![]() |
|
Jak chronicie swój sprzęt ... przed zimą - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: Jak chronicie swój sprzęt ... przed zimą (/thread-8887.html) |
Jak chronicie swój sprzęt ... przed zimą - lolekbass - 11-02-2020 Witam! Zastanawiałem się jak zabezpieczanie swój sprzęt w słabych warunkach atmosferycznych. Czasem mamy fajne kanciapy klimatyzowane i ogrzewane a czasem nie. Ja swój sprzęt niestety będę musiał przechowywać w garażu przez jakiś czas. Gitarę zabieram do domu (zawsze) ale wzmacniacz i kolumna będą pomieszkiwać w garażu. Jak zabezpieczacie swój sprzęt jak jest nieużywany? Czy zakup pokrowca coś pomoże, zabezpieczy troszkę sprzęt w niskich temperaturach? Czy niskie temperatury mają "szkodliwy" wpływ na wzmaki i kolumny? RE: Jak chronicie swój sprzęt ... przed zimą - Husky - 11-02-2020 Niskie temperatury raczej nic złego nie zrobią przy przechowywaniu, gorzej z wilgocią jeśli taka ma miejsce Jeśli jest tylko zimny, zwłaszcza jeśli ma lampy, wystarczy po prostu pilnować żeby przed graniem chwilę się nagrzał a po graniu wystygł zanim zacznie się go nosić i rzucać RE: Jak chronicie swój sprzęt ... przed zimą - tapczan - 11-03-2020 Niskie temperatury same w sobie nie są szkodliwe dla gratów. Problemem są nagłe zmiany temperatury powietrza z zimnej na ciepłą - wtedy wewnątrz gratów może skroplić się wilgoć z powietrza, prowadząc do zwarć. Jeśli będziesz trzymał sprzęt w garażu i będziesz chciał go przenieść w jakieś ciepłe miejsce żeby pograć i zauważysz, że obudowa się zawilgociła to bebechy też raczej pływają - zamiast wycierać obudowę zostaw jak jest bo będziesz miał przynajmniej szansę zgadnąć czy bebechy też już wyschły. Przy czym zjawisko to ma miejsce raczej przy dużych różnicach temperatur i jeśli w garażu masz 10 stopni a w domu 20 to możesz się tym jakoś szczególnie nie przejmować. A tak poza tym to folia ogrodowa żeby się nie kurzyło i po temacie, jeśli to tylko kwestia przechowania to nic więcej nie trzeba. No i garaż musi być suchy, jeśli masz wilgoć to poszukaj innego miejsca na magazyn. RE: Jak chronicie swój sprzęt ... przed zimą - lolekbass - 11-03-2020 Dzięki Garaż mam zadbany, bez wilgoci więc powinno być o.k. Zabezpieczę tylko sprzęt przed kurzem. RE: Jak chronicie swój sprzęt ... przed zimą - MrPapaBear - 11-03-2020 Weź też pod uwagę że gitara też pracuje przy zmianach temperatury i bas ustawiony i trzymany w cieple może być twardszy albo nawet zmienić nieco krzywiznę gryfu w zimnie i nagle się okaże że masz wyżej struny niż myślałeś. RE: Jak chronicie swój sprzęt ... przed zimą - lolekbass - 11-03-2020 Gitara zawsze ląduje w sztywnym futerale pod łóżeczkiem Tylko paczka i head czasem będzie pomieszkiwał w garażu RE: Jak chronicie swój sprzęt ... przed zimą - MrPapaBear - 11-03-2020 przeczytaj jeszcze raz, nie mówię o trzymaniu gitary w zimnie tylko przynoszeniu jej z ciepłego pokoju na zimną próbę, tak jak koledzy wcześniej napisali nie wysokość temperatury jest tu czynnikiem tylko jej nagłe zmiany RE: Jak chronicie swój sprzęt ... przed zimą - lolekbass - 11-04-2020 Spoko. Rozumiem o co ci chodzi. Żadne drewno nie lubi zmian temperatur. RE: Jak chronicie swój sprzęt ... przed zimą - MrPapaBear - 11-04-2020 ja wiedząc że będę czasem grał zimą w ciężkich warunkach zamówiłem gryf z grafitowymi wzmocnieniami i się nie krzywił ale i tak struny inne pod palcami były. Ale też z kolei w tych samych warunkach grałem na delikatnym starym elektryku i się nic nie stało ale za każdym razem dawałem mu poleżeć w salce w pokrowcu zanim wyjąłem żeby stopniowo temperaturę zmieniał. Wzmacniacz i paka też wytrzymały |