Absolutnie wszystko o STRUNACH
Roto Swing 66 Smile
bolą palce, ale brzmią agresywnie
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
Jesli lubisz jasne i ostre brzmienia to rotosound albo daddario i koniecznie stalowki a jak ciemniejsze to ernie balle slinky z jasnych strun w okolicy setki too moga byc tez dr hibeamsy albo sun beamy (gdyby byly tansze kupowalbym tylko sunbeamy bo swietnie brzmia i sa handmade a wierz mi ze to ogromny atut jezeli chodzi o struny)
Odpowiedz
grał ktoś,zamawiał z was te struny bo cenowo i możliwość dobrania sobie kompletów jest kusząca w chuj,ciekaw jestem czy wysyłają do Polski może ktoś by obadał sprawę wysłał email bo ja nie umiem angielskiego.http://www.nakedstrings.com/index.php
Odpowiedz
@groza masz kuriozalna akcje ! Ja 2 mm mam moze na strunie d dopiero Smile imo w kwestii artykulacji zawsze trzeba szukac zlotego srodka albo miec np 2 basy i kazdy ustawiony pod dany styl gry ja zawsze staram sie ustawic bas maksymsalnnie nisko na granicy fretbuzzow (na eb slinky 45-105 i na moim sr-e pprzy reliefie 0,3 mm da sie 2,4 dla e i 1,8 dla g reszta do radiusa) ale ja rzadko gram kostka a jeszcze rzadziej klangiem wiec mi taki setup pasi jedyne co bym zmienil to sztywnosc strun e i a dlatego najprawdopodobniej moj nastepny komplet to bedzie 45-100 . Kiedys jak zaczynalem grac to ustawialem gryf na prosto a akcja byla tak niska ze brzeczalo prawie na kazdym progu ale co fajnie brzmi samo albo w solowo slapowych rzeczach nie zawsze sprawdza sie w sekcyjno zespolowych klimatach Wink
Odpowiedz
jezzu, to ja mam 105 ernie balle strojone do D i zdają się być za grube...

kostka, slap, palce
fender -> fender -> fender
Odpowiedz
(01-05-2012, 11:36 PM)Bolem napisał(a): jezzu, to ja mam 105 ernie balle strojone do D i zdają się być za grube...

kostka, slap, palce

Co kraj to obyczaj, niektórzy 110 do C mają za okej Wink

Widać w strunach preferencje odgrywają kluczową rolę Wink
Odpowiedz
2mm dla B to kuriozalne, a moje 3mm to dla ludzi wysoko Wink
jazz na roundach ma 130 w B, bo w Sphere chcę sztywno i selektor
precel na flatach ma 110 w C i jest nieco miętkcej, ale kapciowy sound miał być

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
@burning jak dla mnie struna h musi miec minimum 2,5 mm akcji inaczej jest nieuzyteczna Wink w ogole akcja do 3mm jest ok jak nie da sie nizej to znaczy ze z gitara/progami/strunami/graczem jest cos nie tak :p pan Drozd np zaleca dla g 1,8-2,0 dla e 2-2,5 a dla h 2,2-2,7 wiec nie ma tu nic dziwnego zreszta jak masz mocny atak i grasz kostka to 3 mm sa jak w sam raz Wink
Odpowiedz
panowie niechce wyjśc na laika ale mówiac o akcji 2mm czy 3mm to o jakiej odległości struny od podstrunnicy mówicie ? nad 12 progiem ? nad ostatnim progiem ? mrgreenEmotka_2755
Fender Highway One P Bass Custom - G&L Tribute L2500 - Ibanez SR 305DX - Ampeg SVT 2 Pro - Ashdown Little Giant 1000 - Ashdown MAG 414T - ART PS 4x4 PRO - MXR M80 - EBS MultiComp - EHX Steel Leather - Planet Waves CT 04 - Klotz FunkMaster

Ampeg B-HOOD # 23
P-BASS FANCLUB # 46

http://www.zbigniewforysband.pl/

Odpowiedz
Wiekszosc firm i lutnikow podaje akcje z ostatniego progu i tak sie imo powinno podawac wysokosc strun ale zdarzaja sie i tacy co mierza na 12, czy nawet 16 (!)
Odpowiedz
no to w takim razie ze mną i moimi basami jest coś nie tak... mrgreen
Fender Highway One P Bass Custom - G&L Tribute L2500 - Ibanez SR 305DX - Ampeg SVT 2 Pro - Ashdown Little Giant 1000 - Ashdown MAG 414T - ART PS 4x4 PRO - MXR M80 - EBS MultiComp - EHX Steel Leather - Planet Waves CT 04 - Klotz FunkMaster

Ampeg B-HOOD # 23
P-BASS FANCLUB # 46

Odpowiedz
jb90: nie do końca masz rację... piszesz że na ostatnim progu - to nie ma sensu gdy ustawiasz łódeczkę na gryfie. Sposób i miejsce mierzenia akcji należy dopasować do setupu i właściwości mechanicznych gryfu. Poza tym każdy śpec ma swoją technikę i można tu dyskutować i dyskutować a i tak g*** z tego wyjdzie Tongue

Ja mierzę na 12 progu i wuj Emotka_2755 Wink
...mO_Om...

Cytat:"...I ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony,
A potem zapytał o zarobki nasze - usiadł i zapłakał..."
Odpowiedz
ja mierzę nad ostatnim, kostką gram 1 numer (całe półtorej minuty Wink ) i tam i tak ma być kapciowe brzmienie
niecałe 3mm dla B, około 2,5 dla E i jakieś 2mm dla D (brak struny G Tongue ) - roto 66 custom: 130, 105, 80, 65 (chyba teraz dostępne jako jeden z dropzone'ów)
w preclu podobnie dla C, F i D# Wink EB flat group I

Odpowiedz
SUVV - a w jaki sposób mierzysz ? dociskasz strune na ostatnim progu i wtedy sprawdzasz odstęp na 12 progu ?

Ampeg B-HOOD # 23
P-BASS FANCLUB # 46

Odpowiedz
łódkę mierzy sie dociskając strunę na 1 i ostatnim progu
wtedy w połowie długości gryfu (9-10 próg) mierzymy relief

akcję dobrze sprawdzać na ostatnim progu, choć u mnie, ze względu na sporą łódkę, od około 12 progu struna idzie równolegle do gryfu

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 17 gości