basscity.eu
Absolutnie wszystko o STRUNACH - Wersja do druku

+- basscity.eu (https://basscity.eu)
+-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html)
+--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html)
+--- Wątek: Absolutnie wszystko o STRUNACH (/thread-21.html)

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - Bisq - 03-21-2017

Nie pamiętam ile kosztują, ale jeśli chodzi o stalówki to uwielbiam Rotosound Swing 66. D'Addario są u mnie na drugim miejscu. Ashdowny też są całkiem fajne w kategorii tańszych strun.

EDIT: F# chyba to będzie. Jestem przekonany, że nie zabrzmi Ci to.

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - ANTonio - 03-21-2017

(03-21-2017, 08:55 AM)przemvelbenny napisał(a): Cześć wszystkim! Od jakiegoś czasu bacznie obserwuję niektóre wątki na forum, aż w końcu nadszedł czas na wyjście z mroku Smile

Aktualnie posiadam założone struny Dunlop Stainless Steel 45-125 (5 strun), które kosztowały mnie w okolicach 100 zł. Set strun założony jest już nieco ponad 3 miesiące. Gram jedynie w domu. Niestety, im cieńsze struny, tym bardziej wyciera się owijka na wysokości progów i struny zaczynają już powoli umierać.

Gram głównie kostką, preferuję ciężką muzykę (znaczy się metal - głównie death, black, jeżeli taka informacja ma jakoś pomóc). Generalnie wiem, czego potrzebuję - preferuję stalowe struny w okrągłej owijce na sześciokątnym rdzeniu.

Doradźcie, proszę, jakieś struny, które będą stosunkowo tanie i wytrzymają jak najdłużej. Zamierzam przetestować czerwone Warwicki: WARWICK (45-135) RED LABEL - STAINLESS STEEL. Może znacie coś lepszego w tym zakresie cenowym (w okolicach 50 zł)?

http://allegro.pl/struny-do-gitary-basowej-olympia-hqb-nowosc-i6122872967.html

Tylko, ze są niklowane, ale mam chyba 10ty komplet z tej firmy i zawsze jestem zadowolony. Jak padną to do kosza, nie trzeba ich reanimować denaturatem Wink

Emotka_2755

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - przemvelbenny - 03-21-2017

Dzięki, muszę przetestować Smile

P.S.
Już mi przeszło extremalnie niskie strojenie Wink Aktualnie odkrywam half step down, czyli A#D#G#C#F# i jestem pod wrażeniem. Różnica w brzmieniu jest ogromna!

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - zakwas - 03-22-2017

(03-21-2017, 09:15 AM)Burning napisał(a): sztywną stal mają Rotosound 66 - zjedzą Ci progi Big Grin

Sratatata. Chyba progi z plasteliny albo guwnolitu. Wink

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - Brylant - 03-22-2017

(03-21-2017, 09:47 PM)ANTonio napisał(a):
(03-21-2017, 08:55 AM)przemvelbenny napisał(a): Cześć wszystkim! Od jakiegoś czasu bacznie obserwuję niektóre wątki na forum, aż w końcu nadszedł czas na wyjście z mroku Smile

Aktualnie posiadam założone struny Dunlop Stainless Steel 45-125 (5 strun), które kosztowały mnie w okolicach 100 zł. Set strun założony jest już nieco ponad 3 miesiące. Gram jedynie w domu. Niestety, im cieńsze struny, tym bardziej wyciera się owijka na wysokości progów i struny zaczynają już powoli umierać.

Gram głównie kostką, preferuję ciężką muzykę (znaczy się metal - głównie death, black, jeżeli taka informacja ma jakoś pomóc). Generalnie wiem, czego potrzebuję - preferuję stalowe struny w okrągłej owijce na sześciokątnym rdzeniu.

Doradźcie, proszę, jakieś struny, które będą stosunkowo tanie i wytrzymają jak najdłużej. Zamierzam przetestować czerwone Warwicki: WARWICK (45-135) RED LABEL - STAINLESS STEEL. Może znacie coś lepszego w tym zakresie cenowym (w okolicach 50 zł)?

Tylko, ze są niklowane, ale mam chyba 10ty komplet z tej firmy i zawsze jestem zadowolony. Jak padną to do kosza, nie trzeba ich reanimować denaturatem Wink

Emotka_2755

Ile Ci te sznurki wytrzymują? Bo zastanawiam się, czy nie wrócić do EB (które też jednak tanie nie są), czy jednak brać coś w mniejszym budżecie (zwłaszcza w sytuacji jak teraz, że struny padają po tygodniu) Tongue

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - ANTonio - 03-22-2017

(03-22-2017, 06:34 PM)Brylant napisał(a):
(03-21-2017, 09:47 PM)ANTonio napisał(a):

Emotka_2755

Ile Ci te sznurki wytrzymują? Bo zastanawiam się, czy nie wrócić do EB (które też jednak tanie nie są), czy jednak brać coś w mniejszym budżecie (zwłaszcza w sytuacji jak teraz, że struny padają po tygodniu) Tongue

Generalnie grając ok. godziny dziennie + 3h próby raz w tygodniu to tak po niecałym miesiącu zaczynają kapcieć, ale są jeszcze używalne. Poprzedni set zmieniłem po 4 m-cach a nie były całkowicie zarżnięte.

Emotka_2755

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - bratekr - 03-22-2017

Obczajcie EB Coated. Mam założone w jazzie (drugi set). Pierwszy set wytrzymał z jasnością i dynamiką 20-30 godzin. Bardzo fajnie się trzymały. Drugi set ma za sobą tyle samo i dopiero teraz zaczynają trochę głuchnąć, ALE! To głuchnięcie na zasadzie: słucham pierdółek nagranych na świeżych sznurkach i tych nagranych ostatnio i jest różnica; góra trochę mniej agresywna, trochę brakuje klarowności w dole. Ale i tak w sytuacji zespołowej jest żyleta.

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - szymam - 06-12-2017

https://guitarcenter.pl/catalog/basy/struny/struny-do-basow-5-s/dunlop-dbsbn-40-120
Grał ktoś na tym? Nada się?

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - tapczan - 06-12-2017

B podejrzanie cienka. Jeśli się skusisz podziel się wrażeniami.

(06-12-2017, 03:11 PM)tapchan napisał(a): B podejrzanie cienka. Jeśli się skusisz podziel się wrażeniami.

To mi akurat pasuje, bo stronę piątkę do C standardu zamiast do H. Poza tym, powinna być trochę żywsza z racji mniejszej grubości.

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - groza - 06-12-2017

120 to bardzo spoko grubość na B. Ja akurat nie lubię tych 135 itp które zazwyczaj są.

(06-12-2017, 03:54 PM)groza napisał(a): 120 to bardzo spoko grubość na B. Ja akurat nie lubię tych 135 itp które zazwyczaj są.
No to wjeżdżam. Dam znać jak pogram Wink

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - szymam - 06-26-2017

Czy w tym kraju można gdzieś dostać jakies normalne flaty? Fendery albo jakieś inne coś?
Guitarcenter stoi tylko Ernie Ballami i D'addario (które podobno się do niczego nie nadajo).

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - groza - 06-26-2017

Flaty daddario się do niczego nie nadają??? Od kiedy?

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - szymam - 06-26-2017

(06-26-2017, 11:13 AM)groza napisał(a): Flaty daddario się do niczego nie nadają???  Od kiedy?

A które w takim razie polecasz? Od co najmniej kilku osób to słyszałem, dlatego wolałem zapytać tu Wink