basscity.eu
Absolutnie wszystko o STRUNACH - Wersja do druku

+- basscity.eu (https://basscity.eu)
+-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html)
+--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html)
+--- Wątek: Absolutnie wszystko o STRUNACH (/thread-21.html)

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - low - 06-07-2011

EB 110 są zdecydowanie za miękkie do C. W C# też tak naprawdę nie dają rady. IMO są to struny stworzone do D standard.

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - sledz - 06-07-2011

Ja po przesiadce z E do C pręta nie kręciłem, tylko akcja została poprawiona. Dopiero później, jak po miętkich 120 zacząłem grać na sztywnych 125. A teraz mam ochotę trochę poburczeć flakami, ale jak słyszę o emerytowanych erotomankach, pasuję z EB.

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - paka - 06-07-2011

(06-07-2011, 07:09 PM)jetofuj napisał(a): Tak mnie tknęło. Czy pod obniżony strój nie reguluje się czasem gryfu, akcji, etc.? Wtedy tragedii może nie będzie.

A powracając do EB, to one są miękkie już w standardowym stroju. Ja takie lubię.

przy kazdej zmianie strun powinno sie to robic, nawet jesli korzystamy z takiego samego setu co poprzednio

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - sledz - 06-07-2011

(06-07-2011, 10:58 PM)paka napisał(a): przy kazdej zmianie strun powinno sie to robic, nawet jesli korzystamy z takiego samego setu co poprzednio

W przeciwnym wypadku wycinek niskiego pasma spektrum częstotliwości wydostanie się na zewnątrz niechlujnie zastrunowanego instrumentu i z siłą młota kowalskiego roztłucze palce grającemu. Zwłaszcza w czasie sesji nagraniowej pod Warszawą. Bez urazy, ale czy to przypadkiem nie zależy od instrumentu? Ja setup muszę zmienić tylko wtedy, kiedy obecny mi się znudzi... Choć przyznaję, że gram na basie i mam twarde paluchy, mogę więc nie odczuwać drobnych zmian w napięciu i położeniu drutów C:

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - paka - 06-08-2011

nie - chodzi o to, ze sety z tego samego modelu moga monimalnie roznic sie naciagiem (szczegolnie, jesli ten stary uzywalismy naprawde dlugo), poza tym mialem na mysli menzureSmile

nawet jesli nie odczujesz, to kurde - uslyszysz chyba, ze ci nie stroi?Big Grin

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - jb90 - 06-08-2011

Dokładnie tak właśnie jest jak paka mówi Wink Btw. u mnie też niedługo będzie zmiana sznurków Wink Swoje EB cioram już z pół roku i przydałby się powiew świeżego brzmienia Tongue Zastanawiam się między Sunbeami, Neonami a Elixirami Wink

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - Burning - 06-08-2011

(06-08-2011, 06:54 AM)paka napisał(a): uslyszysz chyba, ze ci nie stroi?Big Grin
ja nie Wink
dlatego ustawiam menzurę... czasem Big Grin

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - sledz - 06-08-2011

Muzyka to emocje, nie wiem jak inni, moje emocje nie są tylko dobre, a złe to znaczy tyle co nieodpowiednie, niepoprawne zapewne, dla niektórych, więc niepoprawnie wyregulowana menzura gruntuje moje emocje w rzeczywistości. I zbliża mnie do muzyki mrorange

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - Asmo - 06-08-2011

Hmm, Panowie. Tak mnie pytanie Śledzia w sumie natchnęło, że jednak dobrze byłoby mieć twardsze struny. Menzura 35", obecnie gram na secie do 5, 120-35, ale bez najcieńszej struny. Stroję się do drop C i chciałbym, zeby C była równie twarda jak reszta (są mocnej naciągnięte i na pozostałych trzech strunach mogę grać sporo szybciej, niż na C, która jest po prostu luźniejsza).

Byłby w stanie ktoś polecić set dobrych strun, które byłyby dość równe w drop C właśnie? Preferowałbym stalówki, aczkolwiek dobre nikle nie są złe. Liczę się z tym, że pewnie będzie to set do 5, ale dobrze by było, żeby nie były zbyt drogie mrgreen

Polece kustomowy set ode mnie;D

EB, D'Addario, DR, La Bella, GHS, Dean Markley, Ken Smith

(06-08-2011, 06:07 PM)paka napisał(a): Polece kustomowy set ode mnie;D

W jakim sensie kustomowy?

grubosci poszczegolnych strun dobierasz sobie sam, nawet moze byc tak, ze kazda struna jest z innej serii produktowej mrgreen

(06-08-2011, 06:13 PM)paka napisał(a): grubosci poszczegolnych strun dobierasz sobie sam, nawet moze byc tak, ze kazda struna jest z innej serii produktowej mrgreen

A jak to cenowo wychodzi?

RE: Absolutnie wszystko o STRUNACH - Viking - 06-08-2011

(06-08-2011, 06:07 PM)paka napisał(a): Polece kustomowy set ode mnie;D

Paka, masz pojedyncze struny DM ??

asmo: powiedz, jaki producent, seria i konkretne rozmiary, to ci odpowiemTongue

viking: moge miecSmile

walcie na PW, albo lepiej - na maila ze strony, ktora mam na statusie