basscity.eu
Bravo: Mój pierwszy raz - Wersja do druku

+- basscity.eu (https://basscity.eu)
+-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html)
+--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html)
+--- Wątek: Bravo: Mój pierwszy raz (/thread-5493.html)

Strony: 1 2 3 4 5

Bravo: Mój pierwszy raz - hubertDRI - 07-20-2014

Zgodnie z sugestią Mroka jedziemy. Zdięcia, filmy itp mile widzianeSmile Rok 1992 Smile pierwsze nagranie w pokoju na jamnika : perkusja polmuz i gitara wpięta w radio Smile później w garażu : polmuz + mikser własnej roboty do wzmacniacza i w trzech kanałach gitara +distorsion exar, deifl orlik i wokal (tak się wkuwał PUNK ROCK W OSTROŁĘCE)! Smile (zdjęć nie posiadam)

RE: Bravo: Mój pierwszy raz - Doman - 07-20-2014

Hohner Rockwood, straszny grat. Do tej pory go gdzieś mam. mrgreen
I piecyk Hughes & Kettner, należący do lokalnego domu kultury. mrgreen
Jakoś 2004, albo 2005.

Zaraz znajde zdjęcia. mrgreen

MAM ZDJĘCIE: Ahahaha
[Obrazek: 15.jpg]

RE: Bravo: Mój pierwszy raz - Mateusz - 07-20-2014

Moj pierwszy raz z basem byl w salce prob u kolegi, dal mi wtedy spectora rexa i wpiete to bylo w taurusa bądź warwicka. Do dziś pamiętam jak "daleki" ten gryf się wydawał.

Potem pierwszy bas zrobiłem z gitary klasycznej (i ja zniszczylem wtedy hehe). A taki pierwszy na poważnie bas to był jakiś wyrób lutniczy - obrzyn z korpusem z jakiegoś plastiku. Pamiętam, że bas kosztował 250zł, a struny do niego chyba 150zł, bo normalne się nie trzymały. miałem troche zonk, bo kupiłem 2 komplety normalnych strun i sie pozrywały bo był jakiś chujowy system mocowania. Potem mama sie zlitowała i kupiła mi za 150zł struny dobule ball end;d.

A to moj pierwszy zespół o dumnej nazwie piwnica 13:

[Obrazek: gXNfSuu.png] tu mam chyba 13 lat - na ten bas potem spadł słup.

RE: Bravo: Mój pierwszy raz - hubertDRI - 07-20-2014

1995 pierwszy w życiu własny bas - czerwony precel zrobiony z brzozy - mam go do dziś, niestety pręt poszedł się jebać i w chwili obecnej uczy się grać na nim siostrzeniecmrgreen

RE: Bravo: Mój pierwszy raz - herp - 07-20-2014

2006-07 - Mayones z gryfem jak banan.

[Obrazek: 38557_1241339933159_1084643_n.jpg]

Z jednej z prób z tamtego okresu:

[Obrazek: 36801_1243921117687_1155990_n.jpg]

To chyba był kwiecień 2008...

RE: Bravo: Mój pierwszy raz - MrPapaBear - 07-20-2014

Lato 2005, poznani na koncercie znajomi z sąsiedniego miasteczka mówią, że mają zespół ale nie mają basisty na co moja siostra wypaliła "Łukasz zawsze chciał grać na basie!" i zostałem przyjęty do zespołu.

Pierwszy bas kupiłem kilka tygodni później za 100zł od znajomego- czerwony precel z singlami, na główce kalkomania Peavey, most zamontowany jakieś 5cm za blisko gryfu, nie do wyregulowania, nigdy nie dowiedziałem się co to za bas. Sąsiad wyciągnął dla mnie z piwnicy wieżę Unitry, spaliła się przy pierwszym szarpnięciu, zmieniłem na Regenta z 2 pakami.

Graliśmy w zabytkowym pałacyku, w którym próby z chórem i zespołem renesansowym mieli kumple z zespołu. Grałem tam na W sweet15, zazwyczaj próby trwały od rana do wieczora z przerwą na obiad w postaci zupki chińskiej.

RE: Bravo: Mój pierwszy raz - zakwas - 07-20-2014

Z pierwszego koncertu zdjęć ze sceny nie mam - ta jest z trzeciego.

[Obrazek: k3pqxc.jpg]

Zespół nazywał się Rocznik Bieżący i grał gównorocka, a zaczął działalność w 2004, coś koło roku po tym jak złapałem za bas. Widoczny Prest Lang kosztował mnie 100 złotych. Big Grin

P.S.: Byliśmy ostatnią kapelą, która grała koncert w niepodległej Polsce Wink Debiutowaliśmy 30.04.04. tuż przed 22.00, czyli dzień przed wejściem do Unii Europejskiej. mrgreen

RE: Bravo: Mój pierwszy raz - obserwacja - 07-20-2014

Można prosić o jakąś normalną nazwę tematu. Ta nic nie mówi.

RE: Bravo: Mój pierwszy raz - motyx - 07-20-2014

Mayones B4 + Hartke B30. Bas dość szybko sprzedałem Wink

Czego nie kumasz w nazwie wątku? Smile Zbyt młody żeby pamiętać rubrykę mój pierwszy raz w nieśmiertelnym BRAVO?
(07-20-2014, 01:09 PM)obserwacja napisał(a): Można prosić o jakąś normalną nazwę tematu. Ta nic nie mówi.

RE: Bravo: Mój pierwszy raz - Marcin S - 07-20-2014

Zakwas, masz lepsze zdjecia tego basu? Czy mial mostki monorail i single J, w tym jeden po skosie?

RE: Bravo: Mój pierwszy raz - Bisq - 07-20-2014

Pierwszy bas, jaki miałem w łapach, to był chyba ZAK, ten robiony na Spectora. Nie mam bladego pojęcia, w co to było wpięte, bo to była próba zespołu mojej panny z tamtych czasów, grały w sali lekcyjnej w szkole.

Pierwszy bas, jaki posiadałem, to był chyba NRDowski wynalazek, zrobiony był ze sklejki i oklejony jakimś gumowatym niebieskim czymś. Gryf był chyba grubszy niż szerszy, i kurewsko niewygodnie wyprofilowany. Na oryginalnym futerale był namalowany jakiś łeb kaczora. Nagłaśniałem się Laneyem Hard Core Max, i miałem Bass Distortion Exara mrgreen

Z pierwszym zespołem zagraliśmy dwa koncerty, na pierwszym (zakończenie roku szkolnego) zagraliśmy kawałki Iron Maiden, Metalliki, Acceptu i coś jeszcze, na drugim (dzień walki z narkotykami w tej samej szkole) na pewno było coś Dżemu i Led Zeppelin. Na żadnym nie mieliśmy wokalisty.

fajne buty[/align]
[align=left]
(07-20-2014, 12:24 PM)Doman napisał(a): Hohner Rockwood, straszny grat. Do tej pory go gdzieś mam. mrgreen
I piecyk Hughes & Kettner, należący do lokalnego domu kultury. mrgreen
Jakoś 2004, albo 2005.

Zaraz znajde zdjęcia. mrgreen

MAM ZDJĘCIE: Ahahaha
[Obrazek: 15.jpg]

RE: Bravo: Mój pierwszy raz - zakwas - 07-20-2014

(07-20-2014, 01:26 PM)Marcin S napisał(a): Zakwas, masz lepsze zdjecia tego basu? Czy mial mostki monorail i single J, w tym jeden po skosie?

Mostek monoraile, ale pickupy to jakieś soapbary były, a co?

[Obrazek: 6gbgp1.jpg]

Bekę mam sam z siebie. mrgreen

Chyba odzyskam sobie ten basik, bo wiem gdzie jest i coś na nim nagram. Big Grin

RE: Bravo: Mój pierwszy raz - Alfik - 07-20-2014

3 może 5 miesięcy grania

wcześniej nie grałem na żadnym instrumencie rok 1992 Wrocław trzecia klasa XIV LO. Ja byłem z matfizu, perkusista z biolchemu a gitarzysta z teatralnejSmile
pierwsza "poważniejsza kapela"

Majonez ZAK IBA (mam go do dziś) wzmacniacz regent 50

http://www.megatotal.pl/pl/project/item/aragorn

Moje pierwsze nagranie u mnie z garażu. Magnetofon kasetowy 2 mikrofony proporcje wyłącznie ustawieniem instrumentów. Wocal dograny przez mikser samoróbkę na drugi przelot

i uwaga jedyna okazja posłuchania Alfika grającego fragment slapem: nigdy później już się nie odważyłem tego zrobić publicznie:

http://www.megatotal.pl/pl/project/item/dzieci-rewolucji

i jeszcze coś na deser:

http://www.megatotal.pl/pl/project/item/sunset-time

płakałem ze śmiechu jak słuchałem...