Schemat kolumny SVT-410HE potrzebny
Haloo!

Chciałbym sprawdzić czy w paczce wszystko mam dobrze podłączone.
Niestety nie mogę doszukać się schematu. Ktoś ma? Ktoś się podzieli?

Budowa paczki:
Cztery głośniki 32-ohmowe
zwrotnica
gwizdacz.
impedancja paczki 8ohm

Mogę porobić zdjęcia jak to jest teraz podłączone.
Odpowiedz
Napisz do ampega. Ja dostałem odpowiedź następnego dnia. Chciałem manual do svt200T.
Odpowiedz
Na razie zajrzałem do 2 górnych - kable przy nich są odwrotnie podłączone. Czy tak ma być?
Zaraz zerknę na dół.
Odpowiedz
mazdah sprawdziłbym Ci na swojej ale stoi na salce Sad
Odpowiedz
mazdah, polaryzację sprawdził? Weź baterię 9V i przytknij do terminala na dowolnym wooferze (obojętnie plus do plusa albo do minusa). Wszystkie membrany powinny wychylić się w tę samą stronę i o tyle samo. Głośnik w przeciwfazie wychyli się w przeciwną, co reszta, stronę. Głośnik zepsuty wychyli się mniej albo w ogóle.
Najlepsze zwierzątka domowe to rybki. Nie szczekają, nie drapią, błota nie naniosą, nie chrapią, a jakby co, to zagrycha pod ręką.
Odpowiedz
A czym jest terminal w wooferze? Tam gdzie podpina się kabelki? Samą baterię czy jakoś kablami dotykać? Bo trochę jestem lewy w temacie....
Odpowiedz
(01-07-2012, 04:43 AM)mazdah napisał(a): A czym jest terminal w wooferze? Tam gdzie podpina się kabelki? Samą baterię czy jakoś kablami dotykać? Bo trochę jestem lewy w temacie....
A próbowałeś wpisać w googlach hasło "speaker terminal"? To jak chcesz sprawdzić połączenia w kolumnie ze schematem jeśli nie wiesz co to znaczy? Chyba nie piłeś jeszcze kawy mrgreen.
Sprawdzenie baterią to oddzielny temat. Jeśli głośnik ma przewody z cewki wyprowadzone na terminale, które są w odległości n.p. 3 cm od siebie, a masz baterię, która bieguny w odległości n.p. 1 cm, to chyba jasne, że potrzebujesz przynajmniej kawałek przewodu aby to połączyć.

Co do schematu,to jest on tak prosty, że być może Ampeg go nie ma. Głośniki 32 Ohmowe muszą być wszystkie połączone równolegle aby uzyskać 8 Ohmów (i w jednej fazie - stąd porada Sokolastego aby sprawdzić fazę). Z jednej strony zwrotnica jest podłączona do wejścia do kolumny, z drugiej strony do głośnika. I jedynym pytaniem, które można tu mieć to w jakiej fazie podłaczyć gwizdek. Ale może na płytce zwrotnicy są jakieś znaki (n.p. plus).

Kawa, kawa i jeszcze raz kawa - ja właśnie piję.

Marek

Odpowiedz
[Obrazek: intro_amstnd.jpg]

Dobrze sądzisz mazdah, terminal to te blaszki, do których podpina się przewody.

Sprawdzenie, czy głośniki są w fazie, to podstawa. Jeżeli jeden głośnik idzie do przodu, a drugi do tyłu, to fale się znoszą i basu nie ma.

Przy okazji, pisałeś, że możesz wrzucić fotki. Wrzuć je, popatrzy się.

Zaczynam właśnie Jacobsa Kronung Smile
Najlepsze zwierzątka domowe to rybki. Nie szczekają, nie drapią, błota nie naniosą, nie chrapią, a jakby co, to zagrycha pod ręką.
Odpowiedz
(01-07-2012, 08:39 AM)Markus napisał(a): Kawa, kawa i jeszcze raz kawa - ja właśnie piję.

Marek

Ja dopiero wstałem, rano pisałem to po całonocnej próbie, więc istnienie google wyleciało mi z głowy Wink

EDIT:
[Obrazek: image003.jpg]
Znalazłem takie coś w necie i już mi się wydaje, że dwa górne mam inaczej połączone - w jednym wygląda tak jakby był minus do plusa, plus do minusa. Ale zaraz się zabiorę za wykręcanie głośników... tylko kawę wypiję.
EDIT:
Sprawdzone. Wszystkie głośniki wychylają się tak samo, w tą samą stronę.
Odpowiedz
Sprawdzone. Wszystkie głośniki wychylają się tak samo, w tą samą stronę.
Odpowiedz
To teraz napisz czemu podejrzewałeś, że coś jest nie tak z tą kolumną.

M.
Odpowiedz
Nie pasuje mi jej brzmienie i zastanawiałem się czy po prostu "tak ma" czy coś jest nie tak.
To był ostateczny test Wink
Odpowiedz
Domyślam się, że chciałeś sprawdzić wszystko co jest w środku. Gdybyś chciał jedynie sprawdzić fazy głośników, to wystarczy wpiać kabel głośnikowy i dotknąć baterią do drugiej końcówki kabla. Ale przynajmniej sprawdziłeś, że wszystko jest OK.

Marek
Odpowiedz
Gdybym wiedział że można prościej, to bym pewnie się nie męczył. Ale przejrzałem wszystko.
Dokonało się, jest to pierwsza paczka Ampega, której brzmienie mi nie pasuje Tongue
Odpowiedz
mazdah czemuż to ach czemuż?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 9 gości