![]() |
Wypożyczalnia sprzętu - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: Wypożyczalnia sprzętu (/thread-670.html) Strony:
1
2
|
Wypożyczalnia sprzętu - dudi999 - 02-24-2011 Witam W zawiązku z tym, że miałem kilka zapytań o możliwość wypożycznia sprzętu do studia (głównie perkusyjnego) pomyślałem o wprowadzeniu takiej usługi. Czy jako basiści bylibyście zainteresowani takim czymś? Nie chodzi tylko o sprzęt do studia ale tez o sprzęt na koncerty itp. Jaka według Was kwota za taką usługę była by najlepsza? Jaki sprzęt by Was interesował? RE: Wypożyczalnia sprzętu - Stasiu - 02-24-2011 nie wiem jak reszta, ale zazwyczaj jeżeli nie mam możliwości brania stacka, to się dogaduję z innym zespołem grającym na miejscu na pożyczenie sprzętu, darmowe : ) przez 3 lata grania na scenach nie zdarzyło mi się, żeby ktoś zawołał pieniądze : ) RE: Wypożyczalnia sprzętu - Brylant - 02-24-2011 (02-24-2011, 10:59 PM)Stanislav. napisał(a): nie wiem jak reszta, ale zazwyczaj jeżeli nie mam możliwości brania stacka, to się dogaduję z innym zespołem grającym na miejscu na pożyczenie sprzętu, darmowe : ) przez 3 lata grania na scenach nie zdarzyło mi się, żeby ktoś zawołał pieniądze : ) +1! Rozumiem jeszcze do studia, ale koncertowo to chyba nie będzie miało zbytniej racji bytu. Zwłaszcza, że często można nawet już liczyć na forumisiów z danego miasta przy graniu jakiegoś gigu ![]() RE: Wypożyczalnia sprzętu - herp - 02-25-2011 Będzie miało rację bytu. Często gęsto zagraniczne zespoły przylatują i nie mogą przywieźć ze sobą sprzętu. Wtedy sprzęt muszą wypożyczać. RE: Wypożyczalnia sprzętu - dudi999 - 02-25-2011 To powiedzmy ze bardziej chodziło mi o sprzęt do studia. Zdaje sobie również sprawę, że wielu z nas ma własny porządny sprzęt ale jest też wielu, którzy szykują się do nagrania płyty i szukaja czegoś co będzie brzmiało profesjonalnie. Fakt, że z tymi koncertami jest tak, że zawsze na sztuce można od kogoś pożyczyć sprzęt. Chociaż opcja o której napisał herp jest godna zastanowienia, nie brałem w sumie pod uwage czegoś takiego ale pomysł git. RE: Wypożyczalnia sprzętu - JA_cek - 02-25-2011 (02-25-2011, 05:54 AM)herp napisał(a): Będzie miało rację bytu. Często gęsto zagraniczne zespoły przylatują i nie mogą przywieźć ze sobą sprzętu. Wtedy sprzęt muszą wypożyczać. Dokładnie. np. Tony Levin jak grał u nas w polszy to leciał na naszej ragtimowej lodówie i naszym svtIIIpro, to samo kilku innych znanych zagranicznych: taniej niż przywieźć było wypożyczyć. Ale czy z tego da się wyżyć, to zależy jakie masz kontakty w branży. Znam kilka firm wypożyczających backline i dają sobie radę, ale warunek: graty muszą być "riderowe" RE: Wypożyczalnia sprzętu - Choice - 02-25-2011 będzie potrzebna duża inwestycja na początku, bo sprzęt troche kosztuje RE: Wypożyczalnia sprzętu - Pecu - 02-25-2011 Duża inwestycja, która prawie na pewno nie zwróci się w ciągu roku czy dwóch. Opcja ma sens, ale jedynie w wypadku, gdy kupujesz graty na swój użytek (do studia np. albo wynajmowanej sali prób) a wypożyczenie traktujesz jako dodatkową usługę. Sprzęt kupowany do biznesu musi po prostu na siebie pracować a nie stać i się kurzyć. A nie sądzę byś dał radę wynająć go nawet co weekend, nie mówiąc już o całym tygodniu. Przydatny byłby kontakt z kilkoma firmami nagłośnieniowymi, które czasem muszą zapewnić backline o określonych parametrach a nie zawsze mają takie konkretnie graty (albo w ogóle nie mają gratów backlinowych). RE: Wypożyczalnia sprzętu - WoRW - 02-25-2011 Samo wypożyczanie sprzętu to trochę mało, tak jak Pecu mówi, przydałaby się salka prób. Pomysł całkiem fajny, ale musisz jeszcze troche nad nim pogłowić. RE: Wypożyczalnia sprzętu - dudi999 - 02-25-2011 (02-25-2011, 09:08 AM)JA_cek napisał(a):(02-25-2011, 05:54 AM)herp napisał(a): Będzie miało rację bytu. Często gęsto zagraniczne zespoły przylatują i nie mogą przywieźć ze sobą sprzętu. Wtedy sprzęt muszą wypożyczać. Chcę to dołączyć jako dodatkowa usługa do mojej firmy, nie chcę żyć tylko z tego. Prowadzę sklep z instrumentami i dodatkowo myślałem aby wypożyczać coś zainteresowanym. Pomysł przyszedł stąd, że ludzie zaczeli pytać o pożyczenie sprzętu do studia, co prawda perkusiści ale, że zajmuje się też sprzętem basowym to pomyslałem również o basistach. (02-25-2011, 09:22 AM)Choice napisał(a): będzie potrzebna duża inwestycja na początku, bo sprzęt troche kosztuje Tak jak napisałem wyżej, prowadzę sklep więc na jakieś rabaty mogę liczyć, bez problemu mogę sobie również sciagnać cos z zagranicy. RE: Wypożyczalnia sprzętu - JA_cek - 02-25-2011 Prowadzenie sklepu bardzo ułatwia wyposażenie się w wysokiej klasy sprzęt ![]() Zawsze można to co nie chodzi w wypożyczalni sprzedać ![]() ![]() RE: Wypożyczalnia sprzętu - Djatri - 02-25-2011 Myślę, że to jak najbardziej ma rację bytu. Parę lat temu zdarzyło mi się kilkukrotnie wypożyczyć sprzęt na granie. Koszt ok 300zł/dzień, choć to zależało od imprezy. Ale teraz już nie pożyczam, bo jeszcze mi zepsują ;] edit: Aczkolwiek niekoniecznie zespoły by miały ten sprzęt brać z takiej wypożyczalni, bardziej celowałabym w udostępnianiu na jakieś festiwale/przeglądy etc. RE: Wypożyczalnia sprzętu - JA_cek - 02-25-2011 No, niestety możliwość uszkodzenia należy wziąć pod uwagę i wliczyć to ryzyko w cenę, albo zawrze w umowie. Nie psuje się tylko coś, co nie jest używane - a i to nie zawsze. Swojego instrumentu bym nie wypożyczył nieznanej mi osobie, ale sprzęt do tego przeznaczony trzeba również serwisować i jest to "oczywiste" RE: Wypożyczalnia sprzętu - Djatri - 02-25-2011 Ja też instrumentu nie pożyczałam, tylko piec. Ale jak dla mnie to zbyt ryzykowne. RE: Wypożyczalnia sprzętu - groza - 02-25-2011 (02-24-2011, 10:56 PM)dudi999 napisał(a): Witam Przede wszystkim klasyka gatunku. Fender jazz, fender precision 4str., Musicman stingray 5. Gitary strato, tele, gibson les paul. Itp. Itd. Zobacz sobie na backline który ma woodys - tam nie ma żadnych wynalazków. Do basu ampeg i swr, do gitary mesa, marshall i np. vox. Itp. Itd. Ja jako basista często pożyczam znajomym pakę na koncert, bas do studia parę razy dałem, kiedyś na moim fenderze i sm500 grało the commodores ![]() Jeśli chodzi o gary to oczywiście sporym kosztem są naciągi i przede wszystkim czas - jeśli jedziesz jako techniczny je rozstawić itp. to dochodzi w chuj godzin pracy. Jeśli chodzi o ceny. Mnie ostatnio Pan pytał o wypożyczenie gratów dla dosyć znanego, światowego bassmana - chciał head, pakę i bas (jakiś taki suprise występ niby - gość przyleciał do polski bez planu grania) który miałbym sam odebrać po koncercie - zaproponował 200zł, potem 300zł - nie zgodziłem się, dla mnie to było kompletnie nieopłacalne - struny 100zł, potem dojazd i odbieranie tego itp. |