06-30-2010, 07:35 AM
Jak w temacie. Czy są wzmaki przeznaczone wyłącznie do basów akustycznych? Pytam bo na tych, które mam strasznie ciężko się ustawić, zara się wszystko sprzęga.
Jak nagłośnić bas akustyczny?
|
06-30-2010, 07:35 AM
Jak w temacie. Czy są wzmaki przeznaczone wyłącznie do basów akustycznych? Pytam bo na tych, które mam strasznie ciężko się ustawić, zara się wszystko sprzęga.
06-30-2010, 07:43 AM
Samo sprzęganie nie jest do końca winą comba. W pewnym stopniu może być gdy w danym głośniku wzbudzające się pasmo jest podbite na charakterystyce.
Ale ogólnie jest to rzecz normalna przy gitarach z pudłem (przy normalnych akustykach masz to samo). Polecam wybrać się do sklepu muzycznego i kupić zaślepkę na otwór rezonansowy. Często w dużym stopniu pomaga.
07-01-2010, 01:26 PM
Gram na basie akustyku i tez mam tego typu problemy. Podstawa to zaślepka na otwór rezonansowy,
załatwia sprawę połowicznie. Druga rzecz to zorientowanie sie na na jakim dźwieku wzbudza ci sie instrument u mnie jest to dźwiek A i pokombinowanie z equalizerem w celu wycięcia dudnienia. Combo mam teoretycznie dedykowane do akustyków ( Taurus B-210 Acoustic ) ale sprowadza się to do dodania we wzmacniaczy dwóch przycisków "pre-shape" - presence i punch oraz przełącznika do przystawek piezo na wejściu. Z samym dudnieniem nie ma to nic wspólnego. Tylko poprawia brzmienie i czytelność instrumentu. Jesli grasz na większych scenach dochodzi jeszcze wzbudzanie sie z odsłuchami. Generalnie - potrzebny dobry equalizer, otwór rezonansowy koniecznie zamkniety. Jak nie masz takiej gumy-zatyczki możesz go po prostu zakleić taśmą. Ja jeszcze czasem wkładam do środka ręcznik frote |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|