NoisyBox
(11-19-2010, 12:26 PM)macius napisał(a): i teraz pytanie do Was: kocyk czy tolex? Big Grin

Twardy lakier strukturalny + kątowniki alu + narożniki kulowe. Grill z perforowanej blachy ala G-K. Wink
Odpowiedz
Nigdy więcej Tolex Big Grin
Mój co prawda nazywa się "Western" i jest w kwiatki, ale po kilku miesiącach już wyglądał jak po westernie.
Odpowiedz
(09-12-2011, 08:46 AM)Kowal napisał(a): Nigdy więcej Tolex Big Grin

Tosz podałem receptę na pancerną konstrukcję przeca. Smile
Odpowiedz
pytałem 10 miesięcy temu, ale dzięki i tak Wink

Odpowiedz
OMSON -> bez pokrowca lakier z czasem tez styrasz.

[Obrazek: 096c0d99.jpg]
Odpowiedz
Maniek - skądś znam ten design Wink
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
Pewnie Ci Burn chodzi o DMNF, ale ten design nie jest jakąś nowością był bardzo popularny 15lat temu albo nawet wiecej gdzie sporo paczek PA sie robiło w takim ala case Smile
Odpowiedz
(09-12-2011, 02:29 PM)Burning napisał(a): Maniek - skądś znam ten design Wink

ja nie Big Grin
fender -> fender -> fender
Odpowiedz
inspiracja jest tutaj:

[Obrazek: mesa_boogie_road_ready_810_cab_800_east_...403015.jpg]
fender -> fender -> fender
Odpowiedz
(09-12-2011, 04:44 PM)Bolem napisał(a): inspiracja jest tutaj:

[Obrazek: mesa_boogie_road_ready_810_cab_800_east_...403015.jpg]

No dokładnie - dla mnie ta stylówa to właśnie Mesa (idealnie oddaje charakter gratów do ciężkiego grania). Dla mnie zajebongo. Smile
(09-12-2011, 02:28 PM)diyManiek napisał(a): OMSON -> bez pokrowca lakier z czasem tez styrasz.

Oj, to jak wszystko - wiadomo... Smile Kwestia też samego lakieru - zbadaj sobie np ten co kładą w STX-ie. Ma twardość plastiku bardziej i bardzo mnie przekonuje.
Jak popełnię jeszcze jakieś własne paki (a chodzi za mną zamknięta lodówka 4x12", taka typowo do przesterowanych brzmień na ferrytach), to będzie wykończona właśnie tak jak opisałem.
Odpowiedz
tolex tolexowi też nierówny
Trace Elliot miał taki dziwny, jakby gumowany w drobną kratkę
to potrafi przetrwać całe dziesięciolecia katowania

co do stylówy - jakby nie patrzeć to na serii RoadReady się wzorowałem Smile
i to nie tylko wyglądem - dodatkowe żebrowania wewnątrz paki również wpływają na jej solidność
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
Maniek, robiłeś już coś na Deltach Pro 12? Z tego co widzę po wykresie na sajcie Eminence'a, mają w miarę liniową charakterystykę i sporą skuteczność... Ciekawy jestem Twoich wrażeń na temat tych głośników (jak oceniasz ich tonalność w zastosowaniach instrumentalnych)?
(09-12-2011, 08:15 PM)Burning napisał(a): tolex tolexowi też nierówny

Święte słowa! Big Grin
Odpowiedz
DeltaPRO12 ma dość słabą mechanikę. Jest głośna i dobrze brzmi, ale sie lubi przytkać. To typowy mid-bas z lekką membraną.
W 4x12 wyciśniesz z tego odpowiednią ilość basu jednak ja już sie obawiam o wage takiego potwora i o zasilanie potrzebne do tej paczki.
Sensowny wydaje mi sie koniec mocy 2x800W 4ohm. Brzmieniowo naprawdę git, bardzo prezencyjnie, klarownie i czysto.
Nawet jaśniej brzmi od nie jednej 10tki. Dobry głośnik mógłby mieć tylko głębszy dól.
Odpowiedz
(09-13-2011, 08:26 AM)diyManiek napisał(a): DeltaPRO12 ma dość słabą mechanikę. Jest głośna i dobrze brzmi, ale sie lubi przytkać. To typowy mid-bas z lekką membraną.
W 4x12 wyciśniesz z tego odpowiednią ilość basu jednak ja już sie obawiam o wage takiego potwora i o zasilanie potrzebne do tej paczki.
Sensowny wydaje mi sie koniec mocy 2x800W 4ohm. Brzmieniowo naprawdę git, bardzo prezencyjnie, klarownie i czysto.
Nawet jaśniej brzmi od nie jednej 10tki. Dobry głośnik mógłby mieć tylko głębszy dól.

Tak właśnie myślałem, że sumarycznie powinny "udźwignąć" więcej dołu i dawać sporą skuteczność. Co do masy takiej paki, to będzie dość ciężka. Same głośniki to już 30 kg. No i nie planuje wersji transportowej - będzie sklejka 2cm, wiec i tutaj dojdzie kilogramów... W każdym razie, będą kółka. Mam wizję na całkiem zamkniętą pakę, z gitarowa duszą (w sensie kołek rozpierający na środku a nie półka) + wewnętrzne wzmocnienia ścianek w miejscu łączeń, bez wytłumienia. Chodzi o to, żeby bas był skupiony, a drżała cała konstrukcja - żeby dół szedł od drgań, a nie z bass-reflexów (bo będzie rozlazły).
Myślałem o napędzaniu tego jakim Crestem albo Crownem zmostkowanym przy 4 Ohmach... Na Allegro można wyrwać za 1,5k zł takie końcówki pompujące po 1200-1600kW w mostku przy tej impedancji. Na razie jest to dalszoplanowa inwestycja. Się zobaczy - zbieram informacje póki co Wink
Odpowiedz
Ale bierzesz pod uwage jakie tam beda ciśnienia akustyczne wewnątrz paki??
Weź pod uwagę również znacznie niższy rezonans niz w kolumnach gitarowych oraz obciążenie frontu przez głośniki.
Jedna "dusza" nie wystarczy.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości