Liczba postów: 1138
Liczba wątków: 11
Reputacja:
4
Poczytaj sobie o połączeniach symetrycznych i niesymetrycznych, to zrozumiesz
Fender Jazz Bass MIA, HB JB40FL -> Korg Pitchblack -> Boss OC-2 -> MXR Octave Bass Deluxe -> EHX Deluxe Bass Big Muff Π -> Marshall VBA 400 -> Marshall VBC 412
Alfik napisał(a):a może do rocka jak sama nazwa wskazuje zastosować jednak jazz basa
Liczba postów: 9538
Liczba wątków: 16
Reputacja:
3
11-19-2011, 11:10 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-23-2011, 01:51 PM przez zwinny.)
ok... dzięki.
edyta:
kupiłem kabel jack stereo/xlr gniazdo, wpinam w combo i nie bangla :C
dokładnie to robię to tak:
bas>>gallien krueger mb210>>esi ugm 96>>reaper
wszystko jest powpinane tak jak trzeba, a gdy włączam combo, to sygnał nie dochodzi do kompa, ale słychać go w combie. natomiast w reaperze jest buczenie... ktoś ma pomysł co zrobić z tym fantem?
W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle
Liczba postów: 19435
Liczba wątków: 50
Reputacja:
21
11-23-2011, 01:54 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-23-2011, 01:55 PM przez zakwas.)
Pętla mas? Jak to laptop to spróbuj odłączyć zasilacz - jak pomoże to to to.
Reputacja:
3
może tak, może nie, nie znam się dziwne jest to, że combo jak by w ogóle ignoruje fakt, że wpiąłem mu kabel xlr... kurde no...
Reputacja:
21
11-23-2011, 02:08 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-23-2011, 02:08 PM przez zakwas.)
A jak ma reagować? Ma stać się wilgotne i chętne?
Reputacja:
3
11-23-2011, 02:14 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-23-2011, 02:18 PM przez zwinny.)
chodzi o to, że jak wpinam w combo np słuchawki, to bas słyszę w słuchawkach. i na tej samej zasadzie powinno być po wpięciu kabla xlr, czyli bas powinienem słyszeć w słuchawkach wpiętych do interfejsa. mam nadzieję, że teraz wyraziłem się jasno. wkurwiłem się, zawsze z tym nagrywaniem idzie mi jak krew z nosa, zawsze kurwa coś.
edyta:
z tą całą masą nie powinno być problemu, bo wyjście xlr ma "ground lift".
Reputacja:
21
Wyjście liniowe nie będzie odcinać sygnału z głośnika. Pozbądź się bzyczenia najpierw. Nie wiem jak w tym combo, ale częśto wyjście liniowe i jego siła jest uzależniona od gałki gain.
Reputacja:
3
może gniazdko do którego podłączam combo ma coś nie tak z uziemieniem... ale wtedy brumienie było by też w głośnikach chyba. tak czy inaczej dzięki Zakwas za pomoc
Reputacja:
21
Spoko. Ja w takich sytuacjach wyznaję zasadę: masz łeb i chuj to kombinuj. Sprawdź czy brum jest uzależniony od którejś gałki, czy jakikolwiek sygnał basu dochodzi do kompa pod brumem. W ostateczności możesz mieć przebicie na kablu nawet, ale jak nowy, to mało prawdopodobne.
Liczba postów: 125
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Zwinny a w esi jakie masz wejscie? jeśli nie jest to wejście liniowe zbalansowane to będzie buczeć. z galliena raczej jest zbalansowane.
Reputacja:
3
wyjście z gk jest zbalansowane, natomiast co do esi, to nie wiem. w necie nic na ten temat nie mogę znaleźć. chociaż znalazłem cytat, który raczej wskazywałby na to, że jest to wejście niezbalansowane :/
Cytat:It's tiny. Most portable interface on the market, it's slimmer and shorter than a pack of 20 cigarettes, same width.
Mirrored dual unbalanced stereo outs, so speakers and headphones or 2 of each, very quiet no noise.
Input wise it has 2 Hi-Z inputs but one can be switched to a preamp for a dynamic mic and it has a +20dB gain switch for that mic input, am getting good results with a 57.
The drivers are flawless and the sound quality is excellent, 24 bit at either 44.1, 48 or 96K.
There is another version which gives you balanced stereo in/out and optical and coaxial s/pdif, but you lose the Hi-Z and mic pre.
ale zauważyłem też dziwną rzecz. brumi również wtedy, gdy combo jest wyłączone. hm....
(11-23-2011, 08:00 PM)zwinny napisał(a): wyjście z gk jest zbalansowane, natomiast co do esi, to nie wiem.
ale zauważyłem też dziwną rzecz. brumi również wtedy, gdy combo jest wyłączone. hm....
Zwinny - ugm96 ma wejścia niesymetryczne. Spróbuj ustawić gain, boost i master na połowę, wepnij się do esi z wyjścia słuchawkowego g-k normalnym gitarowym kablem... Jak nie zagra - tzn, że w sterownikach i/lub reaperze trzeba jeszcze pogrzebać (domyślnie ustawiasz na kanał lewy w hoście).
Reputacja:
3
11-23-2011, 09:50 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-23-2011, 10:38 PM przez zwinny.)
czyli niepotrzebnie kupowałem ten cały kabel xlr..
dzięki Omson!
edyta:
ech, z gitarowym też nie działa... chuj mnie już strzela.
(11-23-2011, 09:50 PM)zwinny napisał(a): czyli niepotrzebnie kupowałem ten cały kabel xlr..
dzięki Omson!
edyta:
ech, z gitarowym też nie działa... chuj mnie już strzela.
Miałem UGM96 tak w ogóle Gdyby nie BSOD-y od sterownika, nie sprzedałbym - zgrabne małe gówno Co do kabla, to niestety symetryczny sygnał z wyjścia DI G-K musi zostać zmieniony na niesymetryczny aby zadziałał z tym interfejsem ESI. A dzieje się tak, ponieważ nie do tego ta karta została stworzona Sprawdż 2 sprawy:
- czy działają słuchawki podpięte pod combo,
- czy jak wpinasz kabel prosto w ESI (bas-->kabel-->wejście HI-Z) to masz sygnał? Hint: UGM96 potrzebuje aplikacji pośredniczącej - możesz wykorzystać DevilStudio albo AmpegSVX czy Audiffexa (ponieważ nie ma żadnego softowego zarządzania routingiem ASIO).
(11-19-2011, 11:10 AM)zwinny napisał(a): edyta:
kupiłem kabel jack stereo/xlr gniazdo, wpinam w combo i nie bangla :C
Ten kabel nie zamienia sygnału z symetrycznego na niesymetryczny. Musisz mieć kabel XLR po stronie G-K, jack TR 1/4" po stronie ESI. Jack stereo tj. TRS 1/4" służy do połączeń symetrycznych. Po podłaczeniu zwykłego kabla instrumentalnego miedzy wyjscie słuchawkowe G-K a wejście HI-Z ESI możesz mieć problem z tym, że jack mono nie przylega do odpowiedniego styku gniazda stereo od słuchawek w G-K. Najlepiej zrób opcję pierwszą: XLR-TR 1/4" (symetrzycznie-niesymetrycznie) i podłącz DI z HI-Z.
Reputacja:
3
słuchawki wpięte w combo działają, jak wpinam się bezpośrednio w esi też wszystko śmiga, kupę rzeczy już na tym nagrałem. raczej nic już nie da się z tym zrobić... szkoda...
|