co jest nie tak z moim basem?
coś się dzieje dziwnego z moją gitarą...
zauważyłem to dopiero po zmianie strun na flaty więc do końca nie wiem czy problem występował wcześniej. otóż chodzi o dziwne brzęczenie struny E w okolicach 12. progu:
tutaj słychać:
http://w982.wrzuta.pl/audio/0biyRRzK92p/mixdown_2
(grany 12 próg na poszczególnych strunach).
podejrzewam poluzowany pręt, ale nie jestem pewny.
co myślicie?
Odpowiedz
myślimy, że masz niewyregulowany bas i być może progi potrzebują szlifowania albo wymiany...
Odpowiedz
progi są ok. nie mam wątpliwości.
próbowałem regulować, ale ciągle jest to samo.
Odpowiedz
jak nagrywana jest sciezka?
Odpowiedz
gitara->sansamp->interfejs. a dlaczego pytasz?
Odpowiedz
bo brzmi jak przydzwiek z pomieszczenia albo niedomagajaca lampka;d

ogolnie wydaje mi sie, ze to wada struny. mialem kiedys podobny przypadek, ale na niskich pozycjach. dzwiek podstawowy pulsowal pomimo, ze wyzsze harmoniczne brzmialy dobrze. wymienilem set i wszystko wrocilo do normy.

edit: a nagraj to samo na blend skreconym na minimumchytry
Odpowiedz
Chodzi Ci o falowanie dźwięku na strunie E?

Co to za bas?
Odpowiedz
a może struna została skręcona wzdłuż własnej osi?
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
(05-22-2010, 01:36 PM)paka napisał(a): ogolnie wydaje mi sie, ze to wada struny. mialem kiedys podobny przypadek, ale na niskich pozycjach. dzwiek podstawowy pulsowal pomimo, ze wyzsze harmoniczne brzmialy dobrze. wymienilem set i wszystko wrocilo do normy.

edit: a nagraj to samo na blend skreconym na minimumchytry
struny kupiłem od CiebieWink zmienię na stare DR-y i zobaczę czy nadal jest to samo.

(05-22-2010, 01:48 PM)Gruby napisał(a): Chodzi Ci o falowanie dźwięku na strunie E?

Co to za bas?
dokładnie o to mi chodzi. bas to Fender MIJ.

(05-22-2010, 01:51 PM)Burning napisał(a): a może struna została skręcona wzdłuż własnej osi?
na pewno nie. zawsze zwracam na to uwagę.
Odpowiedz
dcd, ale ten przydzwiek slyszysz tez grajac bez wzmacniacza? moze po prostu sansamp zaczyna przesterowywac, wiec nagraj to raz jeszcze na blendzie na minimum tudziez zdejmij basu tudziez zdejmij gainuBig Grin

jesli to przedwzmacniacz przesterowywuje to sugeruje wkrecic przystawki glebiej od strony struny e, zeby odjac troche basu.
Odpowiedz
Wkręć mocniej pikapy w deskę, albo naucz się z tym żyć Wink mrgreen

Magnesy są za blisko struny i działanie pola magnetycznego powoduje "efekt chorusa".
Odpowiedz
(05-22-2010, 02:11 PM)paka napisał(a): dcd, ale ten przydzwiek slyszysz tez grajac bez wzmacniacza? moze po prostu sansamp zaczyna przesterowywac, wiec nagraj to raz jeszcze na blendzie na minimum tudziez zdejmij basu tudziez zdejmij gainuBig Grin

słychać wyraźnie nawet grając "na sucho"Wink
Odpowiedz
zdejmij strunę, załóż jeden raz, nastrój. jak jest skręcona to może tak się dziać - tak jak burning napisał.
Odpowiedz
groza:
tak jak pisałem już wcześniej - zawsze sprawdzam czy struna nie jest skręcona.
założyłem stary komplet stalowych strun i to brzęczenie jakby ucichło. co prawda dalej można je usłyszeć, ale nie jest już tak denerwujące jak w przypadku flatów.
Odpowiedz
hmm, flaty z racji swojego bardziej basowego brzmienia wprawiaja bas w wieksze wibracje, wiec moze jednak to jakis przydzwiek z gitary.

a sprawdzales uchem, z ktorego miejsca to moze dobiegac? czesto cos przy glowce wpada w takie wibracje, jakis elemnt osprzetu lub nawet zle dociete struny.

strzelam ale brak mi juz pomyslow, moze faktycznie to pret.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości