Grafitowy gryf - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: Grafitowy gryf (/thread-280.html) Strony:
1
2
|
Grafitowy gryf - flytoo - 08-18-2010 Wiadomo o co chodzi, mam pytanie odnośnie zagadnienia grafitu w budowie gitary bassowej, na co wpływa, co dzieje się z brzmieniem, i jeśli jest taki fajny to dlaczego nie potrafiłem wygooglować polskiego lutnika (przedstawiciela np. Modulusa) którzy stosują takie rozwiązania. Jeśli ktoś jest obyty w temacie, tzn. macał taki gryf, tudzież grał na takowym, bądź miał do porównania z "klasycznym" drewnianym prosiłbym o podzielenie się wnioskami płynącymi z tego macani pozdrawiam RE: Grafitowy gryf - DEFENCE - 08-18-2010 DEMANU RE: Grafitowy gryf - miklo - 08-18-2010 Na basoofce jest OMSON - ma MM z takim gryfem (czyli drugi człek po Demanu, który może coś o tym powiedzieć). RE: Grafitowy gryf - jabłecznik - 08-18-2010 Bartek Królik gra na takim. A co do samych gryfów - poszukaj sobie na hamerykańskim jebaju firmy Moses. RE: Grafitowy gryf - imperfect - 08-18-2010 co do polskich lutnikow grafitowych - byl w latach '90-tych gdzies w polnocnej Polsce czlowiek imieniem Maciek Iwan, robil gitary i basowki z grafitu (jesli dobrze pamietam, to w calosci). Nie wiem czy jeszcze to robi. Mozna by pytac Merlina, bo on zdaje sie robil mu do nich pickupy. RE: Grafitowy gryf - jabłecznik - 08-18-2010 Jeszcze mi się przypomniała jedna firma: status. RE: Grafitowy gryf - Asgar - 08-18-2010 Nexus RE: Grafitowy gryf - omen93 - 08-18-2010 Asgar: grafit to nie granit RE: Grafitowy gryf - DEFENCE - 08-18-2010 trochę inna waga RE: Grafitowy gryf - MrJ - 08-18-2010 Na tym forum dopiero zaczynam, ale jak mogę pomóc... Maciej Iwan o którym pisał Imperfect był odpowiedzialny za wyroby ze znakiem IVAN Guitars (albo jakoś tak) i faktycznie potrafiły być one z baaardzo dziwnych materiałów - jakiś czas temu po allegro krążyła wielka 7-strunowa (chyba... ale nic sobie obciąć nie dam ) V-ka z akrylu i jakiś kompozytów. A co do basu: http://allegro.pl/item1178869944_ivan_guitars_headless_status_graphite_case.html - najlepiej spytać właściciela. Swoją drogą tym razem się założę, że widziałem na tym forum zdjęcie tego basiku. RE: Grafitowy gryf - Asgar - 08-18-2010 (08-18-2010, 07:20 PM)omen93 napisał(a): Asgar: grafit to nie granit Fakt, nie doczytałem, ale basy i tak zajebiste RE: Grafitowy gryf - demanufacture - 08-20-2010 Ktoś mnie wołał? a i owszem posiadam takie basidło: Jesion + włókno węglowe (albo grafit jak kto woli) Co daje ten grafit? na bank sporo góry, dodatkowo całe brzmienie jest bardzo zbite. Instrument brzmi znacznie "szerzej" od Stingraya, dół jest twardszy, góry jest znacznie więcej, brzmi o wiele agresywniej od MM SR. Jest bardziej wrażliwy na artykulację, nie wybacza błędów. Dzięki temu gryfowi, instrument nie ma także "wilków" czyli głuchych dźwięków. To że ten gryf nie potrzebuje pręta prostującego to jest bzdura. Owszem, w latach 80 nie stosowano go, ja niestety również go nie posiadam. Gryf się wygina, co prawda minimalnie ale jednak regulacja mogłaby się przydać. Obecnie Status w swoich gryfach jak najbardziej montuje pręty. RE: Grafitowy gryf - herp - 08-20-2010 (08-20-2010, 02:03 PM)demanufacture napisał(a): To że ten gryf nie potrzebuje pręta prostującego to jest bzdura. Owszem, w latach 80 nie stosowano go, ja niestety również go nie posiadam. Gryf się wygina, co prawda minimalnie ale jednak regulacja mogłaby się przydać. Obecnie Status w swoich gryfach jak najbardziej montuje pręty. Patrz, nie wiedział ja tego. RE: Grafitowy gryf - demanufacture - 08-20-2010 (08-20-2010, 02:31 PM)wws napisał(a):(08-18-2010, 12:19 PM)jabłecznik napisał(a): Bartek Królik gra na takim. musicman cutlass 1 rocznik 1984 albo 1983 RE: Grafitowy gryf - flytoo - 08-21-2010 Czyli z tego co tu pisze Demanu, to to maszynka do slapowania. A pytanie moje z innej beczki bas masz przez ten gryf lżejszy? Nie ukrywam jest to ważne jak się gra 2h koncertos. |