Którym kurierem i jak zapakować
może po prostu tam zadzwoń i zapytaj o co chodzi?
Odpowiedz
good idea!!!
nie pomyślałem Wink
dzwonie

błędnie przesortowali przesyłkę i opóźnienie 1 dzień...
A już się bałem ze coś grubszego mogło się stać...
Tak czy inaczej dzięki za pomoc

Odpowiedz
najprostsze rzeczy czasem wydają się trudne Wink

daj znać co ustaliłeś Big Grin
Odpowiedz
Zna ktoś kuriera, który w ludzkiej cenie (ok 50GBP) przewiezie kolumnę z Anglii? Przejrzałem ofertę kilkunastu i żaden nie oferuje przewozów powyżej 30 kg albo powyżej sumy wymiarów 300 cm.
Jabłanica (bułg.: Община Ябланица) − gmina w środkowej Bułgarii. Populacja wynosi 6600 mieszkańców. 

blue colander stompboxes

Odpowiedz
Bo powyżej 30 kg paczka jest traktowana jako paletowa.

Looknij na Schenkera. Oni przede wszystkim zajmują się gabarytami.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Odpowiedz
(09-10-2012, 03:52 PM)sledz napisał(a): Zna ktoś kuriera, który w ludzkiej cenie (ok 50GBP) przewiezie kolumnę z Anglii? Przejrzałem ofertę kilkunastu i żaden nie oferuje przewozów powyżej 30 kg albo powyżej sumy wymiarów 300 cm.

a jakbyś obczaił lokalnych przewoźników? nie wiem jak w Twoim rejonie, ale u mnie jest kilka osób prywatnych lub małych firm, które wożą paczki z UK do PL. mają ze 4-5 miast, w których zbierają a potem w Polsce wysyłają je już lokalnymi kurierami.
obrazki się zesrały.

Odpowiedz
http://www.teahousetransport.co.uk/UK_-_...igger.html

Dwa razy korzystalem z ich uslug. Wysylalem basy do Czech z UK i wszystko poszlo gladko. Paczki de facto ida przez firmy takie jak TNT, DPD, itp., ale oni gwarantuja nizsza cene.
Odpowiedz
(09-10-2012, 04:46 PM)Buger napisał(a): Bo powyżej 30 kg paczka jest traktowana jako paletowa.

Looknij na Schenkera. Oni przede wszystkim zajmują się gabarytami.

A żadnego cennika ani oferty usług indywidualnych nie znalazłem Wink

(09-10-2012, 04:49 PM)Stanislav. napisał(a): a jakbyś obczaił lokalnych przewoźników? nie wiem jak w Twoim rejonie, ale u mnie jest kilka osób prywatnych lub małych firm, które wożą paczki z UK do PL. mają ze 4-5 miast, w których zbierają a potem w Polsce wysyłają je już lokalnymi kurierami.

Może są ale spodziewam się ogromnych kosztów... zwłaszcza że miejsce wysyłki to jakieś odległe tereny Anglii.

(09-12-2012, 12:37 AM)mSz napisał(a): http://www.teahousetransport.co.uk/UK_-_...igger.html

Dwa razy korzystalem z ich uslug. Wysylalem basy do Czech z UK i wszystko poszlo gladko. Paczki de facto ida przez firmy takie jak TNT, DPD, itp., ale oni gwarantuja nizsza cene.

Dzięki, zaraz poproszę ich o wycenę, choć znalazłem już jednego pośrednika który korzysta z usług UPS - i jest to jedyny z kilkunastu przejrzanych, oferujących przewóz 30+ (http://www.pack4you.pl/)
e.
teahouse £92 Feedexem, gdzie pack4you bierze 280 zł UPSem Wink
Jabłanica (bułg.: Община Ябланица) − gmina w środkowej Bułgarii. Populacja wynosi 6600 mieszkańców. 

blue colander stompboxes

Odpowiedz
Coby nie robić offtopu gdzie indziej, piszę tu.

"Kontakt kuriera z odbiorcą jest obowiązkowy tylko w przypadku korzystania z usługi awizacji telefonicznej. Jeżeli zleceniodawca nie zamówił i nie opłacił takiej usługi kurier nie ma obowiązku dzwonić i umawiać się na konkretne godziny, a tym bardziej nie ma możliwości zmiany adresu. Kurierzy wprawdzie mają w zwyczaju kontaktować się z Klientami, ale bez opłacenia ww. usługi nie należy traktować tego jako ich obowiązek."
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Odpowiedz
O widzisz, tego nie wiedzialem.
A jeszcze inna sprawa: wynajmuje pokoj w domu wolnostajacym. Czy paczke moze odebrac ktos o innym nazwisku? Bo o ile odbiera paczke pani Zosia to nie mam problemu, ale z kolei juz jej mezowi bym nie ufal.

Odpowiedz
A tak z czystej ciekawości: nie bardziej opłacałoby się kurierom obdzwonić odbiorców z danego dnia, niż dzwonić z hasłem "bo proszę pana, ja stoję u pana pod drzwiami, i nikogo nie ma" i jeździć do niektórych po dwa razy?
Tradycyjny J-BASS B-HOOD member no. 2
Broda B-hood #11

(03-11-2013, 11:07 PM)Brylant napisał(a): [Bisq_mode=on]
Ale wszystko jest chujowe...
[Bisq_mode=off]
Odpowiedz
(09-16-2012, 06:22 AM)macius napisał(a): O widzisz, tego nie wiedzialem.
A jeszcze inna sprawa: wynajmuje pokoj w domu wolnostajacym. Czy paczke moze odebrac ktos o innym nazwisku? Bo o ile odbiera paczke pani Zosia to nie mam problemu, ale z kolei juz jej mezowi bym nie ufal.

Za mnie sasiedzi odbieraja, jak paczka idzie na adres domowy. Pewnie mozesz podczas zamawiania kuriera zastrzec, ze tylko Ty mozesz odebrac osobiscie.

Odpowiedz
(09-16-2012, 06:22 AM)macius napisał(a): O widzisz, tego nie wiedzialem.

może, wystarczy, że się podpisze nazwiskiem danej osoby. Wink
obrazki się zesrały.

Odpowiedz
(09-16-2012, 06:22 AM)macius napisał(a): Czy paczke moze odebrac ktos o innym nazwisku? Bo o ile odbiera paczke pani Zosia to nie mam problemu, ale z kolei juz jej mezowi bym nie ufal.

Może odebrać, ktoś inny bez problemu Wink
Niejednokrotnie jest tak, że w jednym domu mieszka Pani o nazwisku 'Kwiatkowska', a jej zięć to np. 'Rakoczy'. I przecież nie zabierzesz się z paczką z powrotem, tylko dlatego, że kolesia nie ma w domu obecnie Wink

Inaczej sprawa wygląda, gdy jest zaznaczona opcja "do rąk własnych". Wówczas paczkę może odebrać jedynie osoba wskazana na liście przewozowym. Są to zazwyczaj paczki wymagające podpisania dokumentów zwrotnych. Np. umowy z telekomunikacji, umowy z telefonii komórkowych, umowy ratalne, czy też bankowe.

(09-16-2012, 08:10 AM)Bisq napisał(a): A tak z czystej ciekawości: nie bardziej opłacałoby się kurierom obdzwonić odbiorców z danego dnia, niż dzwonić z hasłem "bo proszę pana, ja stoję u pana pod drzwiami, i nikogo nie ma" i jeździć do niektórych po dwa razy?

Wszystko nabiera zupełnie innego światła z tej drugiej strony, często kuriozalnie niezrozumiałej dla odbiorcy. Postaram się lekko to objaśnić.

Zacznijmy od tego, że kurierzy korzystają z własnych telefonów komórkowych. Firma kurierska płaci im jedynie za kontakt z klientem, który miał wykupioną usługę awizacji telefonicznej (bodajże płacą 1zł). Za resztę telefonów, które wykona musi sobie sam zapłacić. Jeśli dzwoni bez awizacji telefonicznej, to robi to z dobrej woli… W całym dniu pracy jest jedynie kilku klientów, którzy mają wykupioną ową usługę (zazwyczaj 3-4). Ja np. dzwonię do każdego… No może z pominięciem, firm, sklepów, ect. (Bo tam zawsze ktoś jest) i osób u których jestem codziennie i bankowo ktoś jest w domu.

Druga sprawa: Wyobraź sobie, że kurier oprócz Ciebie ma jeszcze do obskoczenia 50 innych klientów i zadzwonienie do każdego, to strata czasu rzędu godziny…
Ponadto zdarza się, że masz kilka paczek do jednego bloku. Wówczas nie opłaca się dzwonić do każdego, tylko podejść pod drzwi i sprawdzić, czy ktoś jest. Jak jest, to ok., jak nie to się dzwoni, zamiast od razu wrzucać awizo do skrzynki. A nuż ktoś wyszedł na chwilę do sklepu, bądź porosi o zostawienie u sąsiada…

Może jest to niezrozumiałe dla odbiorcy, ale ma swoje uzasadnienie w dobrej organizacji pracy kuriera. Nie może on wykonywać sprawnie swoich obowiązków i jednocześnie co chwilę wykonywać kolejny telefon.

Dodatkowo kolejność doręczeń i trasa kuriera determinowana czasem oraz logiczną, ekonomiczną kolejnością adresów. Nie może więc doręczeniać każdej przesyłki indywidualnie i "negocjować" telefonicznie z odbiorcą czasu i miejsca doręczenia, bo każda taka zmiana, reorganizuje cały dzień pracy.

Pasuje w końcu wrócić do domu w przyzwoitej porze :]

Odpowiedz
Hej!

Taka mała uwaga odnośnie pracowników firmy "kurierskiej" siódemka.

Akcja z wczorajszego wieczoru:

Bohaterowie: mój kolega oraz podobno "pracownik (pracownicy?)" firmy siódemka.

https://www.facebook.com/Siodemka.Przesy...9888339093

Paczka została opłacona przelewem sprzedającemu, tego samego wieczoru "kurier" razem z paczką udał się na komisariat policji w celu zgłoszenia kradzież przesyłki Wink

Miłego czytania Wink

Pozdrawiam! Wink
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości