basscity.eu
Lampy Lampy Lampy - Wersja do druku

+- basscity.eu (https://basscity.eu)
+-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html)
+--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html)
+--- Wątek: Lampy Lampy Lampy (/thread-32.html)

Lampy Lampy Lampy - Viking - 04-01-2010

Jak w temacie, czyli temat o lampach elektronowych i tych innych dziwnych Smile

I od razu mam taki dylemat, bo szukam lampy na V1 w Ampegu SVT 3 Pro, która odpowiada za stopień wejściowy.
Brzmieniowo musi być dobrze zbita, tzn. nie mieć rozlazłego dołu, bardziej taki chrunchy, zwarty i dobrze się przesterowywać już na niskich głośnościach.
No i ładnie uwypuklać środek Smile

W Ampegu od nowości (tak myślę) siedziała GT-12AX7-R (Sovtek select) i była prawie zbliżona do tego co piszę, ale miała jakby za mało gainu.

Wsadziłem RFT Ecc83 - fajna, ale rozlazły dół, suchy środek, dobrze i ciekawie się przesterowywuje, ale jednak nie klei mi się ani na solo ani w kapeli z gitarami - zbyt miękka i mocno szumi ! bardzo mocno

Macie jeszcze jakieś pomysły na lampy ?
Szczególnie Burn by się tu wypowiedział, bo dążymy do zapewne podobnego soundu Big Grin Tongue

RE: Lampy Lampy Lampy - WrednyIgor - 04-01-2010

Pomysł jest , ale nieco komplikacji , zmiana lampy na ruską 6n2P...
Wielu , którzy to zrobili , podkreślają sporą poprawę zwartości dołu i selektywności brzmienia.
Często taki manewr stosuję posiadacze-wypierdalacze-wyścigowcy w piecach np marszałka ( które są trochę rozlazłe )
bo "zlewają" się im dźwięki w legato i po zmianie jest wyraźnie lepiej.
Co ciekawe , HandBox robi heada basowego , umożliwiającego bezproblemową zamianę 12AX7/ECC83 na 6n2p

RE: Lampy Lampy Lampy - wajzner - 04-02-2010

(04-01-2010, 11:05 PM)Viking napisał(a): (...)

Spróbuj JJ, to nie NOS, ale nie gryzą - choćby na próbę.

pozdrawiam
wajzner

RE: Lampy Lampy Lampy - DEFENCE - 04-02-2010

w sumie JJ to najtańsza sensowna próba

RE: Lampy Lampy Lampy - depravedsouls - 04-08-2010

Czy można by było zrobić przester do basu na wzór kształtu exh muff'n na 2 lampach z układem głośność ogólna efektu głośność przesterowania-mix blender-tone-gain lub inne rozwiązania ,w którym można by było wstawiać,testować różne lampy od 12AX7 do 6n2p i pochodnych i czy zmieścił bym się w 400zł-500zł.

RE: Lampy Lampy Lampy - Burning - 04-08-2010

JJ imho właśnie dość suchy jest.
najfajniejsze są Mullardy, ale nie stać mnie ;P

RE: Lampy Lampy Lampy - WrednyIgor - 04-08-2010

(04-08-2010, 12:36 PM)depravedsouls napisał(a): Czy można by było zrobić przester do basu na wzór kształtu exh muff'n na 2 lampach z układem głośność ogólna efektu głośność przesterowania-mix blender-tone-gain lub inne rozwiązania ,w którym można by było wstawiać,testować różne lampy od 12AX7 do 6n2p i pochodnych i czy zmieścił bym się w 400zł-500zł.

Z bólem , ale się zmieścisz.
6n2p różni się od 12AX7 jedynie drobną różnicą w wyprowadzeniu
żarzenia. Można zrobić przełącznik ( dla wygody w eksperymentach ).
6n2p jest zdecydowanie twardsza w dole niż ECC83/12AX7.
Ma trochę mniejsze wzmocnienie.
Najbardziej wydajną , twardą w brzmieniu jest jednak 6n23p , ale ma sporo niższe wzmocnienie (3x )niż 12AX7 , więc nie za bardzo
nadaje się do samodzielniej pracy.
Ale tandem np 6n2p jako wzmacniacz i 6n23p jako wydajny separator
to już dobre rozwiązanie.

@Burn...
W tamtym roku kupiłem Mullardy 2 szt i zupełnie mi nie podeszły
Drogo zapłaciłem i sprzedałem ze stratą.

RE: Lampy Lampy Lampy - Burning - 04-08-2010

Igor - nie testowałem jeszcze w ampegu, ale w preampie studyjnym brzmią genialnie.

RE: Lampy Lampy Lampy - Viking - 04-09-2010

A co powiecie o GT-12AX7-R2

[Obrazek: 12AX7R2.jpg]

testował ktoś ?

RE: Lampy Lampy Lampy - yarzenioova - 04-09-2010

A czy ktos z was moze poradzic jakas lampe do wymiany w preampie HA3500 ? Slyszalem, ze to co tam jest od nowosci od razu wymaga wymiany ale jako ze sie tym tematem nie interesowalem za bardzo, a nt elektroniki wiedze mam zadna to poprosze o porade.

RE: Lampy Lampy Lampy - Burning - 04-09-2010

sovtek 12ax7wb select Smile
fajne, ale imho przester mało czytelny
ale skoro GT R ci się podobają to łykaj

RE: Lampy Lampy Lampy - Andrzejoff - 04-09-2010

I.Q: ja za czasow swojego H7000 raz wymienialem na http://sklep.lampyelektronowe.pl/?24,ecc803s-jj taka. o wymienianiu lamp od nowosci nie slyszalem

RE: Lampy Lampy Lampy - Viking - 04-10-2010

(04-09-2010, 01:58 PM)Burning napisał(a): sovtek 12ax7wb select Smile
fajne, ale imho przester mało czytelny
ale skoro GT R ci się podobają to łykaj

tak sobie ostatnio pomyślałem żeby kupić komplet 4x 12ax7 i 12au7 GT R2, tylko trochę drogie są, no i chyba mało dostępne w Polsce...
ale RFT idzie chyba na sprzedaż... chyba że masz pomysł gdzie ją można jeszcze wsadzić zamiast v1 ? Tongue

RE: Lampy Lampy Lampy - Burning - 04-10-2010

inwerter?

RE: Lampy Lampy Lampy - Viking - 04-10-2010

(04-10-2010, 12:15 PM)Burning napisał(a): inwerter?

a jak się mają sovteki 12ax7wb do GT 12ax7 R ? badałeś może ? ceny ich te same, GT R to w sumie selekcja sovteka