Absolutnie wszystko o STRUNACH
w porównaniu z pierwowzorem - zdecydowanie
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
A ja założyłem Halfroundy do fretlessa i niestety miauknięcie poszło się jebać. Jednak niklowe roundy to dla mnie najlepszy wybór do bezproga. Ale przyjdzie zapasowa "chałturnicza" piątka to Halfroundy będą jak znalazł do niej - manualnie świetne, bardzo miło się na nich gra, i zaskakująco jasne. Powinny posłużyć długo. Ale do fretlessa - jednak nie.
Odpowiedz
Odświeżał ktoś z was powlekane DRy? Jeśli tak to w jaki sposób i jaki efekt przyniósł ten zabieg - dało rade czy zabiło struny?
Odpowiedz
Rainbow 
(09-04-2011, 07:24 AM)Saimon napisał(a): Odświeżał ktoś z was powlekane DRy? Jeśli tak to w jaki sposób i jaki efekt przyniósł ten zabieg - dało rade czy zabiło struny?

Osobiście tak na zdrowy rozum, to wydaje mi się że nic z tego dobrego nie wyjdzie, a poza tym to już kwalifikuje się pod szczyt skąpstwa mrpink Jeszcze niedługo zaczniecie prezerwatywy prać Tongue
OMG
Odpowiedz
Pamiętam, że przejechanie elixir'ów dunlopem 65 dawało efekt odświeżenia na jakieś 45min gry, no i bardziej się ślizgałyWink
Odpowiedz
Kup Thomastiki.
Odpowiedz
(09-07-2011, 09:10 AM)Fabian napisał(a): (...)
gadalem z mazolem, on w swoim jazzie 74 ma czarne flaty, mowi, ze to rotosy. jakie? generalnie tylko one wchodza w gre.

[Obrazek: 24meq9c.jpg]

jak brzmia? ktos wie? moje wioslo brzmi dosc 'ciemno' a nie gram funka i nie chce totalnego kapcia i nie chce tez wkladac gabki pod struny...
http://www.youtube.com/watch?v=NE7sB1aUHZI - tutaj jest w akcji jazz i te struny, tyle, ze wstep gra tez drugi bas.

bosko by wygladaly na klonowej podstrunnicy...

Jeśli chodzi o czarne flaty Roto, to tylko nylony mi na myśl przychodzą (http://www.rotosound.com/tru_88.php) - ztcp to były używane na Abbey Road Beatlesów na przykład.
Fender Jazz Bass MIA, HB JB40FL -> Korg Pitchblack -> Boss OC-2 -> MXR Octave Bass Deluxe -> EHX Deluxe Bass Big Muff Π -> Marshall VBA 400 -> Marshall VBC 412

Alfik napisał(a):a może do rocka jak sama nazwa wskazuje zastosować jednak jazz basa
Odpowiedz
Proszę Cię, trochę dystansu do siebie. Słyszałeś jak grają na mocno rozkręconym wzmaku?

I polecam to co mi gra. Skoro nie lubisz kapcia to kup flaty Fendera. Albo roundy.
Odpowiedz
Fendery są dobre, mają trochę zadziora i takiego warczącego środka, zwłaszcza na początku. Ja je w tej chwili stosuję i nie mają takiego kapcia jak Chromesy, chociażby.
Odpowiedz

Tu masz te strunki na bezprogowym jazzie by Vintage
Fender Jazz Bass MIA, HB JB40FL -> Korg Pitchblack -> Boss OC-2 -> MXR Octave Bass Deluxe -> EHX Deluxe Bass Big Muff Π -> Marshall VBA 400 -> Marshall VBC 412

Alfik napisał(a):a może do rocka jak sama nazwa wskazuje zastosować jednak jazz basa
Odpowiedz
(09-07-2011, 09:24 AM)Fabian napisał(a): nie chce thomastikow, skoncz kazdemu je polecac, prosze cie. nie pytalem jakie flaty.
NIE JESTEM FANEM JAMERSONA, NIE LUBIE KAPCIA W BRZMIENIU.
Jamerson w życiu nie założył by sobie na bas tak jasno brzmiących flatów jak Thomastiki Smile
Fendery mają sound jak roundy tylko z większym kopem i bez góry - przez pierwsze 3 tygodnie
EB mają wystarczająco jasne na Precla brzmienie, mocno matowe, zwarte, podkreślające charakter precisiona, ale nie przeginające z kapciem (kapeć typowo preclowy, podobny do roundów).. ale nie wiem jak na jazzie... Jazza robię na żyletkę, więc flaty w życiu tam nie trafią.
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
Czy ktoś z was używał fenderowskich tapewoundów i mógłby coś więcej o nich napisać? Ewentualnie innych, np. D'Addario. Myślę o zainstalowanie sobie takich nylonów w akustyku.
Odpowiedz
Black Beauties, ale to roundy.
Odpowiedz
NA basoofce ktoś kiedyś nagrywał te flaty, z tego co pamiętam to miały taki lepki dół - poszukaj, posłuchaj...
Odpowiedz
Są czarne flaty DRa! Moj kumpel je ma!
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 22 gości