Chmielowski Basses - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: Chmielowski Basses (/thread-5476.html) |
RE: Chmielowski Basses - Smultron - 01-18-2017 (01-18-2017, 04:43 PM)szymam napisał(a):(01-18-2017, 04:31 PM)Smultron napisał(a): "Zgodnie z art. 70 ust. 1 i 3 UKC zasadniczą podstawą wartości celnej towarów jest wartość transakcyjna, tj. cena faktycznie zapłacona lub należna za towary" - chyba nie będą tego sobie ot tak szacować. Myślę że nie ma co zakładać że celnicy są idiotami, jeśli damy absurdalnie niską cenę to mogliby sobie ją jednak oszacować. Zresztą dokument z którego brana jest wartość transakcyjna też musi spełnić pewne kryteria, nie wiem jak to wygląda w praktyce, ale dla jej ustalenia wymagana jest faktura handlowa. Tu lektura: http://www.finanse.mf.gov.pl/clo/informacje-dla-przedsiebiorcow/wartosc-celna/ RE: Chmielowski Basses - Errdil - 01-18-2017 Może zamiast gdybać, zaczekajmy jak to wszystko widzi Zenek. Wtedy wszystko będzie jasne. RE: Chmielowski Basses - Alfik - 01-18-2017 (01-18-2017, 04:54 PM)papkin napisał(a): bez urazy , ale olcha w moich uszach brzmiała zawsze przymulasto, dlatego preferuję tylko jesion na korpus , wymiana :zamiast plastikowego mostka , mosiądz , a okaże się że każde dobre pikapy zagrają w takim basie, ja mam LINDY FRALIN, i jest ....dzwon , dzwon, dzwon.... Seriously? No to masz tu starą zagadkę: https://soundcloud.com/blazejdomanski/sets/alder-palisander-vs-ash-maple 1. Czy różnica jest aż tak wielka? Sporo osób jej nie zauważa... 2. Co jest na samplu Fender XXX? RE: Chmielowski Basses - Stasiu - 01-18-2017 (01-18-2017, 07:49 PM)Alfik napisał(a):(01-18-2017, 04:54 PM)papkin napisał(a): bez urazy , ale olcha w moich uszach brzmiała zawsze przymulasto, dlatego preferuję tylko jesion na korpus , wymiana :zamiast plastikowego mostka , mosiądz , a okaże się że każde dobre pikapy zagrają w takim basie, ja mam LINDY FRALIN, i jest ....dzwon , dzwon, dzwon.... różnica niewielka, ale pod xxx klon RE: Chmielowski Basses - szymam - 01-18-2017 (01-18-2017, 08:46 PM)Stanislav. napisał(a):(01-18-2017, 07:49 PM)Alfik napisał(a):(01-18-2017, 04:54 PM)papkin napisał(a): bez urazy , ale olcha w moich uszach brzmiała zawsze przymulasto, dlatego preferuję tylko jesion na korpus , wymiana :zamiast plastikowego mostka , mosiądz , a okaże się że każde dobre pikapy zagrają w takim basie, ja mam LINDY FRALIN, i jest ....dzwon , dzwon, dzwon.... A dupa, bo olcha+palisander RE: Chmielowski Basses - papkin - 01-18-2017 (01-18-2017, 07:49 PM)Alfik napisał(a):(01-18-2017, 04:54 PM)papkin napisał(a): bez urazy , ale olcha w moich uszach brzmiała zawsze przymulasto, dlatego preferuję tylko jesion na korpus , wymiana :zamiast plastikowego mostka , mosiądz , a okaże się że każde dobre pikapy zagrają w takim basie, ja mam LINDY FRALIN, i jest ....dzwon , dzwon, dzwon.... no co chcesz mi tym powiedzieć że róznic w ogóle nie ma między olchą, klonem, jesionem, lipą? https://www.youtube.com/watch?v=rgzD3vcrExE takich porównań jest masa , czy naprawdę trzeba coś tu udowadniać RE: Chmielowski Basses - groza - 01-18-2017 Puść sobie dowolny numer. Nie na bas solo. Założysz się o 1000zł, że trafisz drewna z jakich został wykonany bas i gitary użyte na nagraniu? No nichuja. Miałem Jazza i Precla Mayo z gryfem z mahoniu i podstrunicą hebanową - ile takich jazz bassów powstało na świecie? 9? 10? Grały normalnie. Oba jasne, dźwięczne i dynamiczne - ewidentnie miały mianownik wspólny - były jasne i bardziej góra/dół niż środek. Ale żeby ktoś na nagraniu poznał niekoszerność drewna to raczej nie ma opcji. Mówię to jako duzy fan wenge które uwielbiam i prywatnie wolę bardziej od tej samej konstrukcji z klonem. Oczywiście jakość ma mega znaczenie, większość insturmentów jest teraz skręcona generalnie dobrze a jednak dalej sa takie które brzmią źle i nic ich nie uratuje 300 razy większą różnicę wyciągnie się ze strun, łapy basisty i sposobu omikrofonowania / doboru paczki. RE: Chmielowski Basses - bratekr - 01-18-2017 Wciąż mam wrażenie, że mówimy nawet nie o 5%, ale o 1% brzmienia, który decyduje, czy brzmienie jest Maserati czy tylko Ferrari . RE: Chmielowski Basses - Alfik - 01-19-2017 (01-18-2017, 09:19 PM)papkin napisał(a):(01-18-2017, 07:49 PM)Alfik napisał(a):(01-18-2017, 04:54 PM)papkin napisał(a): bez urazy , ale olcha w moich uszach brzmiała zawsze przymulasto, dlatego preferuję tylko jesion na korpus , wymiana :zamiast plastikowego mostka , mosiądz , a okaże się że każde dobre pikapy zagrają w takim basie, ja mam LINDY FRALIN, i jest ....dzwon , dzwon, dzwon.... Na Twoje pytanie odpowiem po tym jak rozwiązesz zagadkę. Słuchałeś sampli? Odpowiedz sobie na zagadkę, którą Ci zadałem... Jeśli jesteś takim chojrakiem który wie, że jesion to dzwon, a olcha muli i cytuję "nie trzeba nic tutaj udowadniać" - to powinno być proste prawda... Nie podałeś jednak odpowiedzi... Nie masz odwagi? A pamiętaj, że zagadka jest prosta. Masz dwa przykłady różnych instrumentów i musisz odgadnąć trzeci który jest jednym z nich. Grane bardzo wyraźnym selektywnym dźwiękiem z samego pickupu przy mostku tylko z bębnami. Gdyby był to tylko jeden przykład bez możliwości porównania ze znanym mi brzmieniem, to sam nie byłbym w stanie odpowiedzieć pomimo, że na jednym i drugim instrumencie mam przegranych pare tysięcy godzin i zajmuję się zawodowo dzwiękiem od 20stu kilku lat. Oczywiście biorąc go do ręki z zawiązanymi oczami po pierwszych dźwiękach wiedziałbym który jest który, ale na nagraniu już nie. To jest tylko linia, nie ma mikrofonowanej kolumny, którą można zmienić bardzo wiele itd... Takich porównań jest masa tylko większość w tym to, co podałeś w linku jest zrobiona nieprawidłowo pod kątem oceny walorów drewna. Facet porównuje instrumenty z innymi pickupami, innymi mostkami, innymi progami, innymi potencjometrami, wykonanych w innej technologii (w tym lakierniczej, co bardzo ważne) i z innym setupem. Jedyne co można usłyszeć w jego przykładzie to to, że stary Fender deklasuje nowe o parę klas... U mnie masz porównanie wykonane prawidłowo: takie same progi, takie same pickupy, takie same mostki, takie same potencjometry, takie same struny, taka sama technolgia wykonania instrumentu i przede wszystkim taki sam setup. Podpowiem Ci np, że Fendery Geddego Lee i Duffa MCKagana oraz Johna Wettona - ewidentnie uznawane za jedne z najagresywniej brzmiących w muzyce rockowej są wykonane z Olchy a np. soulowy przepiękny mruczek Johna Portera Jr. czy Stinga jest jesionowy. RE: Chmielowski Basses - Zenek Spawacz - 01-19-2017 Porownanie gatunkow drewna w basach jest trudnym przedsiewzieciem. Pomijajac roznice w osprzecie , pickupach czy rozstrzal w wykonaniu dwoch instrumentow trzeba wziac pod uwage , ze w obrebie tego samego gatunku sa nieslychane rozbieznosci brzmieniowe. Ponadto dla potrzeb takich prob ustawienie obu porownywanych instrumentow jest takie same i we wzmacniaczu i w instrumencie . nie jestem pewien czy to jest wlasciwe podejscie. Jezeli mam dwa rozne instrumenty powinienem ustawic je inaczej wyciagajac z nich te brzmienia , w ktorych im najlepiej do twarzy. Jezeli ktos chce miec sterylny dzwon w slapie bedzie szukal innego basu ale tez innych ustawien niz ten kto potrzebuje zblizyc sie do soundu Pastoriusa. I jak to Alfik zauwazyl te wszystkie roznice sa wlasciwie istotne bardziej dla grajacego niz dla sluchacza. Mamy juz kilka instrumentow dopietych wiec zabieram sie do roboty . Po prostu poczekamy na tych , ktorzy jeszcze sie nie wpisali czy sie decyduja. Musze pojechac po jesion , ktory mam zmagazynowany w Santo Domingo. Postaram sie uwzglednic wszystkie zyczenia , i jezeli na przyklad Szymam chce miec jesionowego jazza w budyniowym kolorze i czarnym bindingiem dookola plaskiego topu , to taki bas bedzie mial. Musze jednak powiedziec , ze tam gdzie rzecz wymaga wiecej materialu i pracy bede musial doliczyc dodatkowo. ZAWSZE bedziemy to uzgadniac wczesniej. Edyta: Zauwazylem , ze niektorzy w basie typu jazz wybrali opcje 22 progi , standart wynosi 20 . 21 to podstrunnica lekko wystajaca poza obrys i jest jeszcze do zrealizowania bez problemow ale zeby zrobic 22 i bylo sensownie trzeba zmienic desing gryfu . Jest to mozliwe ale calkowicie odbiega od standartow. RE: Chmielowski Basses - papkin - 01-19-2017 https://soundcloud.com/blazejdomanski/sets/alder-palisander-vs-ash-maple nie wiem jak można nie słyszeć róznicy....zdecydowanie w 10 sekundzie bas jest znacznie potężniejszy dla mnie o niebo lepszy ...zyskuje więcej dołu RE: Chmielowski Basses - szymam - 01-19-2017 (01-19-2017, 04:04 AM)Zenek Spawacz napisał(a): Mamy juz kilka instrumentow dopietych wiec zabieram sie do roboty . Po prostu poczekamy na tych , ktorzy jeszcze sie nie wpisali czy sie decyduja. Musze pojechac po jesion , ktory mam zmagazynowany w Santo Domingo. Postaram sie uwzglednic wszystkie zyczenia , i jezeli na przyklad Szymam chce miec jesionowego jazza w budyniowym kolorze i czarnym bindingiem dookola plaskiego topu , to taki bas bedzie mial. Musze jednak powiedziec , ze tam gdzie rzecz wymaga wiecej materialu i pracy bede musial doliczyc dodatkowo. ZAWSZE bedziemy to uzgadniac wczesniej. No i zajebiście! Jak najbardziej mam świadomość, że moje widzimisię będzie więcej kosztować i nie ma z tym problemu. Odnośnie progów, faktycznie, pomyliło mi się. Ja chcę standard 20 i zaraz zmienię w deklaracji Dzięki za odpowiedź! RE: Chmielowski Basses - Krulik - 01-19-2017 (01-19-2017, 04:04 AM)Zenek Spawacz napisał(a): Porownanie gatunkow drewna w basach jest trudnym przedsiewzieciem. Ja się również zdecyduję na 20. Chmielowski Basses - Alfik - 01-19-2017 (01-19-2017, 05:35 AM)papkin napisał(a): https://soundcloud.com/blazejdomanski/sets/alder-palisander-vs-ash-maple nie wiem jak można nie słyszeć róznicy....zdecydowanie w 10 sekundzie bas jest znacznie potężniejszy dla mnie o niebo lepszy ...zyskuje więcej dołu Nie umiesz formułować zdań, czy celowo dajesz odpowiedź wymijajaca? Po pierwsze ktory... po drugie dalej nie odpowiedziales, co jest w próbce xxx RE: Chmielowski Basses - papkin - 01-19-2017 powiem tak....mój bas ma więcej dołu w konfiguracji jesion+klon+ plus palisander niż na próbce nr2 i tutaj bym oscylował że jest to jesion, jeśli się mylę to współczuję wydanych pieniędzy... |