guys, nie nakrecajcie sie tak na emu czy inna marke
nie wymagajcie tez cudow po sprzecie za 400 czy 700 zl. imo wszystkie sprzety w tym przedziale cenowym mozna wrzucic w miare do jednego worka.
czy tracker pre tak duzo potrafi? nie wiem, nagrywac potrafi
i jako dobrej klasy karta dzwiekowa tez sie sprawdza. najwikszym minusem kart na usb jest wlasnie interfejs usb
z drugiej strony posiadajac taniego laptopa usb sa bezpieczniejsze niz karty z interfejsem firewire (pamietacie chyba problemy mroka). natomiast jesli ktos korzysta z blaszaka, to firewire jest znacznie wydajniejszym rozwiazaniem (ale tez i drozszym).
odpowiadajac na pytania, ktore przewinely sie przez temat:
- 0202 i tracker pre nie maja patchmixa, dopiero 0404 ma ten bajer.
- nie moge powiedziec, zeby tracker pre dzialal stabilnie pod reaperem. czasem zrywa audio np. przy odsluchu nagranych sciezek i tylko restart programu pomaga. najstabilniej dziala z abletonem i cubase, ktorych pelne wersje sa dolaczone do kompletu (+ masa innych, uzytecznych programow). natomiast emu 1616m (wersja pod pcimcia) pracuje z reaperem bez zadnego problemu.
- 0202 vs. tracker pre - gorsze preampy, brak zasilania phantomowego (ktore u mnie dziala BARDZO srednio), 2 gniazda xlr (w 0202 jest jeden xlr i jeden jack 1/4), dwa dodatkowe inserty, ktorymi mozna podlaczyc jakies peryferia (np. jakis studyjny delay albo kompresor), wejscie na zasilanie (tracker pre moze dzialac bez komputera, np. jako zwykly przedwzmacniacz mikrofonowy). nie mam pojecia, czy roznia sie przetwornikami a/d/a
- usb 2.0 starczy mniej wiecej na nagrywanie 2 sladow jednoczesnie przy niskiej latencji (po odpowiednim skonfigurowaniu komputera). nagrywajac w wyzszej czestotliwosci probkowania i wiekszej rozdzielczosci bitowej trzeba zwiekszyc latencje aby stabilnie pracowac, jednak emu ma fajny system bezposredniego odsluchu i mala latencja traci na znaczeniu.
dodam, ze tracker pre, 0202 i 0404 nie maja jeszcze sterow pod win7 i praca pod tym systemem z tymi interfejsami to koszmar. oczywiscie jako karty dzwiekowe spisuja sie bez zarzutu. natomiast pod vista i xp bez problemu.