![]() |
|
Drewno nie ma wpływu na brzmienie - eksperyment Alfika - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: Drewno nie ma wpływu na brzmienie - eksperyment Alfika (/thread-1041.html) |
RE: Drewno nie ma wpływu na brzmienie - eksperyment Alfika - herp - 09-22-2011 emerpeapeabear - leżę na cycach i mam brecht Dzięki za poprawienie humoru RE: Drewno nie ma wpływu na brzmienie - eksperyment Alfika - paka - 09-22-2011 BTW - niezły gruz i druty z tego jesionowo-klonowego jazza wychodzą RE: Drewno nie ma wpływu na brzmienie - eksperyment Alfika - Brylant - 09-22-2011 Dla mnie 3 próbka to olcha RE: Drewno nie ma wpływu na brzmienie - eksperyment Alfika - Maciejeq - 09-22-2011 A ja jutro przesłucham tego w studiu na Adam'ach i zobaczę czy jest jakaś kolosalna różnica. Poproszę też o zdanie realizatora z którym współpracuję RE: Drewno nie ma wpływu na brzmienie - eksperyment Alfika - halabala - 09-22-2011 olcha / macbook + sennheiser hd555 wydaje mi się, że próbka jesion-klon charakteryzuje się taka "szmerającą" górą RE: Drewno nie ma wpływu na brzmienie - eksperyment Alfika - miklo - 09-23-2011 Laptop Lenovo T61 + słuchaki HD380Pro. Praktycznie nie słyszę różnicy. Jak można kurna tak równo oktawkami grać? Nienawidzę Cię Alfik RE: Drewno nie ma wpływu na brzmienie - eksperyment Alfika - paka - 09-23-2011 z jednej strony bardziej podoba mi sie barwa tego olchowego, ma takie OMPHH ktore prawdopodobnie niezle porusza bebechy, aczkolwiek ten jesionowy jest niesamowicie zrownowazony brzmieniowo na wszystkich strunach - like it. ale jesli okaze sie, ze 3 sciezka to jednak jesion, to moja wiara w swoj wlasny sluch zupelnie upadnie RE: Drewno nie ma wpływu na brzmienie - eksperyment Alfika - Viking - 09-23-2011 a ja słucham, słucham, słucham i już sam nie wiem RE: Drewno nie ma wpływu na brzmienie - eksperyment Alfika - Zbychoo - 09-23-2011 moim zdaniem Alder/palisander, słuchawy soniaka jakies za 100zł i integralna dźwiękówka RE: Drewno nie ma wpływu na brzmienie - eksperyment Alfika - brodarek - 09-23-2011 Chciałem zaznaczyć olchę bo mi się bliższe próbce numer dwa zdawało. Pewności jednak nie miałem żadnej toteż zaznaczyłem nie wiem. Słuchałem na głośnikach z monitora. RE: Drewno nie ma wpływu na brzmienie - eksperyment Alfika - Mateusz - 09-23-2011 Sory panowie, ze wroce do niefajnego tematu, ale jak dla mnie różnica nie jest jakaś okropnie większa niż różnica basu z płytką i bez płytki. To są właśnie tego typu niuanse, o które się walczy (a drewno to chyba nie taki niuans przecież?). licząc w przybliżeniu co składa się na brzmienie: 30%-palce i sposób artykulacji 10%- preamp, wzmak cyz cokolwiek 10%-umiejscowienie i typ pikapu 10%-rodzaj i firma strun 5%?-drewno 5%-preamp, sreamp, to co mozna ukrecić np. gałką tone lub eq 5% hardware (mostek, klucze, progi, siodełko, docisk strun) 10%-setup 5%- pierdoły typu płytka, kabel. To tak przykładowo, oczywsicie jak ktos gra na przesterowanej lampie to rzeczy typu artykulacja, pierdoły i hardware nabierają mniejszego znaczenia na rzecz nagłośnienia. To są naprawde drobne różnice! RE: Drewno nie ma wpływu na brzmienie - eksperyment Alfika - paka - 09-23-2011 mateusz, roznice faktycznie sa niewielkie - tyle ze to nagranie. naglosnienie instrumentu moze dosc znacznie uwypuklic roznice. chocby przez to, ze zaczynasz wyraznie odczuwac cisnienie akustyczne i roznice w natezeniu niektorych harmonicznych. RE: Drewno nie ma wpływu na brzmienie - eksperyment Alfika - bratekr - 09-23-2011 Mimo wszystko jestem zdania, że dużo więcej zależy od grającego. Eksperymenty Muzza to potwierdzają. RE: Drewno nie ma wpływu na brzmienie - eksperyment Alfika - Bolem - 09-23-2011 (09-23-2011, 12:49 PM)Mateusz napisał(a): Sory panowie, ze wroce do niefajnego tematu, ale jak dla mnie różnica nie jest jakaś okropnie większa niż różnica basu z płytką i bez płytki. To są właśnie tego typu niuanse, o które się walczy (a drewno to chyba nie taki niuans przecież?). licząc w przybliżeniu co składa się na brzmienie: zgadzam sie, na samej gorze i tak dal bym świeżość strun Wszystko sprowadza sie moim zdaniem do tego zeby miec UMIEJĘTNOŚCI, strojący wyregulowany bas, dobry nie szumiący kabel, świeże struny, odpowiednie nagłośnienie i można podbijać świat! RE: Drewno nie ma wpływu na brzmienie - eksperyment Alfika - sledz - 09-23-2011 (09-23-2011, 01:12 PM)bratekr napisał(a): Mimo wszystko jestem zdania, że dużo więcej zależy od grającego. Eksperymenty Muzza to potwierdzają. Na mnie ten eksperyment dużego wrażenia nie zrobił, wiedziałem jak brzmi Gibson i bez żadnej trudności go rozpoznałem, co innego z dwoma pozostałymi których w nigdy wcześniej nie widziałem na oczy i nawet nie wiem czym się różnią |