Grafitowy gryf
Wiadomo o co chodzi, mam pytanie odnośnie zagadnienia grafitu w budowie gitary bassowej, na co wpływa, co dzieje się z brzmieniem, i jeśli jest taki fajny to dlaczego nie potrafiłem wygooglować polskiego lutnika (przedstawiciela np. Modulusa) którzy stosują takie rozwiązania. Jeśli ktoś jest obyty w temacie, tzn. macał taki gryf, tudzież grał na takowym, bądź miał do porównania z "klasycznym" drewnianym prosiłbym o podzielenie się wnioskami płynącymi z tego macani Big Grin

pozdrawiam
www.pataconez.com - klip na stronie!!
DEMANU
Odpowiedz
Na basoofce jest OMSON - ma MM z takim gryfem (czyli drugi człek po Demanu, który może coś o tym powiedzieć).
Gram na nerwach.
Odpowiedz
Bartek Królik gra na takim.
A co do samych gryfów - poszukaj sobie na hamerykańskim jebaju firmy Moses.
Mazdah napisał(a):Instrument powinien dawać "kopa" za każdym razem kiedy go bierzesz do ręki. Nie tylko kiedy go po raz pierwszy rozpakowujesz z pudła albo przez pierwszy tydzień-dwa-miesiąc-rok grania. Jeśli możesz przejść obojętnie obok wiosła wiszącego na ścianie/stojącego na stojaku, to znaczy, że coś jest nie tak.

Ściągam sprzęt z Usa. Info na pw.
Odpowiedz
co do polskich lutnikow grafitowych - byl w latach '90-tych gdzies w polnocnej Polsce czlowiek imieniem Maciek Iwan, robil gitary i basowki z grafitu (jesli dobrze pamietam, to w calosci). Nie wiem czy jeszcze to robi. Mozna by pytac Merlina, bo on zdaje sie robil mu do nich pickupy.
Odpowiedz
Jeszcze mi się przypomniała jedna firma: status.
Mazdah napisał(a):Instrument powinien dawać "kopa" za każdym razem kiedy go bierzesz do ręki. Nie tylko kiedy go po raz pierwszy rozpakowujesz z pudła albo przez pierwszy tydzień-dwa-miesiąc-rok grania. Jeśli możesz przejść obojętnie obok wiosła wiszącego na ścianie/stojącego na stojaku, to znaczy, że coś jest nie tak.

Ściągam sprzęt z Usa. Info na pw.
Odpowiedz
Nexus
Odpowiedz
Asgar: grafit to nie granit Wink
13# P-Bass Fanclub (Dimavery Precision Fretless Omen Custom Green&Yellow )
Odpowiedz
trochę inna waga Big Grin
Odpowiedz
Na tym forum dopiero zaczynam, ale jak mogę pomóc... Maciej Iwan o którym pisał Imperfect był odpowiedzialny za wyroby ze znakiem IVAN Guitars (albo jakoś tak) i faktycznie potrafiły być one z baaardzo dziwnych materiałów - jakiś czas temu po allegro krążyła wielka 7-strunowa (chyba... ale nic sobie obciąć nie dam Tongue ) V-ka z akrylu i jakiś kompozytów.

A co do basu: http://allegro.pl/item1178869944_ivan_gu..._case.html - najlepiej spytać właściciela. Swoją drogą tym razem się założę, że widziałem na tym forum zdjęcie tego basiku.
Odpowiedz
(08-18-2010, 07:20 PM)omen93 napisał(a): Asgar: grafit to nie granit Wink

Fakt, nie doczytałem, ale basy i tak zajebisteBig Grin
Odpowiedz
Ktoś mnie wołał?

a i owszem posiadam takie basidło:

[Obrazek: imag0183w.jpg]

Jesion + włókno węglowe (albo grafit jak kto woli)
Co daje ten grafit? na bank sporo góry, dodatkowo całe brzmienie jest bardzo zbite. Instrument brzmi znacznie "szerzej" od Stingraya, dół jest twardszy, góry jest znacznie więcej, brzmi o wiele agresywniej od MM SR. Jest bardziej wrażliwy na artykulację, nie wybacza błędów. Dzięki temu gryfowi, instrument nie ma także "wilków" czyli głuchych dźwięków.

To że ten gryf nie potrzebuje pręta prostującego to jest bzdura. Owszem, w latach 80 nie stosowano go, ja niestety również go nie posiadam. Gryf się wygina, co prawda minimalnie ale jednak regulacja mogłaby się przydać. Obecnie Status w swoich gryfach jak najbardziej montuje pręty.
Wykonuje kolumny na zamowienie. Kontaktowac sie na PW.

Gear: MM Cutlass, rig is under production.

Sprzedam:
Aguilar OBP-2
Ashdown Perfect Ten
Harman Kardon PM635i
Odpowiedz
(08-20-2010, 02:03 PM)demanufacture napisał(a): To że ten gryf nie potrzebuje pręta prostującego to jest bzdura. Owszem, w latach 80 nie stosowano go, ja niestety również go nie posiadam. Gryf się wygina, co prawda minimalnie ale jednak regulacja mogłaby się przydać. Obecnie Status w swoich gryfach jak najbardziej montuje pręty.

Patrz, nie wiedział ja tego.
Odpowiedz
(08-20-2010, 02:31 PM)wws napisał(a):
(08-18-2010, 12:19 PM)jabłecznik napisał(a): Bartek Królik gra na takim.

na jakim?

musicman cutlass 1 rocznik 1984 albo 1983
Wykonuje kolumny na zamowienie. Kontaktowac sie na PW.

Gear: MM Cutlass, rig is under production.

Sprzedam:
Aguilar OBP-2
Ashdown Perfect Ten
Harman Kardon PM635i
Odpowiedz
Czyli z tego co tu pisze Demanu, to to maszynka do slapowania. A pytanie moje z innej beczki bas masz przez ten gryf lżejszy? Nie ukrywam jest to ważne jak się gra 2h koncertos.
www.pataconez.com - klip na stronie!!

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości