![]() |
Automat perkusyjny - Wersja do druku +- basscity.eu (https://basscity.eu) +-- Dział: dzielnice (https://basscity.eu/forum-1.html) +--- Dział: dzielnica basowa (https://basscity.eu/forum-6.html) +--- Wątek: Automat perkusyjny (/thread-974.html) Strony:
1
2
|
Automat perkusyjny - jb90 - 09-01-2011 I przyszedł taki dzień, że nie mam pałkera w swoim składzie i nie ma kto wybijać rytmu :/ (smutne ale prawdziwe niestety) Czy taki automat może w pewnym sensie "zastąpić" żywego pałkera czy to raczej taka zabawka do samodzielnych ćwiczeń, żeby lepiej opanować "granie w sekcji" ? Ile kosztuje dobry automat z możliwością układania własnych partii perkusyjnych ? Jakie automaty polecacie ? RE: Automat perkusyjny - Bolem - 09-01-2011 (09-01-2011, 07:39 PM)jb90 napisał(a): I przyszedł taki dzień, że nie mam pałkera w swoim składzie i nie ma kto wybijać rytmu :/ (smutne ale prawdziwe niestety) Czy taki automat może w pewnym sensie "zastąpić" żywego pałkera czy to raczej taka zabawka do samodzielnych ćwiczeń, żeby lepiej opanować "granie w sekcji" ? Ile kosztuje dobry automat z możliwością układania własnych partii perkusyjnych ? Jakie automaty polecacie ? moim zdaniem granie z automatem nie nauczy dobrego "grania w sekcji". Dobra sekcja to taka która jest ze sobą zżyta, czuje się, zna, wie jakie muzycy mają możliwości, zwyczaje itd. Nie da się tego nauczyć grając z komputerem ![]() RE: Automat perkusyjny - ralf-p - 09-01-2011 (09-01-2011, 07:59 PM)Bolem napisał(a): moim zdaniem granie z automatem nie nauczy dobrego "grania w sekcji". Dobra sekcja to taka która jest ze sobą zżyta, czuje się, zna, wie jakie muzycy mają możliwości, zwyczaje itd. Nie da się tego nauczyć grając z komputerem ma wieki wieków ![]() ![]() RE: Automat perkusyjny - jb90 - 09-01-2011 Wiem panowie ja to wszystko rozumiem, ale nie wiem kiedy znajdę teraz nowego pałkera, a potrzebuję jakiegoś "zamiennika" na próby, bo bez perki to nie ma bandu no :/ RE: Automat perkusyjny - Bolem - 09-01-2011 (09-01-2011, 08:10 PM)jb90 napisał(a): Wiem panowie ja to wszystko rozumiem, ale nie wiem kiedy znajdę teraz nowego pałkera, a potrzebuję jakiegoś "zamiennika" na próby, bo bez perki to nie ma bandu no :/ Ja osobiście bym zastosował guitar pro z laptopa i puścił to na przody. Na nowych wersjach można w miarę fajne brzmienie ukręcić. Nie będzie rewelacji, ale jakoś utrzyma zespół w tempie. MOIM ZDANIEM automaty perkusyjne nie mają sensu RE: Automat perkusyjny - OMSON - 09-01-2011 (09-01-2011, 08:10 PM)jb90 napisał(a): Wiem panowie ja to wszystko rozumiem, ale nie wiem kiedy znajdę teraz nowego pałkera, a potrzebuję jakiegoś "zamiennika" na próby, bo bez perki to nie ma bandu no :/ Sekcja będzie tak dobra: 1) jak sobie zaprogramujesz, 2) jak to nagłośnisz (jakość). Pecet, interfejs audio, host (z pianorolą do MIDI), Toontrack - jedziesz. W pkt 1 poświecisz swój czas i będziesz zmuszony nauczyć się myślenia perkusyjnego. W pkt 2 poczynisz stosowne inwestycje finansowe. Czy się opłaca? Sam sobie dopowiedz na ile zdeterminowany jesteś... Ja byłem i nie żałuję. RE: Automat perkusyjny - jb90 - 09-01-2011 tzn. jezeli chodzi o wzmacniacz i kolumny do nagłośnienia tego to gitarzysta ma jakies zalatwic - mowi ze calkiem dobre samorobki. musze miec po prostu "coś" co nam będzie ten rytm wybijało - ja sam czasem pogrywam na perkusji, no ale nie po to cwicze dzien w dzien na basowce zeby sie przesiadac teraz na perke ![]() RE: Automat perkusyjny - OMSON - 09-01-2011 (09-01-2011, 08:55 PM)jb90 napisał(a): tzn. jezeli chodzi o wzmacniacz i kolumny do nagłośnienia tego to gitarzysta ma jakies zalatwic - mowi ze calkiem dobre samorobki. musze miec po prostu "coś" co nam będzie ten rytm wybijało - ja sam czasem pogrywam na perkusji, no ale nie po to cwicze dzien w dzien na basowce zeby sie przesiadac teraz na perke Kolumny muszą być szerokopasmowe - mają obsłużyć cały zestaw perkusyjny (blachy, bębny). No i nie mówiłem o przesiadaniu się na inny instrument, tylko poświeceniu czasu, na ułożenie czegoś z polotem a nie debilne puf-paf w kółko. RE: Automat perkusyjny - Martins - 09-02-2011 (09-01-2011, 08:16 PM)Fabian napisał(a): feeling, tego nie bedzie.+100 RE: Automat perkusyjny - jb90 - 09-02-2011 Panowie ! Na razie automat nie potrzebny ![]() ![]() ![]() RE: Automat perkusyjny - OMSON - 09-02-2011 (09-02-2011, 06:53 AM)Martins napisał(a):(09-01-2011, 08:16 PM)Fabian napisał(a): feeling, tego nie bedzie.+100 A czymże jest feeling? Timing, artykulacja, pewne ludzkie nawyki... Jak ze wszystkim - jeśli na czymś nie grasz - to nie ma mowy o feelingu. Trzeba temu poświecić swój czas i umysł. Natomiast współczesne samplery software'owe spokojnie umożliwiają programowanie feelingu (tym bardziej, że nie ma potrzeby klepania myszką, są różniste kontrolery sterujące MIDI, które pozwalają na niuanse związane z feelingiem...) Druga sprawa - w światowych produkcjach muzycznych dość często bębny są samplowane i to jest normalne. Tylko w Polsce ludzie są przeświadczeni o wygrywaniu na żywych bębnach, spontanie itp. Taka krajowa mitologia ![]() RE: Automat perkusyjny - motyx - 09-02-2011 (09-02-2011, 10:11 AM)OMSON napisał(a):(09-02-2011, 06:53 AM)Martins napisał(a):(09-01-2011, 08:16 PM)Fabian napisał(a): feeling, tego nie bedzie.+100 +1 Myślę, że w ślepym teście mając dwa nagrania, jedno przez żywego pałkera, drugie przez dobrze zaprogramowany automat nikt by nie był wstanie wskazać który jest który. RE: Automat perkusyjny - OMSON - 09-02-2011 (09-02-2011, 10:14 AM)motyx napisał(a): +1 Oczywiście. Po pierwsze byle matoł tego nie programuje, tylko znający się na sprawie muzyk (dorzućmy do tego ciągle rozwijające się biblioteki sampli o dużych rozdzielczościach i wadze), po drugie idę o zakład, że nie jeden z tego forum nawet nie podejrzewa, że często albumy przy których się pałuje, mają samplowane bębny ![]() ![]() Niech mi ktoś powie, że brakuje mu feelingu (kontroler wart 150 zł): RE: Automat perkusyjny - zakwas - 09-02-2011 (09-02-2011, 10:14 AM)motyx napisał(a):(09-02-2011, 10:11 AM)OMSON napisał(a):(09-02-2011, 06:53 AM)Martins napisał(a):(09-01-2011, 08:16 PM)Fabian napisał(a): feeling, tego nie bedzie.+100 ![]() RE: Automat perkusyjny - OMSON - 09-02-2011 (09-02-2011, 11:17 AM)Fabian napisał(a): omson, a beda mieli goscia z kontrolerem, CZY KOMPUTER? A Ty chcesz jammować, czy programować bębny do ćwiczenia z bandem? Nie chce mi się tego tłumaczyć... to logiczne. |