Klinika GASu
(03-25-2012, 04:40 PM)dr_kciuk napisał(a): Ja ciągle kminię ,żeby grać na dwie głowy.Znalazłem już taką na tor "czysty".Jest nim matamp.Właśnie jest headroom,przebicie.Będzie grał pełnym pasmem,a nie tylko dołem ,czy dołem i górką.Natomiast druga głowa to będzie tor środkowego brudu i apokalipsy.

Pyszny pomysł. Od jakiegoś czasu tak właśnie gram: basowy stack plus raczej gitarowy łeb na EL34 i gitarowa 2x12". Efekty są fantastyczne, choć 100W na tym brudnym torze to trochę za dużo, żeby porządnie go rozszmacić bez dodatkowego przesteru Smile
Jabłanica (bułg.: Община Ябланица) − gmina w środkowej Bułgarii. Populacja wynosi 6600 mieszkańców. 

blue colander stompboxes

Odpowiedz
Ta nowa mesa Prodigy ma możliwość grania na połowie mocySmile,tzn. na dwóch z czterech lamp mocy.
Odpowiedz
(03-25-2012, 10:30 PM)dr_kciuk napisał(a): ...a mnie to kusiSmile...szkoda,że z dyskotekowym podkłademSmile...jak dla mnie siedzi zarówno w górze jak i dole,i nie ma zbędnej gałkologii...a ten xxl to troszkę agro mi przyponima(przynajmniej z yt Smile)

Bardzo dobre skojarzenie Smile W przykładach zajebistego brzmienia basu przetaczały się ostatnio DubTrio (AGRO) i Karnivool (basowy XXL). Posłuchaj sobie obydwu kapel. Generalnie chodzi o zmianę tekstury/ziarnistości/harmonicznych drajwu. W Twoim przykładzie, na który GAS-ujesz, też nieco słuchać taki efekt, między grą palcami a kostką. Jednak ufałbym raczej obszerniejszej kontroli parametrów, niczym w AGRO lub XXL-u Emotka_2755
Ogólnie - bardzo dobrze że kombinujesz... Pomysł Śledzia, też moim zdaniem jest bardzo trafiony (graty basowe i gitarowe sumarycznie - świetny przykład Neuma - Your Envy Poisons).
http://w658.wrzuta.pl/audio/1jknos4jrB2/...vy_poisons
Odpowiedz
Jeśli chodzi o agro to bawiłem się czymś takim:
[Obrazek: 3df1ecd8dcd47369.jpg]
Ten preamp był bardziej rozbudowany niż sama kostka,ale prawdę mówiąc po pierwsze brzmienie było mocno plastikowe ,a po drugie bas tracił na czytelności w graniu zespołowym.Mocno ścinał dół.
Podpinałem to pod końcówkę 4 x kt88.Nie ma mowy żeby takie coś chociaż zbliżyło się do preampu i drajwu lampowego.
Odpowiedz
Tru vintage lampki-świeczki na preampie mrgreen
Odpowiedz
...ostatnia droga agro...
Odpowiedz
to tranzystorowa kostka moze dawac parzyste lub nie harmniczne? Obczaj sobie Dod overdrive/preamp 250 jest we nagraniach ostatnich monster magnet.
Odpowiedz
(03-25-2012, 10:54 PM)sledz napisał(a):
(03-25-2012, 04:40 PM)dr_kciuk napisał(a): Ja ciągle kminię ,żeby grać na dwie głowy.Znalazłem już taką na tor "czysty".Jest nim matamp.Właśnie jest headroom,przebicie.Będzie grał pełnym pasmem,a nie tylko dołem ,czy dołem i górką.Natomiast druga głowa to będzie tor środkowego brudu i apokalipsy.

Pyszny pomysł. Od jakiegoś czasu tak właśnie gram: basowy stack plus raczej gitarowy łeb na EL34 i gitarowa 2x12". Efekty są fantastyczne, choć 100W na tym brudnym torze to trochę za dużo, żeby porządnie go rozszmacić bez dodatkowego przesteru Smile

Ameryki żeście raczej nie odkryli... Stosuje takie patenty od 12 lat... i też Ameryki nie odkryłem. Pierwszy który to świadomie wykorzystał był chyba Chris Squire jakieś 40 lat temu...

1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor

[Obrazek: 1218859243852_f.jpg]
Odpowiedz
matamp na czysty? Wink
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
jeśli musi być w kostce to tylko METEORO MPX 500 MASTER BASS DRIVE mi odpowiada. Ale i tak wole swoje Sound City 50B - 50 watowy Hiwatt z dopasowaną pod bas korekcją.

1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor

[Obrazek: 1218859243852_f.jpg]
Odpowiedz
alfik gdzie ogrywales tego meteoro i jaki koszt?
Odpowiedz
Alfik:...gram dopiero od dziesięciu mimo,że za parę lat może dziadkiem zostanę ,także nie miałem szansy odkryć tego wcześniejSmile
Burning:...też mnie to dziwiSmile...ale tak zajebiście spodobało mi się brzmienie tego wzmacniacza,że aż żal go przerabiać i "psuć" apokalipsąSmile,poza tym kręcenie gałami niewiele w nim zmienia(oprócz deep, która dodaje dołu).Po prostu trochę taki "plug and play".Do zabawy z gruzem potrzeba większych możliwości ingerencji w środek.
Ja też wolę drajw z lampy.
Odpowiedz
(03-26-2012, 01:47 PM)Alfik napisał(a):
(03-25-2012, 10:54 PM)sledz napisał(a):

Ameryki żeście raczej nie odkryli... Stosuje takie patenty od 12 lat... i też Ameryki nie odkryłem. Pierwszy który to świadomie wykorzystał był chyba Chris Squire jakieś 40 lat temu...

Ja stosuję ten patent 11 lat krócej od Ciebie ale co to zmienia? Czy mniej mi się efekt podoba albo powinienem w ogóle nie wypowiadać się?
Jabłanica (bułg.: Община Ябланица) − gmina w środkowej Bułgarii. Populacja wynosi 6600 mieszkańców. 

blue colander stompboxes

Odpowiedz
ja mam problem z targaniem mojego half-stacka na gigi czasem, dlatego pomysł z 2ma zestawami upadł
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
Bo od Twojego halfa to bym wolał full lodówę bo poręczniejsza jak się nie ma nikogo do pomocy Tongue
Masy wzmacniacza też nie zazdroszczę Tongue
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 337 gości