Absolutnie wszystko o STRUNACH
(11-11-2011, 12:45 PM)darks napisał(a): groza, troszkę się nie zrozumieliśmy. Mi chodziło o to, że struny jakie zwykle używam mają B grubości 130 lub 135. Jak taką grubaśną strunę pociągnę do C, to gryf już dostaje srogo w dupsko, zwłaszcza, że z drugiej strony mamy G o grubości 45 naciągnięte "typowo". Mam bas z 1 prętem regulującym, więc asymetrycznego naprężenia nie ogarnę.

Co do 4ki - tutaj pchałbym zwyczajny set D'Addario o grubości 55-110, sprawdzony i w moim mniemaniu idealnie pasujący do tego stroju. Jestem jednak coraz dalszy od pomysłu zakupu 4ki, więc ten pomysł na razie zostawmy.

Potrzebowałbym raczej informacji, czy struna 125 nie będzie za gruba, aby ciągnąć ją do C. Nie spotkałem setu 45-65-80-100-120, wszędzie ostatnia jest 125. Jeśli będzie jednak za gruba, to zostają mi sety typu 40-60-80-100-120, co nadal jest akceptowalne, ale mniej radośnie.

Spokojnie możesz takie struny jak 125-95-75-60-40 nastroić do C std i będzie wszystko okej.
Odpowiedz
Jeszcze raz, prościej:
- strój będzie taki C E A D G, klasyczne E z dodatkową struną C.
- cały czas mówię o gitarze 5cio strunowej, do ewentualnej czwórki wiem już co kupić

Pytanie: do strojenia do C lepsza będzie struna 120 czy 125 ? Zakładam, że po przeciwległej mamy 45 G.
Odpowiedz
Ano, dopiero się teraz zorientowałem, że chcesz tak dziwnie stroić Wink

No to już zależy od preferencji co do sztywności raczej, czy 120 czy 125. I trzeba zostać przy E 100 co najmniej, także o 005 grubsze struny niż ja podałem w poprzednim secie do C.
Odpowiedz
darks,
ja nie rozumiem na chuj taki kombinowane strojenie, jak możesz się normalnie po ludzku do C nastroić?
grałem kiedyś na standardowo strojonej 5tce, a gitarule w C#, ale to inna sprawa, niż CEADG
co złego w CFA#D#G#? wszystkie dźwięki tam gdzie były, raptem transponowane o 1 próg, a ze składem w drop-c wygodniej
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
Przyzwyczajenie po prostu do E-standard. Podświadomość mi pracuje pod takie ustawienie, więc nie bardzo chce mi się przestawiać, jeśli nie jest to konieczne. Jak nie będzie żarło, to zawsze można i tak spróbować.
Odpowiedz
spróbuj półton w górę
nie masz nawet pojęcia, jak błyskawicznie się przestawisz Smile
ja teraz używam 2 czwórek jedna w B, druga w C

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
chuj tam 105 sztywno Tongue
ja mam 105 w jazzie na E

Odpowiedz
(11-11-2011, 01:10 PM)darks napisał(a): Jeszcze raz, prościej:
- strój będzie taki C E A D G, klasyczne E z dodatkową struną C.
- cały czas mówię o gitarze 5cio strunowej, do ewentualnej czwórki wiem już co kupić

Pytanie: do strojenia do C lepsza będzie struna 120 czy 125 ? Zakładam, że po przeciwległej mamy 45 G.

Dla mnie idealna C, to 125. Zwróć uwagę na to, że między H, a C jest tylko pół tonu i niewielka różnica w naciągu, więc i Twoja 130 powinna dać radę.
Odpowiedz
(11-11-2011, 01:33 PM)Burning napisał(a): darks,
ja nie rozumiem na chuj taki kombinowane strojenie, jak możesz się normalnie po ludzku do C nastroić?
grałem kiedyś na standardowo strojonej 5tce, a gitarule w C#, ale to inna sprawa, niż CEADG
co złego w CFA#D#G#? wszystkie dźwięki tam gdzie były, raptem transponowane o 1 próg, a ze składem w drop-c wygodniej

+665
Odpowiedz
(11-11-2011, 02:01 PM)Fabian napisał(a): Panowie, czasami stroje się DADG, a w zespole cisnę EADG. Niby problemu nie ma, ale lepiej od stówy, czy 105?
105 do standardu trochę za sztywno...

105 za sztywno?! ; D mam teraz 105 i zmieniam na 110 bo za miękko. oczywiście mówię tu o możliwie najniższej akcji : ) no chyba, że mój atak jakiś za mocny...Wink
obrazki się zesrały.

Odpowiedz
Dużo zależy od samych strun i ustawienia wiosła. W kapeli używam dwóch strojów: E-G i D-G. W "E" jest super, nie za sztywno, w "D" odrobinkę za luźno - używam teraz DR Low Riders 45-105. Taki sam set Fenderów był strasznie sztywny, EB Slinky trochę miększe. Roto Swing też dawały radę, jednak mam zastrzeżenia co do ich trwałości - błyskawicznie straciły brzmienie i zaczęły mulić do tego stopnia, że "na sucho" nie dało się ćwiczyć.

Wkrótce będziemy obniżać strój o pół tonu, więc nie wiem czy nie przerzucić się na set od 110...
Odpowiedz
Jakie struny polecacie do C# F# H E? Wczoraj zestroiłem moje 40-95 i ostatnia struna wisiała i popiardywała tylko : (
Odpowiedz
zależy co kto lubi...
ja bym założył RS665LB bez najcieńszej
jak chcesz mieć dzwon i agresor to stalówki .120

Odpowiedz
A jak już jesteśmy przy Rotosach, czy 2 próby i 2 tygodnie grania w domu to naprawdę limit wytrzymałości strun B i E w R66, czy trafił się jakiś felerny set?
Odpowiedz
dobrego soundu to mam ze 3tygodnie, znośnego ze 2 miechy.. podatne na dyktę - ponad pół roku można na nich jechać
ale w studio to 4godziny i zmieniam

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 17 gości