basscity.eu
Konserwacja - Wersja do druku

+- basscity.eu (https://basscity.eu)
+-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html)
+--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html)
+--- Wątek: Konserwacja (/thread-301.html)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8

Konserwacja - Ukasz - 08-26-2010

Cze ! Wink

Mam pytanie dotyczące konserwacji kopusu i podstrunnicy. Mianowicie czy ten środek (zdjęcie poniżej) - Dunlop 65 /CYMBAL nada się do przeczyszczenia korpusu, gryfu, podstrunnicy, można po strunach przejechać?

Na guitarcenter pisze, że do politury, ale na mojej etykietce pisze CYMBAL Big Grin

[Obrazek: 11574652013744778407.jpg]

Pzdr.

RE: Konserwacja - Hannibal - 08-26-2010

Tak genralnie, to to jest mleczko regenerujące do blach perkusyjnych. Wink

RE: Konserwacja - Ukasz - 08-26-2010

Więc chyba się nie nada? Big Grin Ale strunki, mostek i klucze można, skoro to metal?

RE: Konserwacja - mazdah - 08-26-2010

Któryś ze znakomitych lutników (albo Jacek Kobylski albo Adam Lewicki)powiedział mi kiedyś:

Im mniej, im rzadziej tym lepiej. Niekonserwowanie wiosła jest mniej szkodliwe niż konserwowanie, wiosło najbardziej niszczy się przy czyszczeniu, smarowaniu i nawilżaniu.

Ja bym sobie to mleczko odpuścił

RE: Konserwacja - Viking - 08-26-2010

ale preparacik Dunlopa do czyszczenia podstrunnicy ładnie czyści i robi robotę Smile

RE: Konserwacja - Drewniak - 08-26-2010

(08-26-2010, 05:09 PM)mazdah napisał(a): Któryś ze znakomitych lutników (albo Jacek Kobylski albo Adam Lewicki)powiedział mi kiedyś:

Im mniej, im rzadziej tym lepiej. Niekonserwowanie wiosła jest mniej szkodliwe niż konserwowanie, wiosło najbardziej niszczy się przy czyszczeniu, smarowaniu i nawilżaniu.

Ja bym sobie to mleczko odpuścił

a ja zauwazylem, ze najbardziej sie niszczy podczas grania i
transportowania Big Grin i co teraz ? Wink

PS: ww specyfik sie nie nada Big Grin

chyba jest gdzies temat o czyszczeniu korpusow i podstrunnic Big Grin
co do czyszczenia nim czesci metalowych - jak sa z brazu, czy
innego stopu uzywanego do blach, mozna czyscic Big Grin

RE: Konserwacja - Ukasz - 08-26-2010

Ok,przejechałem tylko po osprzęcie, a reszta ściereczką nawilżoną H2o Wink

RE: Konserwacja - jabłecznik - 08-26-2010

Hmm, wilgotna (wilgna jak mówiła moja babcia) ściereczka z mikrofibry do całego basu. I jest gites. Właśnie w ten sposób czyściłem dzisiaj dwa basy mrgreen

Do impregnacji podstrunnicy nielakierowanej (po czyszczeniu) - jakiś olejek. Najlepsza niby jest oliwka Jonsons Baby, ale "firmowe" olejki (poza lemon oil) powinny być dobre. Unikać należy również pokostu. (Tako rzecze Jacek Kobylski)

Nexus radził ponadto unikać jakichkolwiek benzyn (ekstrakcyjnych lub lakowych). Pierwsza utlenia coś tam (i pozostawia ślady - zauważyłem) i odbarwia (nie zauważyłem), a druga robi z podstrunnicą to co można zobaczyć u mazdaha...

RE: Konserwacja - Maciejeq - 08-26-2010

To w takim razie czym czyścić nielakierowaną klonową podstrunnicę? Big Grin

RE: Konserwacja - DEFENCE - 08-27-2010

bez cudowania, bierzesz szmatkę lekko zwilżasz i pucujesz

RE: Konserwacja - sZ! - 08-27-2010

kiedyś posłuchałem mazdaha i moja podstrunnica do dziś odczuwa skutki Smile))
uka_sz, tam gdzie masz napisane 'junior member' wklep sobie 'cymbal' - lepiej będziemy cię kojarzyć

RE: Konserwacja - Wilbass - 08-27-2010

Chuja se pokonserwujcie Big Grin

RE: Konserwacja - Pufex - 08-27-2010

Zaprawdę głupio mi - ja nic nie konserwuję, nic nie czyszczę, a tu widzę same czyścioszki i polerowacze Wink.

RE: Konserwacja - Viking - 08-27-2010

ja tam czyszczę tylko podstrunnicę preparatem Dunlopa Smile
przecieram szmateczką z kurzu i innych brudów przed koncertem i z potu po koncercie Smile

RE: Konserwacja - Ukasz - 08-27-2010

Hmm.. Pamiętam też, że kiedyś jak miałem pierwszy band, a byliśmy bardzo młodzi, to instruktor - gitarzysta/wokalista - radził przejechać po strunach denaturatem, bezpośrednio kiedy są założone, więc i na podstrunnice kapnie - chyba taki sobie pomysł?
Bo gotować w denaturacie, to słyszałem.

@jabłecznik: Oliwka wyschnie w podstrunnicy czy będę musiał poczekać, aż wejdzie coś w pory, a reszta zostanie do wytarcia?
Wypaczy się ten brudzik z kurzu i potu? Wink

Nie, nie zmienie na cymbal Big Grin