Laboratorium Muzyki Eksperymentalnej - 100% analogowe studio nagraniowe w Warszawie. - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica studyjna (https://basscity.eu/forum-14.html) +--- Wątek: Laboratorium Muzyki Eksperymentalnej - 100% analogowe studio nagraniowe w Warszawie. (/thread-5078.html) |
Laboratorium Muzyki Eksperymentalnej - 100% analogowe studio nagraniowe w Warszawie. - Dexter - 04-06-2014 Hej Jeśli ktoś mnie tu jeszcze pamięta, to z góry przepraszam, że wcieło mnie zupełnie na dobre dwa lata Po tym jak zakończyłem współpracę z moim ostatnim zespołem zupełnie nie miałem ochoty na granie sceniczne, toteż usunąłem się w cień i zająłem się aktywną pomocą przyjacielowi który miał bardzo ambitny plan... Do rzeczy zatem! Droga jaką przeszliśmy od planów snutych wieczorami przy piwie oraz mażeń o własnym studiu do faktycznego rozpoczęcia działalności była długa, kręta i mozolna. Na szczęście metę widać już na horyzoncie Zostało co prawda jakieś 80 kabli ktore trzeba zalutować do krosownic oraz ostatnie wykończenia pomieszczenia nagraniowego... ale to już szczegóły Myślę, że do otwarcia drzwi przed pierwszymi klientami zostało już naprawdę nie dłużej niż 2-3 tygodnie. Mimo to pierwsze małe projekty oraz zgrywki taśmowe już wykonujemy Wczoraj ruszyliśmy wreszcie ze stroną na FB, więc tam znajdziecie trochę fotek studia oraz aktualne update'y z tego co u nas słychać https://www.facebook.com/LabMuzEks Dlatego też, jeśli jeszcze tego nie zrobiliście - dajcie like'a (pretty please with cherry on top ) naszej stronce oraz szepnijcie swoim muzykującym znajomym, że w samym centrum Warszawy otwiera się 100% analogowe studio nagraniowe! Z góry dzięki za wsparcie! PS: Żeby nie było iż jest to tylko bezwstydna autoreklama - planuję rozkręcić dyskusję o analogowej obróbce dźwięki i różnych ciekawych niansach technicznych tego przedsięwzięcia No i do gadania o basie wrócę bo mając własne studio pod ręką wrociła mi ochota na granie RE: Laboratorium Muzyki Eksperymentalnej - 100% analogowe studio nagraniowe w Warszawie. - groza - 04-06-2014 Gratulacje, zajebiście! RE: Laboratorium Muzyki Eksperymentalnej - 100% analogowe studio nagraniowe w Warszawie. - Paul - 04-06-2014 To przeciez muzeum "studio Polskiego Radia" ;-) Ta PRLowska Fonia dziala dobrze? RE: Laboratorium Muzyki Eksperymentalnej - 100% analogowe studio nagraniowe w Warszawie. - Burning - 04-07-2014 Oczywiście, że pamiętamy! "Dom kultury - i to jakiej!" A pomysł mega! RE: Laboratorium Muzyki Eksperymentalnej - 100% analogowe studio nagraniowe w Warszawie. - Dexter - 04-08-2014 Widzicie, moi drodzy, zrobiliśmy co w naszej mocy by uratować sprzęt Studia Eksperymentalnego Polskiego Radia przed śmiercią na złomie lub przez wybebeszenie... Oczywiście tym samym udało nam się też zdobyć sprzęt do studia W każdym razie, jesteśmy pełni szacunku dla idei i osiągnięć wspomnianego Studia Eksperymentalnego i w pewien sposób postaramy się być jego, jak to się mówi, "spiritual successor" Konsoleta CENRiT Fonia SME 141A działa bez zarzutu. Oczywiści był moment kiedy częściej biegałem do skrzynki włączać wywalone bezpieczniki ale udalo nam się wskrzesić zailanie a potem przeczyścić i zakonserwować wszystkie moduły W sumie to zostało nam tylko skończenie pomieszczenia nagraniowego (podłoga) i zalutowanie reszty kabli z konsolety i 8-śladu do krossownic. Swoją drogą - nie ma ktoś znajomych robiących przy remontach którzy za 500zł podjęli by się szybkiego położenia podłogi? (na tym etapie została już tylko do położenia pilśnia i wykładzina). Tymczasem, pozwólcie, że podrzucę słów kilka od Sebastiana, któremu wziął mnie do współpracy przy rzeczonym studiu: RE: Laboratorium Muzyki Eksperymentalnej - 100% analogowe studio nagraniowe w Warszawie. - Alfik - 04-09-2014 (04-08-2014, 08:26 AM)Dexter napisał(a): Widzicie, moi drodzy, zrobiliśmy co w naszej mocy by uratować sprzęt Studia Eksperymentalnego Polskiego Radia przed śmiercią na złomie lub przez wybebeszenie... Oczywiście tym samym udało nam się też zdobyć sprzęt do studia W każdym razie, jesteśmy pełni szacunku dla idei i osiągnięć wspomnianego Studia Eksperymentalnego i w pewien sposób postaramy się być jego, jak to się mówi, "spiritual successor" Już Was Kocham RE: Laboratorium Muzyki Eksperymentalnej - 100% analogowe studio nagraniowe w Warszawie. - Dexter - 04-09-2014 Dzięks Afik Kochani - wielka prośba. Potrzebujemy do studia 200m 4-żyłowego kabla mikrofonowego (po 2 żyły na kanał + oplot) który to jest generalnie dość drogi... Czy ktoś, coś, gdzieś nie wie może gdzie w warszawie można się zaopatrzyć w 2 szpule takiego kabla przy cenie mniej zbrodniczej niż 6zł/metr? To już ostatnia rzecz której potrzebujemy by Laboratorium Muzyki Eksperymentalnej mogło ruszyć. Każda pomoc w tej kwestii będzie mile widziana... RE: Laboratorium Muzyki Eksperymentalnej - 100% analogowe studio nagraniowe w Warszawie. - paka - 04-10-2014 mega sie jarama tym projektem! natomiast w sprawie kabla nie pomoge;( RE: Laboratorium Muzyki Eksperymentalnej - 100% analogowe studio nagraniowe w Warszawie. - JA_cek - 04-15-2014 (04-09-2014, 07:16 PM)Dexter napisał(a): Dzięks Afik Sprecyzuj, czy potrzebujesz 4 żyłowego (na pewno nie), czy 4 parowego przewodu, a może dwuparowego? Do czego to ma być? Jak do mikrofonó, to bym dał coś conajmniej jakości pinansona, niestety cena "z półki" to 14 zyla za metr, może do 8 uda się zejść, ale taniej na pewno nie. Proel jest nieco tańszy (cena z półki 12zł/m) Mowa o 4parowych, dwuparowy pinansona jest za 9 za metr, to może i do tych 6 się udałoby. I w zasadzie poniżej bym nie schodził. RE: Laboratorium Muzyki Eksperymentalnej - 100% analogowe studio nagraniowe w Warszawie. - Dexter - 04-16-2014 Dzięki za odpowiedź - na szczęście kabel już mamy, dzięki uprzejmości i znajomościom sąsiadów z ekipy nagłaśniającej imprezy A z tymi 4-żyłami chodziło przypuszczam o to co nazwałeś 2-parowym bo są po 2kabelki na każdy z 2 kanałów (X/Y). Tak czy inaczej - wyjścia bezpośrednie zalutowane, zostały nam tylko kable do 8 kanałów stereo (nasza Fonia ma 16 kanałów mono i 8 stereo) oraz kable do 8-śladu No i jeszcze na koniec pyta do pomieszczenia nagraniowego i możemy ruszać. Sam się jaram jak diabli, Paka RE: Laboratorium Muzyki Eksperymentalnej - 100% analogowe studio nagraniowe w Warszawie. - przemak - 04-18-2014 A wieloślad jakiś jest? "Węgrów" raczej nie wspominam dobrze, ale z sentymentem RE: Laboratorium Muzyki Eksperymentalnej - 100% analogowe studio nagraniowe w Warszawie. - Dexter - 04-19-2014 Oczywiście - bez wielośladu raczej niewiele moglibyśmy zrobić Obecnie mamy Otari MX5050-8Track: Z czasem, (a raczej z kasą ) przestawimy się na 16Tracka, najchętniej Studera. Co do 4 zgraniowych Mechlaborów - dorwaliśmy je w stanie praktycznie dziewiczym. Wszystkie zostały wystrojone i skalibrowane. Brzmienie bez zarzutu. No i świetnie się na nich pracuje z pętlami, cięciem i klejeniem taśmy czy wszelkiego rodzaju puszczaniem stuffu od tyłu i w innym tempie A tu taki mały joke - link jest publiczny więc chyba każdy kto ma konto na FB powienien móc go obejrzeć (a nie tylko znajomi): https://www.facebook.com/photo.php?v=10201614205991516&l=8530976010031244539 Jeszcze 23 kable do zalutowania i ostatnie panele z gąbki stożkowej do naklejenia. Potem spiję się ze szczęścia do nieprzytomności RE: Laboratorium Muzyki Eksperymentalnej - 100% analogowe studio nagraniowe w Warszawie. - Dexter - 05-29-2014 Właściwie to jesteśmy gotowi do nagrywania Kable polutowane, sprzęt przedmuchany. Nawet była wreszcie okazja odpalić nasz Doepferowski vocoder https://www.youtube.com/watch?v=BfioOAoKAkE RE: Laboratorium Muzyki Eksperymentalnej - 100% analogowe studio nagraniowe w Warszawie. - reav - 05-31-2014 Kurde, stary, pracuję w sali prób/studio muzycznym w tym samym budynku! Powiedz mi jeżeli się mylę, ale czy to nie Ty nas odwiedziłeś jakieś 2 miesiące temu w poszukiwaniu jakiegoś kondensatora? Sonic Disorder. RE: Laboratorium Muzyki Eksperymentalnej - 100% analogowe studio nagraniowe w Warszawie. - Dexter - 06-27-2014 O kondensator spytać się był zapewne Sebastian Ja mogłem co najwyżej pytać o zbędne struny jak Diddley Bo na poczekaniu składałem |