzchni, a w instrumencie z racji na swoją konstrukcję na licznych załamaniach wprowadza dodatkową pojemność i z czasem traci swoje właściwości. Jeśli ekran ma być trwały to lita folia, albo cienka blacha. RE: Ekranowanie - Świniak - 07-03-2011 Dobrze więc, pomożecie jakimiś linkami do sklepów, cokolwiek? Bo to wszystko fajnie ale średnio odpowiada na moje pytanie pt. GDZIE. RE: Ekranowanie - Burning - 07-03-2011 ja kupiłem u solartrona, w Preclu zdziałało cuda resztę zaniosłem do studio i zniknęła ![]() RE: Ekranowanie - pinio - 07-03-2011 To teraz inne pytanie. Czy jeśli w miarę dobrze fabrycznie naniesiona jest farba grafitowa to czy folia poprawi ekranowanie? RE: Ekranowanie - Burning - 07-03-2011 pinio - imho to zależy od grubości jednego i drugiego jeśli warstwa grafitu jest ledwo, ledwo i prawie prześwituje, to solidna, gruba folia miedziana pomoże, jeśli zaś grafitu nie pożałowano, to imho nie ma co się bebrać w wyklejanki. Jeżeli chcesz zbliżyć się do ideału, to wyklej od wewnątrz obudowy pickupów i też połącz z masą - im szczelniejszą klatkę Faradaya zrobisz, tym mniej 'śmiecia' z powietrza zgarniesz. Szczególnie istotne jest to przy pasywnych single-coil'ach. RE: Ekranowanie - groza - 07-03-2011 (07-03-2011, 12:08 PM)Świniak napisał(a): Dobrze więc, pomożecie jakimiś linkami do sklepów, cokolwiek? Bo to wszystko fajnie ale średnio odpowiada na moje pytanie pt. GDZIE. W MayShopie są na bank dwie - 30 i 70cm szerokości. Bardzo fajnie opisane jest to tutaj: http://www.audereaudio.com/FAQ_PUNoise.htm |