basscity.eu
Lutnictwo - Wersja do druku

+- basscity.eu (https://basscity.eu)
+-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html)
+--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html)
+--- Wątek: Lutnictwo (/thread-128.html)

RE: Lutnictwo - Zenek Spawacz - 03-29-2015

Tam jest napisane , ze Nexus dynamizuje rurki mosiezne... To by mnie interesowalo , tez bym zdynamizowal sobie rurke...

RE: Lutnictwo - groza - 03-29-2015

Kto by nie chciałTongue

RE: Lutnictwo - solartron - 03-29-2015

(03-29-2015, 07:53 PM)Basstard napisał(a): Sam mostek zdaje się po prostu solidnym, ciężkim mostkiem, który dobrze wpływa na sustain. Nie ma co dorabiać ideologii.

Jak już wielokrotnie pisałem - miałem bas Nexusa, lubiłem go bardzo. Zresztą z samym Jackiem zawsze też mi się dobrze gadało a moje basy traktował bardzo profesjonalnie.

Znam też na tym forum i takich, którzy przez wiele lat serwisowali się wyłącznie u Nexusa a teraz twierdzą, że nigdy więcej - i nie piszę o sobie Wink
Jednakże ja też mam duży szacunek do tego, co lutniczo potrafi zrobić Jacek - do jego fantastycznych opowieści już niekoniecznie chytry

RE: Lutnictwo - Alfik - 03-30-2015

Miałem ogromną nieprzyjemność nagrywać niedawno bass z mostkiem z kulek dopochwowych. Brzmiał jak kupa - brzmienie bardzo blisko Warwicków muliste i nieselektywne pozbawione jakiejkolwiek śpiewności. Stare Mayo na mecach po pierwszych dźwiękach zmiotło go na stojak.
Jako człowiek, który studiował przez 7 lat Akustykę na Politechnice muszę niestety stwierdzić, że wywody z podanej strony www pełne są pseudonaukowego bełkotu nie mającego jakiegokolwiek związku z akustyką. Sam mostek wydaje się być też pomysłem dość kiepskim i nie gwarantuje wcale lepszego transferu energii niż konstrukcje od badassa począwszy a na 2Tecu skończywszy.
Lepszym inowacyjnym pomysłem jest zdecydowanie Babicz - ja niestety nie przepadam za nim ze względu na zastosowanie aluminium którego na materiał mostków ze względów brzmieniowych nie uznaję.
Jacek potrafi zrobić bas, który zachwyca brzmieniowo - parę takich słyszałem, niestety potrafi zrobić też bardzo kiepski, ale za to drogi instrument.
Za jego opowieściami i historiami wyssanymi z palca mającymi w bajeczny sposób uzasadnić wysoką cenę usług - niestety nie przepadam.

RE: Lutnictwo - citizenkane - 05-19-2015

Co sądzicie o takim setupie?

Nie przez przypadek tutaj zadaję to pytanie. Chodzi mi ostatnio po głowie Warmoth w bardzo podobnej konfiguracji. Temat raczej nie na już; tak się zastanawiam.

5 w kształcie JB Deluxe (strojona EADGC)
Body: machoń + top: wenge
Gryf: wenge + podstrunnica: heban (by trochę podjaśnić soundzior)
pickupy: nordstrand big singles
glucze i most: czarne Wink

Jakieś sugestie?
Ktoś propsuje? Ktoś chce mi to wybić z głowy? Będzie mulić jak Warwick? mrgreen

RE: Lutnictwo - groza - 05-19-2015

mam bas z gryfem z wenge i nordstrandami big single. jest bardzo jasny, selektywny, twardy i brzmi dosyć oryginalnie - zdecydowanie nowoczesne brzmienie dla osób lubiących brzmienie świeżych strun. takiej górki nie słyszałem w żadnym innym basie - w jazzie w sumie mam jej równie dużo, ale jest kompletnie inna.

big single grają znakomicie, miałem w tym samym basie emg i nordy DC - z big singlami gra najlepiej.

Jakość słaba ale ta próbka jest blisko tego jak gra mój keczap:

jeśli nie szukasz brzmienia pt. fender jazz będziesz zadowolony. ze wszystkich basów które miałem w życiu ten zbiera najwięcej komentarzy od ludzi z zespołu - zazwyczaj jak przyniosę coś innego Wink

RE: Lutnictwo - citizenkane - 05-19-2015

Jak keczap to pewnie neck thru... więc jeszcze inksza inkszość... Choć to jak opisujesz pasuje do mojego wyobrażenia stąd pomysł z machoniem i hebanem by jeszcze rozszerzyć soniczne spektrum. Co w teorii brzmi zajebiście Wink

RE: Lutnictwo - Zenek Spawacz - 05-19-2015

(05-19-2015, 08:23 PM)citizenkane napisał(a): Jak keczap to pewnie neck thru... więc jeszcze inksza inkszość... Choć to jak opisujesz pasuje do mojego wyobrażenia stąd pomysł z machoniem i chebanem by jeszcze rozszerzyć soniczne spektrum. Co w teorii brzmi zajebiście Wink

Przeklejki hebanowe i heban na podstrunnicy w polaczeniu z klonem lub mahoniem daja niesamowitego kopa. Harmoniczne sie to jakos wzbudza i dzwiek jest pelniejszy...

RE: Lutnictwo - citizenkane - 05-21-2015

Jeszcze to poglądowo. Chyba bliżej już niczego nie znajdę; szkoda że koleś nie potrafi grać.
Z hebanem na podstrunnicy (zamiast tutaj palisandru) i aluminiowym Hipshotem A powinna się jeszcze bardziej otworzyć górka - co by mi bardzo pasowało...

RE: Lutnictwo - groza - 05-21-2015

No tutaj to nic kompletnie nie słychać - jakby to był bas za 500zł to by pewnie tak samo zagrało.

RE: Lutnictwo - citizenkane - 05-21-2015

Hehe, prawda. Wyobraźnia w połączeniu z zajawką robią swoje. Przeglądałem kilka filmików tego typa i z tym basem i naprawdę ciężko było znaleźć choć kilka prawidłowo zagranych dźwięków.

Jest jeszcze to.

RE: Lutnictwo - Schwalbe - 06-05-2015

Toście mi postami wyżej zabili ćwieka.
Bo właśnie robi mi się u Nexusa bas, kurde, z takim kulowym mostkiem.

A przy okazji, a propos Nexusa...
Pan Jacek już w lutym (15 lutego dokładniej) twierdził, że moje wiosło poszło do lakiernika.
I tak właściwie - cholera wie do dzisiaj co się z nim dzieje. Pan Jacek twierdzi od kilku miesięcy, że ma problemy z lakiernikiem (lakiernikami) i już mu kilka wioseł wisi... Biorąc poprawkę na to, że jakoś od 2 miesięcy Nexus nie odbiera telefonów, pojawiają się pytania...

1) Czy ktoś ma/miał podobną sytuację przy zamawianiu u Nexusa gitary?
2) Ile wy czekaliście na to, by wam zrobił gitarę? Od momentu w którym było już powiedziane, że zaczyna ją robić, a nie - że za pół roku, jak w kolejce odczeka.
3) Czy może herr Jacek sobie w kulki leci?

Pytam, bo nie mam doświadczeń z człowiekiem; 15 lutego było powiedziane, że gitara będzie "w ciągu miesiąca".
Jest czerwiec.
Bym po prostu do niego pojechał bez zapowiedzi, skoro nie odbiera telefonu, i najwyżej klamkę pocałował, ale tak jakby za rogiem sesja na studiach i po prostu nie mogę sobie na to pozwolić.
Zwykle dotąd nie byłem w stanie znaleźć o nim opinii innych niż co najmniej umiarkowanie pozytywnych, więc... no cóż. Zastanawiam się. I nie powiem - denerwuję.

Nie chcę Jackowi robić jakiegoś czarnego PRu, po prostu chciałbym zrobić to co powinienem był, kurna, zrobić najpierw - wywiad środowiskowy - i nie wiem, nerwy uspokoić trochę?

Przepraszam za offtop.

RE: Lutnictwo - PHANTOM - 06-05-2015

Jacek to czlowiek z artystyczna dusza z pelnymi konsekwencjami. Terminowosc to nie jest jego mocna strona.

RE: Lutnictwo - Schwalbe - 06-05-2015

(06-05-2015, 05:32 PM)PHANTOM napisał(a): Jacek to czlowiek z artystyczna dusza z pelnymi konsekwencjami. Terminowosc to nie jest jego mocna strona.

...3 miesiące.

RE: Lutnictwo - PHANTOM - 06-05-2015

... to nadal niezly wynik. Cisnij go, albo dzwon z innego numeru. Przykra rzeczywistosc.