Liczba postów: 3857
Liczba wątków: 9
Reputacja:
2
(11-21-2011, 05:16 PM)Rumcayz napisał(a): Nie będzie si, SansAmp robi zajebistego tłuściocha
na pewno nie!
fender -> fender -> fender
Liczba postów: 64
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Cześć
Panowie orientuje się ktoś jaki driver wchodzi do paki Ampeg 410HLF??
Pytam ponieważ kolega kupił takową ale bez wyżej wymienionego drivera.
Może da się jakiś zamiennik wsadzić zeby spełniał swoje zadanie i nie robił "sztrymsu"
Za wszelaką pomoc dzięki
Fender Brother Hood 15
P-BASS FANCLUB 42
Ampeg B-HOOD - cały czas czekam...
Tradycyjny J-BASS B-HOOD - cały czas czekam....
Liczba postów: 64
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
(12-07-2011, 01:44 PM)Markus napisał(a): A chodzi o zwykły głośnik, czy o tweeter? Tweeter to może być ten: http://www.speakerrepair.com/mm5/merchan...egory_Code= tylko to trzeba gdzieś zweryfikować. Może na początek sprawdzić wymiary z wycięciem w kolumnie?
Marek
Chodzi o tweeter. chcialem własnie uniknąc sciągania maskownicy........
Fender Brother Hood 15
P-BASS FANCLUB 42
Ampeg B-HOOD - cały czas czekam...
Tradycyjny J-BASS B-HOOD - cały czas czekam....
Ja to bym zaczął od sprawdzenia lampek, przede wszystkim tych sterujących końcem mocy.
Liczba postów: 24876
Liczba wątków: 29
Reputacja:
10
popieram mazdaha
na początek do wymiany ecc83/12ax7 sterująca driverem
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam:
BurningTonesStudio
Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Liczba postów: 578
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
Jak nie pomoże z lampami, to wziąłbym go na przegląd do elektronika. W tym wieku bywa, że warto już jakiś lut poprawić. Może się przez to grzać..
Liczba postów: 747
Liczba wątków: 3
Reputacja:
28
W pierwszym kroku jednak zacząłbym od ECC82 (częściej się psują) i dopiero później ECC83 (ta w końcówce). Jak nie pomoże, to wymiana lamp w preampie - po jednej aby nie wpędzić się w koszty.
Natomiast porady odnośnie poprawiania lutów są niewłaściwe. Luty najlepiej poprawiać wtedy, gdy się zdiagnozowało, że rzeczywiście mamy zimny lut. Ja naprawiłem wiele tego typu wzmacniaczy i tylko w jednym przyczyną usterki był zimny lut. Rozumiem, że jest to działanie zapobiegawcze ale równie dobrze można powiedzieć: wymieńmy wszystkie kondensatory elektrolityczne, wymieńmy wszystkie potencjometry, wymieńmy wszystkie gniazda. Czasami to się może przydać, ale często jest to zupełnie zbyteczne.
Ludzie zajmujący się naprawą na poważnie nie naprawiają sprzętu na zasadzie zgadywania ale raczej diagnozują usterkę (aby mieć 100% pewności jaka była przyczyna i aby wzmacniacz nie wrócił po 3 dniach z tą samą usterką - to byłby wstyd).
Dodatkowo osoba, która miałaby poprawiać luty powinna się trochę na tym znać. Ja spotkałem się z sytuacją, że osoba, której tak poradzono wzięła lutownicę 300W od rynien i zaczęła szaleć po płytce. Po tej operacji wzmacniacz był do wyrzucenia - płytka była zniszczona. Więc przy naprawie trzeba zrobić to co potrzeba i nie silić się na pomysły co by tu jeszcze machnąć. Nie ma takiej potrzeby.
Marek