![]() |
Synchronizacja wejść/wyjść cyfrowych - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica studyjna (https://basscity.eu/forum-14.html) +--- Wątek: Synchronizacja wejść/wyjść cyfrowych (/thread-2540.html) |
Synchronizacja wejść/wyjść cyfrowych - zakwas - 11-08-2012 Czy ktokolwiek ogarnia synchronizowanie zewnętrznego urządzenia (01v96) z ProToolsem (DigiRack 003)? Próbowałem na wszelkie sposoby w obie strony z Word Clockiem po ADAT i po S/PDIF i albo z jednej strony error, albo z drugiej. Jak ustawiam te same zegary po obu stronach bez synchro też są dropy/trzaski. Ktokolwiek? :< RE: Synchronizacja wejść/wyjść cyfrowych - Majek - 11-08-2012 Ale w opcjach dobrze ustawiasz, który rządzi, a który się poddaje? ![]() Bo nie raz korzystałem z połączeń ADATowych w 01 i nigdy nie miałem większych problemów. Nawet w połączeniu z Behringerem ADA8000 ![]() RE: Synchronizacja wejść/wyjść cyfrowych - Kowal - 11-08-2012 Ale zaczynałeś od wyboru który Master, a który Slave ![]() ADA8000 jest niezniszczalny i z każdym się dogadywał... RE: Synchronizacja wejść/wyjść cyfrowych - Majek - 11-08-2012 (11-08-2012, 10:28 PM)Kowal napisał(a): Ale zaczynałeś od wyboru który Master, a który SlaveNo właśnie o tym pisałem wyżej ![]() (11-08-2012, 10:28 PM)Kowal napisał(a): ADA8000 jest niezniszczalny i z każdym się dogadywał...Ostatnio pożyczełem od kumpla właśnie ADA8000 żeby sprawdzić czy interfejs, który kupiłem jest sprawny. 2 razy wyciągnąłem przewód ADATowy i zaślepka mi wyleciała, gniazdo nie trzyma przewodu ADATowego ![]() RE: Synchronizacja wejść/wyjść cyfrowych - zakwas - 11-09-2012 Dobrze ustawiałem Master/Slave, ustawiałem też bez synchronu na te same parametry, w końcu znajomy poradził mi, żebym ustawił na 48 kHz (chciałem w 44,1), rezultat był takie (cytuję za naszą rozmową): "Uwaga, hit sezonu: wróciłem do studia, ustawiłem konsolę na master 48 kHz, sesję na tyleż - dropy. Przestawiam na 41,1 oba urządzenia - chamski szum cyfrowy - masakra. Wracam znowu na 48, teraz i tu szum. Już miałem machnąć ręką, ale mnie coś tknęło - w końcu to cyfrowy sygnał, więc problem jest czysto informatyczny może. Wyciągnąłem kable optyczne z jednej i drugiej strony, zamieniłem miejscami i zaczęło działać (na 48 kHz). Magia! ![]() Okazuje się, ze "Niektóre urządzenia żeby sie zsynchronizowaly trzeba jeszcze raz włączyć. Yamaha raczej nie ale karta od PCta może wymaga. Może jak w ogóle zniknęła synchronizacja to sie odnalazły". Ogólnie po pięciu godzinach jebania udało się odpalić nagrywanie 16 śladów, z czego jestem zajebiście usytasy! ![]() RE: Synchronizacja wejść/wyjść cyfrowych - paluch1986 - 02-04-2014 Lekki odkop. W komputerze mam dwie karty dźwiękowe: E-Mu 1820 i Motu PCI 324 spięte po "AudioWire" (jakieś ichnie Firewire) do MOTU 2408 mkII. Chciałem wykorzystać wszystkie wejścia kart, więc z Emu wyszedłem przez ADAT OUT do Motu 2408 mkII Adat IN. Sygnał przechodzi, ale z dropami/trzaskami. Chciałem MOTU wykorzystać jako Master, Emu jako slave. Poustawiałem jak trzeba. Kabel też już wpiąłem odwrotnie. Ktoś miał może taki problem i wie jak to obejść? RE: Synchronizacja wejść/wyjść cyfrowych - zakwas - 02-04-2014 Tak jak Ci pisałem na PW, dmuchnij w dziury, sprawdź, czy któryś sprzęt nie lubi jakichś Hz jak u mnie. Dalej proponuję tutaj pisać dla potomności. ![]() RE: Synchronizacja wejść/wyjść cyfrowych - paluch1986 - 02-28-2014 To tak: Udało mi się spiąć E-mu 1820 i Motu 2048 mkII po Adat. Potrzebne były dwa kable ADAT (faktycznie są w lokalnym elektronicznym, ale nikt nie wie że to kabel do ADAT, SPDIF tylko twierdzą że to "Światłowód" ![]() Dla sprawdzenia synchronizacji ustawiłem nagrywanie metronomu przez 30 minut, jedno wejście w Emu, drugie w Motu. Po 30 minutach nic nie doczekałem się trzasków/rozjazdów, także mogę przyjąć że działa ![]() Dzięki za dobre rady na forum i na priv, zostawiam info które może przyda się kiedyś komuś i poproszę o repa ![]() RE: Synchronizacja wejść/wyjść cyfrowych - zakwas - 02-28-2014 (02-28-2014, 10:23 AM)paluch1986 napisał(a): Ze względu na to że mikser E-Mu jest dla mnie bardziej funkcjonalny, ustawiłem E-mu na master, Motu na slave. Motu jako że ma swoje przetworniki A/D, to rozumiem że nie tracę jakości przez to że gorsze jakościowo E-Mu jest masterem (jak tu walnąłem jakiegoś babola to mnie poprawcie) Żeby wysłać sygnał po światłowodzie musi być już cyfrowy, ergo będzie już po przetworniku z Motu, ergo tam będzie konwersja A/D, ergo nie tracisz. ![]() RE: Synchronizacja wejść/wyjść cyfrowych - paluch1986 - 02-28-2014 Tak też myślałem, tak mi się to logicznie wydawało, ale zawsze dobrze się upewnić, zamiast siać dezinformacje ![]() RE: Synchronizacja wejść/wyjść cyfrowych - Bigos - 04-26-2014 Joł. Chcę nagrywać z miksera z użyciem S/PDIF, przez E-MU 0404USB do laptopa. W manualu miksera jest napisane: Cytat:The digital output sample frequency is fixed 44.1 kHz operation..... Mam taki panel do E-MU: ![]() Sync source chyba trzeba ustawić na EXTERNAL. Czy sample rate trzeba tu ustawić na 44.1 kHz? Czy nie ma znaczenia gdy ustawię EXTERNAL? Czy to jeszcze o co innego chodzi i trzeba zostawić tak jak jest? Nie mam teraz miksera przy sobie, a nie będę miał dużo czasu na testy i chcę to ogarnąć możliwie najlepiej w teorii. RE: Synchronizacja wejść/wyjść cyfrowych - paluch1986 - 04-26-2014 Ustaw External i na wszelki wypadek ustaw 44.1. Nie powinno mieć znaczenia jakie sample rate przy external, ale to w teorii, w praktyce różnie bywa ![]() RE: Synchronizacja wejść/wyjść cyfrowych - Bigos - 04-27-2014 Niestety nie udało mi się doprowadzić do komunikacji miksera z E-MU. Poprzez wejście instrumentalne nagrywało, a przez S/PDIF nie reagował tak jak powinien, tzn tak jakby nie dostawał sygnału synchronizacji. Używałem kabla takiego z car-audio do podłączania wzmacniacza. Długość z 6-8 metrów, RCA. Raczej dobrze wyekranowany, ale to nie był kabel 75 Ω. |