![]() |
Różnice między Ampegiem 410HE a 410HLF - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: Różnice między Ampegiem 410HE a 410HLF (/thread-814.html) |
Różnice między Ampegiem 410HE a 410HLF - BigKahunaBurger - 05-23-2011 tak jak w tytule ![]() RE: Różnice między Ampegiem 410HE a 410HLF - gsb - 05-23-2011 HLF jest wyzsza (bo na dole ma dodatkowe 3 otwory z korych wulatuje bas) + jest ścięta na gorze i na dole z tylu (gora -metalowa rączka, dół - dwa kółka --> czyli jak w lodówce) HE nie ma tego co powyzsze czyli jest troche mniejsza, zupelnie "kubikowa" bez zadnych ścięć i na 4 kółkach. RE: Różnice między Ampegiem 410HE a 410HLF - artur - 05-23-2011 Śmiem twierdzić, że koledze bardziej zalezy na porównaniu soundu obu paczek ![]() RE: Różnice między Ampegiem 410HE a 410HLF - Wilbass - 05-24-2011 No to niech porówna, ja mam mu powiedzieć co mu się podoba? RE: Różnice między Ampegiem 410HE a 410HLF - Burning - 05-24-2011 nie kupiłbym żadnej, a przymierzałem się do obu. HLF - ciężka, wielka, niewygodna jak na 410 mimo tilt-back.. to już lepiej lodówę kupić ;P dmucha bassreflexem, ale jest mało skuteczna, ginie w miksie - zostaje tylko 'poducha' w dole. HE - za mały gabaryt na kolumnę zamkniętą, przez co brakuje dołu, horn zbyt jazgotliwy. Po ściszeniu horna fajny 'przecinak' taki razowy, zdławiony w górze ampegowy sound, ale słychać niedobory w dole - można uzupełnić 15", ale są zamknięte kolumny, w których tego robić nie trzeba ![]() gdybym był skazany na którąś z tych 2 wybrałbym HE. gdybym był skazany na ampega to wybrałbym lodówę ![]() RE: Różnice między Ampegiem 410HE a 410HLF - Mateusz - 05-24-2011 ja po uslyszeniu hlfki, mialem dokladnie takie same skojarzenai co Fabian + gumowa brzydka góra. RE: Różnice między Ampegiem 410HE a 410HLF - BigKahunaBurger - 05-24-2011 Dziwne odczucia skoro 3/4 polskiej sceny rockowej preferuje Ampega i to zestawienie SVT-4/CL + Lodówa albo 4x10 RE: Różnice między Ampegiem 410HE a 410HLF - Mateusz - 05-24-2011 gralem na polowce lodowki (perfidnie lodowka obcieta na pol i przrobiona na 4x10 ) i brzmialo to zajebiscie RE: Różnice między Ampegiem 410HE a 410HLF - kiki666 - 05-24-2011 (05-24-2011, 11:22 AM)Mateusz napisał(a): ja po uslyszeniu hlfki, mialem dokladnie takie same skojarzenai co Fabian + gumowa brzydka góra. To ciekawe, że całkiem sporo zawodowych "graczy" używa hlf'y i wszystko pasuje, brzmią bardzo dobrze. W przypadku tej paki sporo racji ma Burn ale do czasu. To nie jest paka typu "plug and play" to paka którą trzeba poznać, w sensie by wiedzieć ile na wzmaku czego dodać a ile i czego zdjąć aby zabrzmiało. Wiem, nie jest to atutem ale nie przekreślajmy jej bo przy bliższym poznaniu zyskuje. U mnie sprawdza się z svt3pro i Fenderowym preclem. Basista Faust Again brzmiał na swojej hlf'ie bardzo dobrze, podobnie Michał z Pogodno a obecnie Biff. Podstawowa wada - 410hlf niestety nie jest lodówą. RE: Różnice między Ampegiem 410HE a 410HLF - groza - 05-24-2011 (05-24-2011, 10:37 AM)Burning napisał(a): gdybym był skazany na którąś z tych 2 wybrałbym HE. Za to do nagrań zajebista jest ta większa! Lubię! RE: Różnice między Ampegiem 410HE a 410HLF - Burning - 05-24-2011 kiki - ja lubię plug'n'play CL z lodówą? plugnplay, svt4z lodówą? plugnplay CL z deathmanu? plugnplay CL z HLF? miesiące zabawy pamiętajmy, że EQ ustawia sie często pod pomieszczenie + zespół, jak do tego dojdzie paczka o dziwnych wymaganiach soundowych to mamy problem. wolę 30kg cięższą lodówę i przed gigiem ustawić sie w 5min, niż HLF i bawić się godzinami. poza tym nie lubie bassreflexów ![]() edit: Groza a to możliwe, bo wychylenie głośnika w konstrukcji BR jest większe, więc (szczególnie do czystych, głęboko brzmiących brzmień) może to wyjść dobrze. RE: Różnice między Ampegiem 410HE a 410HLF - BigKahunaBurger - 05-24-2011 a jak sparwa wygląda z svt 3 pro i 4 do HFL rzeczywiście trzeba siedzieć i krecić ? moze to zalerzy od basu a nie od głowy i kolumny RE: Różnice między Ampegiem 410HE a 410HLF - kiki666 - 05-24-2011 [quote='Burning' pid='113705' dateline='1306239136'] pamiętajmy, że EQ ustawia sie często pod pomieszczenie + zespół, jak do tego dojdzie paczka o dziwnych wymaganiach soundowych to mamy problem. wolę 30kg cięższą lodówę i przed gigiem ustawić sie w 5min, niż HLF i bawić się godzinami. poza tym nie lubie bassreflexów ![]() Wiadoma sprawa, lodówa to najlepsza paka od Ampega. A propos tego plug'n'play, miałem z tym spore problemy gdy moim wzmakiem był Landmark 300 a basami Spector Legend i Ibanez RoadStar 650. Może to nie kwestia gitar a raczej tamtego wzmaka ale zawsze wszystko mi dudniło, dmuchało, przeklinałem bassreflexy i chciałem pozbyć się hlf'y. Zmieniłem wzmak na SVT3pro a basy na American Standarda Fendera i jak ręką odjął. Teraz jest plug'n'play. EQ nie używam wcale, w stosunku do ustawień standardowych zdejmuję tylko trochę basu i zwiększam nieznacznie średnicę i gra, nie buczy i nie dmucha. RE: Różnice między Ampegiem 410HE a 410HLF - mazdah - 05-24-2011 (05-24-2011, 12:24 PM)BigKahunaBurger napisał(a): a jak sparwa wygląda z svt 3 pro i 4 do HFL Moim zdaniem nie trzeba. Miałem dokładnie taki zestaw, później miałem 3pro z lodówą (GENIALNA PACZKA!), teraz mam 3pro z svt-15E i zastanawiam się nad powrotem do HLFy. Trzeba po prostu posłuchać i ocenić czy ktoś woli nieco więcej w dole a mniej w środku czy na odwrót. Nie takie kozaki jak my grają na HLFach i nie stękają na gumową czy plastikową górkę, niską skuteczność, za duże/za małe ilości dołu, braki w dolnym środku itp itd. Wielu z czołowych muzyków nawet nie zawraca sobie głowy takimi pierdołami - McCartney kiedyś na pytanie "jakich strun używasz?" odpowiedział "takich długich, błyszczących" ![]() RE: Różnice między Ampegiem 410HE a 410HLF - Burning - 05-24-2011 mazdah: co fakt to fakt ![]() ale jak ktoś pytał o porównanie, to dałem moją opinię ![]() wychodzi na jedno - wszyscy dążymy do lodówy ![]() |