basscity.eu
Struny przez korpus vs. zaczepione na mostku - Wersja do druku

+- basscity.eu (https://basscity.eu)
+-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html)
+--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html)
+--- Wątek: Struny przez korpus vs. zaczepione na mostku (/thread-311.html)

Strony: 1 2

Struny przez korpus vs. zaczepione na mostku - abc123 - 09-03-2010

Struny przez korpus vs. zaczepione na mostku - jakie są plusy jednego i drugiego sposobu montażu strun w basach dająych takie możliwości?

Wiem, że przez korpus wydłużają sustain, mi z kolei zależy na bardziej środkowym przebijającym się brzmieniu- która opcja temu sprzyja?

RE: Struny przez korpus vs. zaczepione na mostku - Drewniak - 09-03-2010

przez korpus pewnie lepiej drga cale basiwo,
sustain dluzszy/wiekszy moze. na mostku latwiej
zmieniec struny (jak ma sie topload siakis).
ja ogolnie staram sie dobrze zagrac,a nie mostkiem czy
plytka mrgreen sie zajmowac. najslabszym ogniwem basista Big Grin

RE: Struny przez korpus vs. zaczepione na mostku - miklo - 09-03-2010

(09-03-2010, 09:17 PM)Drewniak napisał(a): najslabszym ogniwem basista Big Grin
Brutalna prawda w moim przypadku :/

RE: Struny przez korpus vs. zaczepione na mostku - Drewniak - 09-03-2010

mysle w wiekszosci przypadkow Smile
ni smuc sie Big Grin jeno cwiczmy Big Grin

RE: Struny przez korpus vs. zaczepione na mostku - jabłecznik - 09-04-2010

Chcesz środka i zwartego dźwięku - przez mostek Smile

RE: Struny przez korpus vs. zaczepione na mostku - abc123 - 09-04-2010

No właśnie też spotkałem śię z taką opinią jak Jabłecznika, może jakiś tutejszy ekspert rozwinie bardziej temat?

RE: Struny przez korpus vs. zaczepione na mostku - Kowal - 09-04-2010

A jak chcę góry i rozwartego dźwięku to zaczepiać na gumkę od gaci o maszynkę ?

Pewien lutnik uargumentował wyższość tulejek przez korpus tym, że na mostku jest znacznie mniej drgań, bo pochłania je decha i maszynki stoją stabilnie, nic się nie przesuwa. Miałem kiedyś mostek schallera gdzie struny wkładało się do maszynki (nawet nie w otwory w mostku bo ich nie było) i co chwile struny pod wpływem drgań mi opadały. Grałem jakiś czas i nagle się rozstrajało i bęc bęc, kapeć, bo struna już leżała na gryfie.

RE: Struny przez korpus vs. zaczepione na mostku - abc123 - 09-04-2010

Kowal:troche enigmatycznie to brzmi, co masz na myśli pisząc "maszynka" ?

RE: Struny przez korpus vs. zaczepione na mostku - mrbass - 09-04-2010

(09-04-2010, 10:15 AM)Kowal napisał(a): A jak chcę góry i rozwartego dźwięku to zaczepiać na gumkę od gaci o maszynkę ?

Pewien lutnik uargumentował wyższość tulejek przez korpus tym, że na mostku jest znacznie mniej drgań, bo pochłania je decha i maszynki stoją stabilnie, nic się nie przesuwa. Miałem kiedyś mostek schallera gdzie struny wkładało się do maszynki (nawet nie w otwory w mostku bo ich nie było) i co chwile struny pod wpływem drgań mi opadały. Grałem jakiś czas i nagle się rozstrajało i bęc bęc, kapeć, bo struna już leżała na gryfie.

To jakis słaby ten mostkek był.Ja mam mostki hipshota http://store.hipshotproducts.com/cart.php?m=product_detail&p=222
i moge zakładać strunki na 2 sposoby.Polecam te mostki są zajebiste. Wszystko leży jak ulałBig Grin

RE: Struny przez korpus vs. zaczepione na mostku - jabłecznik - 09-04-2010

@Wws: Miałem bas z możliwością zrobienia - tak i owak Smile
Po przewleczeniu strun przez korpus poprawiał się sustain ale dźwięk tracił swoisty punch.

RE: Struny przez korpus vs. zaczepione na mostku - Domo - 09-04-2010

Mam możliwość w ibanezie atk zakładania przez dechę albo nie.
1) Przez dechę - deeelikatnie lepiej brzmi, ale struny stają się "niedenaturatowalne" bo gdy się je zakłada za drugim razem trzeba wyprostować końcówki a takie prostowanie i zaginanie końcówek powoduje, że struny bardzo łatwo się zrywają.
2) Przez mostek - brzmienie prawie to samo ale możliwość odświeżania strun, więc obecnie używam tego mocowania, na koncety i próby wystarczająco dobre Smile

RE: Struny przez korpus vs. zaczepione na mostku - Gorphal - 09-04-2010

(09-04-2010, 04:21 PM)Domo napisał(a): Mam możliwość w ibanezie atk zakładania przez dechę albo nie.
1) Przez dechę - deeelikatnie lepiej brzmi, ale struny stają się "niedenaturatowalne" bo gdy się je zakłada za drugim razem trzeba wyprostować końcówki a takie prostowanie i zaginanie końcówek powoduje, że struny bardzo łatwo się zrywają.
2) Przez mostek - brzmienie prawie to samo ale możliwość odświeżania strun, więc obecnie używam tego mocowania, na koncety i próby wystarczająco dobre Smile

Bardzo podobne wrażenia mam moim Mayo. Zysk w brzmieniu nie jest na tyle duży (ani w moim przypadku potrzebny), żeby rezygnować z wygody zakładania/zdejmowania strun.

RE: Struny przez korpus vs. zaczepione na mostku - mieszko - 09-04-2010

Z moich obserwacji: ze strunami przez korpus sustain wcale się jakoś zauważalnie nie wydłuża, instrument ładnie rezonuje i tak i tak, za to na pewno dzieje się coś ze środkiem - powiedziałbym, że górny robi się bardziej agresywny, jest wściekły i warczy Tongue Osobiście wolę jednak mocować struny na mostku niż przez korpus... Emotka_2755

RE: Struny przez korpus vs. zaczepione na mostku - Kowal - 09-04-2010

Musicie mieć na prawdę bardzo czuły słuch że słyszycie aż takie różnice...

Maszynka - czyli ten pierdół na którym struna się opiera,jest przesuwalna i regulowana (dół/góra)

Miałem ten mostek - [Obrazek: 239784.jpg]
Totalne dno... nie że ucinało mi 5,2152 kHz o 0,02dB tylko po prostu struna opadała od drgań. Nie tylko ja miałem problem z tym mostkiem.

RE: Struny przez korpus vs. zaczepione na mostku - Bisq - 09-04-2010

(09-04-2010, 10:26 PM)Kowal napisał(a): Musicie mieć na prawdę bardzo czuły słuch że słyszycie aż takie różnice...

spójrz na sprawę inaczej: jesteś głuchy Tongue