basscity.eu
Progi ze stali nierdzewnej - Wersja do druku

+- basscity.eu (https://basscity.eu)
+-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html)
+--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html)
+--- Wątek: Progi ze stali nierdzewnej (/thread-1033.html)

Strony: 1 2

Progi ze stali nierdzewnej - OMSON - 09-18-2011

Nie wiem czy znacie: http://www.skalba.pl/

Rozmawiałem z Panem Skałbą - bardzo sympatyczny kontakt. Jeśli ktoś ma tzw "instrument na całe życie" - polecam wymianę progów (nie jest to tania impreza w każdym razie, więc trzeba mieć swiadomość w co się inwestuje).Emotka_2755

RE: Progi ze stali nierdzewnej - Zenek_Spawacz - 09-18-2011

Ja za to tych progow nie polecam. Brzmienie jest nietypowe i mi sie nie podoba. Kryterium trwalosci to tylko jeden z czynnikow. Najlepiej jest uslyszec te progi przed nabiciem (poszukac takiego basu) i trzeba miec swiadomosc , ze sound instrumentu sie zmieni.

RE: Progi ze stali nierdzewnej - Zgred Basowy - 09-18-2011

Mam garnki ze stali nierdzewnej. Nie sa złe.

RE: Progi ze stali nierdzewnej - solartron - 09-18-2011

(09-18-2011, 02:29 PM)Zenek_Spawacz napisał(a): Ja za to tych progow nie polecam. Brzmienie jest nietypowe i mi sie nie podoba. Kryterium trwalosci to tylko jeden z czynnikow. Najlepiej jest uslyszec te progi przed nabiciem (poszukac takiego basu) i trzeba miec swiadomosc , ze sound instrumentu sie zmieni.

Niech zgadnę - brzmienie bedzie bardziej stalowe mrgreen A tak z ciekawości nie wiesz Zenku jak z trwałością owijki strun na takich twardzielach?

RE: Progi ze stali nierdzewnej - Bolem - 09-18-2011

Koszt 900 zeta. Dla mnie o wiele za duzo Smile

RE: Progi ze stali nierdzewnej - bratekr - 09-18-2011

Cena to pewnie koszt obróbki (tytanowy pierścionek zaręczynowy to koszt około 1500 złotych, a znalezienie jubilera, który to zrobi to niemal cud), bo raczej nie samego materiału...

(09-18-2011, 03:52 PM)bratekr napisał(a): Cena to pewnie koszt obróbki (tytanowy pierścionek zaręczynowy to koszt około 1500 złotych, a znalezienie jubilera, który to zrobi to niemal cud), bo raczej nie samego materiału...

Tyle, ze nierdzewka to nie tytan Wink

Wiem, niemniej wydaje mi się, że koszt obróbki takich progów jest trochę wyższy; do tego dochodzi kwestia novum na rynku...

(09-18-2011, 04:00 PM)bratekr napisał(a): Wiem, niemniej wydaje mi się, że koszt obróbki takich progów jest trochę wyższy; do tego dochodzi kwestia novum na rynku...

W każdym razie to trochę pompuje cenę trochę więcej niż trochę chytry

E, kupię paczkę gwożdziów. Na to samo wyjdzie Big Grin. Wbijać nawet będzie łatwiej mrred.
Zenku - na czym może polegać różnica w brzmieniu między normalnymi progami a tymi z nierdzewki?

RE: Progi ze stali nierdzewnej - OMSON - 09-18-2011

(09-18-2011, 02:29 PM)Zenek_Spawacz napisał(a): Ja za to tych progow nie polecam. Brzmienie jest nietypowe i mi sie nie podoba. Kryterium trwalosci to tylko jeden z czynnikow. Najlepiej jest uslyszec te progi przed nabiciem (poszukac takiego basu) i trzeba miec swiadomosc , ze sound instrumentu sie zmieni.

Pewnie masz rację... Zmiana materiału siodełka ma wpływ - to dlaczego progów miała by nie mieć? Wink Czy dobrze kombinuję, że charakter brzmienia będzie jak z membranami głośników (papier vs aluminium)?
(09-18-2011, 03:48 PM)Bolem napisał(a): Koszt 900 zeta. Dla mnie o wiele za duzo Smile

Dla mnie też (dopiero wsadziłem w Rexa przeszło patola), ale może kiedyś... Wink

Takie progi maja gitary Parkera , naklejane . Probowalem je raz (nie naklejane, wbijane) i oprocz tego , ze obrobka jest ciezka maja takie nieprzyjemne , wyzsze brzmienie. To jest oczywiscie moje odczucie i komus innemu moze pasowac. Pozniejsze korekcje moga byc problematyczne. Oprocz stalowego drutu progowego istnieja jeszcze progi z Adamantium wykonane ze stopu zlota , tytanu i kilku innych komponentow. Wynalazca jest Rick Turner (byly wspolwlasciciel Alembika) i Ed Roman.... Ja ich jescze nigdy na oczy nie widzialem i nie slyszalem ale podobna sa ok.

RE: Progi ze stali nierdzewnej - zwinny - 09-18-2011

adamantium? zawsze myślałem, że to jest fikcyjny surowiec z którego zrobione są szpony Wolverine Tongue

RE: Progi ze stali nierdzewnej - groza - 09-18-2011

Progi z Adamantium.... nono... ciekawe kiedy będą z Unobtanium Smile

Podobno uzyto wehikulu czasu do produkcji tych progow...