basscity.eu
Problem z kontrahentem - Wersja do druku

+- basscity.eu (https://basscity.eu)
+-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html)
+--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html)
+--- Wątek: Problem z kontrahentem (/thread-401.html)

Strony: 1 2

Problem z kontrahentem - SUVV - 10-06-2010

Panowie...

mam problem i nie wiem co robić?
Pewien Allegrowicz wystawił efekt na Allegro z ceną minimalną z zastrzeżeniem, iż jeśli cena minimalna nie zostanie osiągnięta to rozpatrzy najwyższą ofertę.
Cena nie została osiągnięta więc jako osoba, która zaoferowała najwięcej skontaktowałem się ze sprzedawcą. Ustaliliśmy że cena z aukcji go satysfakcjonuje, ja wpłacam kasę a on wysyła efekt. Kwota 630zł z przesyłką...
Pieniądze miał w czwartek 30.09 wieczorem na koncie, co potwierdził w piątek. Paczkę miał nadać również w piątek...

W poniedziałek pierwszy raz próbowałem się z nim skontaktować telefonicznie, nie odebrał. Dziś mamy środę, każdego poprzedniego dnia dzwoniłem po kilka razy i pisałem sms-a (łącznie z telefonem z zastrzeżonego numeru), wysłałem maila i nic... Confused Dziś zdobyłem na podstawie adresu telefon domowy, odebrała prawdopodobnie żona, lecz jakoś dziwnie i wykrętnie tłumaczyła że coś mąż wysłał ale nie wie, powtórzy mężowi że dzwoniłem itp...

Teraz jestem w czarnej dupie, nie wiem co robić? Undecided
Mam printscreeny aukcji, dowód przelewu oraz maile, które wysłałem i jeden jego z danymi...

Facet jest (wg. adresu) z Bytomia, może jest ktoś z okolic ul. Nickla??

Proszę Modów o nie usuwanie tematu, jak sytuacja się rozwiąże to sam go usunę.

RE: Problem z kontrahentem - Hubert - 10-06-2010

ja nie zamierzam go usunąć, bo sprawa wygląda na poważną.

Jeżeli masz całą korespondencję, razem ze screenami aukcji, to może zacznij od zgłoszenia tego do allegro. A skoro on wysłał efekt w poniedziałek, to może po prostu jutro dojdzie, więc daj mu trochę czasu.

RE: Problem z kontrahentem - SUVV - 10-06-2010

Dzięki...

planuję dać mu trochę czasu natomiast chciałbym zasięgnąć opinii, jest to dziwna sytuacja biorąc pod uwagę brak reakcji na telefony i smsy, wcześniej jak dzwoniłem odbierał...

P.S komentarzy mało ale same pozytywne, za sprzedaż i kupno.

a jak tam jego komentarze na allegro? Może miał już wcześniej jakieś "problemy". A z tym nie odbieraniem telefonów, to faktycznie dziwna sprawa.

RE: Problem z kontrahentem - Poisoned - 10-06-2010

Obawiam się, że Allegro może się wypiąć na sprawę, bo aukcja de facto nie została przez Ciebie wygrana. Ale spróbować warto, tylko poczekałbym jeszcze parę dni.

Nie została wygrana, ale sprzedający zaznaczył, że rozważy cenę końcową, nawet jeśli nie osiągnie minimalnej. Poza tym SUVV z nim mailował i się dogadali, więc ma podstawę do reklamacji.

RE: Problem z kontrahentem - Szkieled - 10-06-2010

poczekaj troche, jak nie dojdzie masz domowy telefon - postrasz policją

RE: Problem z kontrahentem - zakwas - 10-06-2010

A może napisz skąd jest ten gość - w razie czego może się ktoś z forumowiczów przejść i odwiedzić go osobiście Wink

(10-06-2010, 03:16 PM)SUVV napisał(a): Facet jest (wg. adresu) z Bytomia, może jest ktoś z okolic ul. Nickla??

czytaj ze zrozumieniem...

RE: Problem z kontrahentem - zakwas - 10-06-2010

Nah, za szybko leciałem po tekście akapitami, nie linijkami Wink
Skoro jednak znaleziony został też jego telefon i się zgadza, to raczej mieszka pod tym adresem.

RE: Problem z kontrahentem - buli - 10-06-2010

imo, wyluzuj do konca tygodnia, probuj dzwonic a potem sie martw. mogl wyslac w piatek wieczorem, jak zapomnial dokleic priorytet to elo. zadzwon tez na poczte czy przypadkiem listonosz nie byl a awizo nie zapomnial wypisac.

RE: Problem z kontrahentem - Bobromir - 10-06-2010

myślę, że allegro się odetnie od sprawy de facto transakcja dokonana została poza allegro. pomoże natomiast policja: maile i historia płatności w bankowości będą dowodem w sprawie.

RE: Problem z kontrahentem - sero - 10-06-2010

Moim zdaniem brakuje Ci cierpliwosci. To nie jest miesiac zwloki. Moze zapomnial wyslac, ale glupio mu bylo sie przyznac.
Jesli jednak Twoje obawy sie potwierdza - druk przelewu i meili, gdzie dogadujecie warunki tranzakcji i na policje. Oni zajma sie reszta. Mi sie udalo w ten sposob odyskac kase, mimo, ze deal ustawiony rowniez poza aukcja.

RE: Problem z kontrahentem - grigorr - 10-06-2010

Ja miałem taką samą sytuacją, z tym, że na 1150 zł. Sprawa zgłoszona na policję, umorzona po ok miesiącu ze względu na niemorzność znalezienia sprawcy (mimo podania przeze mnie adresu gościa na policji), a po półtora roku, gdy już zapomniałem o sprawie i porzegnałem z kasą przychodzi list z sądu z wezwaniem na rozprawę, bo znaleźli sprawcę- okazał się być 18 latkiem, który naciągał ludzi przez allego. Kasę po jednej rozprawie odzyskałem. A k&&*^ z nerwów to myślałem, że osiwieje przez tą całą aferę.

RE: Problem z kontrahentem - Sebastian-J - 10-06-2010

Też mi się wydaję, że powinieneś odczekać do końca tygodnia, tj do piątku. Miałem z dwie sprawy, że poczta polska małe paczki bardzo długo trzyma... dziwne. W każdym przypadku przychodziły one po tygodniu od wysłania przez sprzedającego.

A jeśli ściemnia gościu, nie odbiera telefonów, itd, itp. to trzeba grzecznie poinformować o konsekwencjach. Wink