12-01-2011, 10:26 AM
może po prostu tam zadzwoń i zapytaj o co chodzi?
Którym kurierem i jak zapakować
|
12-01-2011, 10:26 AM
może po prostu tam zadzwoń i zapytaj o co chodzi?
good idea!!!
nie pomyślałem ![]() dzwonie błędnie przesortowali przesyłkę i opóźnienie 1 dzień... A już się bałem ze coś grubszego mogło się stać... Tak czy inaczej dzięki za pomoc
12-01-2011, 10:38 AM
najprostsze rzeczy czasem wydają się trudne
![]() daj znać co ustaliłeś ![]()
09-10-2012, 03:52 PM
Zna ktoś kuriera, który w ludzkiej cenie (ok 50GBP) przewiezie kolumnę z Anglii? Przejrzałem ofertę kilkunastu i żaden nie oferuje przewozów powyżej 30 kg albo powyżej sumy wymiarów 300 cm.
Jabłanica (bułg.: Община Ябланица) − gmina w środkowej Bułgarii. Populacja wynosi 6600 mieszkańców.
blue colander stompboxes
09-10-2012, 04:46 PM
Bo powyżej 30 kg paczka jest traktowana jako paletowa.
Looknij na Schenkera. Oni przede wszystkim zajmują się gabarytami. Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
09-10-2012, 04:49 PM
(09-10-2012, 03:52 PM)sledz napisał(a): Zna ktoś kuriera, który w ludzkiej cenie (ok 50GBP) przewiezie kolumnę z Anglii? Przejrzałem ofertę kilkunastu i żaden nie oferuje przewozów powyżej 30 kg albo powyżej sumy wymiarów 300 cm. a jakbyś obczaił lokalnych przewoźników? nie wiem jak w Twoim rejonie, ale u mnie jest kilka osób prywatnych lub małych firm, które wożą paczki z UK do PL. mają ze 4-5 miast, w których zbierają a potem w Polsce wysyłają je już lokalnymi kurierami.
obrazki się zesrały.
09-12-2012, 12:37 AM
http://www.teahousetransport.co.uk/UK_-_...igger.html
Dwa razy korzystalem z ich uslug. Wysylalem basy do Czech z UK i wszystko poszlo gladko. Paczki de facto ida przez firmy takie jak TNT, DPD, itp., ale oni gwarantuja nizsza cene. (09-10-2012, 04:46 PM)Buger napisał(a): Bo powyżej 30 kg paczka jest traktowana jako paletowa. A żadnego cennika ani oferty usług indywidualnych nie znalazłem ![]() (09-10-2012, 04:49 PM)Stanislav. napisał(a): a jakbyś obczaił lokalnych przewoźników? nie wiem jak w Twoim rejonie, ale u mnie jest kilka osób prywatnych lub małych firm, które wożą paczki z UK do PL. mają ze 4-5 miast, w których zbierają a potem w Polsce wysyłają je już lokalnymi kurierami. Może są ale spodziewam się ogromnych kosztów... zwłaszcza że miejsce wysyłki to jakieś odległe tereny Anglii. (09-12-2012, 12:37 AM)mSz napisał(a): http://www.teahousetransport.co.uk/UK_-_...igger.html Dzięki, zaraz poproszę ich o wycenę, choć znalazłem już jednego pośrednika który korzysta z usług UPS - i jest to jedyny z kilkunastu przejrzanych, oferujących przewóz 30+ (http://www.pack4you.pl/) e. teahouse £92 Feedexem, gdzie pack4you bierze 280 zł UPSem ![]()
Jabłanica (bułg.: Община Ябланица) − gmina w środkowej Bułgarii. Populacja wynosi 6600 mieszkańców.
blue colander stompboxes
09-15-2012, 10:25 PM
Coby nie robić offtopu gdzie indziej, piszę tu.
"Kontakt kuriera z odbiorcą jest obowiązkowy tylko w przypadku korzystania z usługi awizacji telefonicznej. Jeżeli zleceniodawca nie zamówił i nie opłacił takiej usługi kurier nie ma obowiązku dzwonić i umawiać się na konkretne godziny, a tym bardziej nie ma możliwości zmiany adresu. Kurierzy wprawdzie mają w zwyczaju kontaktować się z Klientami, ale bez opłacenia ww. usługi nie należy traktować tego jako ich obowiązek." Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
09-16-2012, 06:22 AM
O widzisz, tego nie wiedzialem.
A jeszcze inna sprawa: wynajmuje pokoj w domu wolnostajacym. Czy paczke moze odebrac ktos o innym nazwisku? Bo o ile odbiera paczke pani Zosia to nie mam problemu, ale z kolei juz jej mezowi bym nie ufal.
09-16-2012, 08:10 AM
A tak z czystej ciekawości: nie bardziej opłacałoby się kurierom obdzwonić odbiorców z danego dnia, niż dzwonić z hasłem "bo proszę pana, ja stoję u pana pod drzwiami, i nikogo nie ma" i jeździć do niektórych po dwa razy?
09-16-2012, 09:12 AM
(09-16-2012, 06:22 AM)macius napisał(a): O widzisz, tego nie wiedzialem. Za mnie sasiedzi odbieraja, jak paczka idzie na adres domowy. Pewnie mozesz podczas zamawiania kuriera zastrzec, ze tylko Ty mozesz odebrac osobiscie.
09-16-2012, 10:13 AM
(09-16-2012, 06:22 AM)macius napisał(a): O widzisz, tego nie wiedzialem. może, wystarczy, że się podpisze nazwiskiem danej osoby. ![]()
obrazki się zesrały.
(09-16-2012, 06:22 AM)macius napisał(a): Czy paczke moze odebrac ktos o innym nazwisku? Bo o ile odbiera paczke pani Zosia to nie mam problemu, ale z kolei juz jej mezowi bym nie ufal. Może odebrać, ktoś inny bez problemu ![]() Niejednokrotnie jest tak, że w jednym domu mieszka Pani o nazwisku 'Kwiatkowska', a jej zięć to np. 'Rakoczy'. I przecież nie zabierzesz się z paczką z powrotem, tylko dlatego, że kolesia nie ma w domu obecnie ![]() Inaczej sprawa wygląda, gdy jest zaznaczona opcja "do rąk własnych". Wówczas paczkę może odebrać jedynie osoba wskazana na liście przewozowym. Są to zazwyczaj paczki wymagające podpisania dokumentów zwrotnych. Np. umowy z telekomunikacji, umowy z telefonii komórkowych, umowy ratalne, czy też bankowe. (09-16-2012, 08:10 AM)Bisq napisał(a): A tak z czystej ciekawości: nie bardziej opłacałoby się kurierom obdzwonić odbiorców z danego dnia, niż dzwonić z hasłem "bo proszę pana, ja stoję u pana pod drzwiami, i nikogo nie ma" i jeździć do niektórych po dwa razy? Wszystko nabiera zupełnie innego światła z tej drugiej strony, często kuriozalnie niezrozumiałej dla odbiorcy. Postaram się lekko to objaśnić. Zacznijmy od tego, że kurierzy korzystają z własnych telefonów komórkowych. Firma kurierska płaci im jedynie za kontakt z klientem, który miał wykupioną usługę awizacji telefonicznej (bodajże płacą 1zł). Za resztę telefonów, które wykona musi sobie sam zapłacić. Jeśli dzwoni bez awizacji telefonicznej, to robi to z dobrej woli… W całym dniu pracy jest jedynie kilku klientów, którzy mają wykupioną ową usługę (zazwyczaj 3-4). Ja np. dzwonię do każdego… No może z pominięciem, firm, sklepów, ect. (Bo tam zawsze ktoś jest) i osób u których jestem codziennie i bankowo ktoś jest w domu. Druga sprawa: Wyobraź sobie, że kurier oprócz Ciebie ma jeszcze do obskoczenia 50 innych klientów i zadzwonienie do każdego, to strata czasu rzędu godziny… Ponadto zdarza się, że masz kilka paczek do jednego bloku. Wówczas nie opłaca się dzwonić do każdego, tylko podejść pod drzwi i sprawdzić, czy ktoś jest. Jak jest, to ok., jak nie to się dzwoni, zamiast od razu wrzucać awizo do skrzynki. A nuż ktoś wyszedł na chwilę do sklepu, bądź porosi o zostawienie u sąsiada… Może jest to niezrozumiałe dla odbiorcy, ale ma swoje uzasadnienie w dobrej organizacji pracy kuriera. Nie może on wykonywać sprawnie swoich obowiązków i jednocześnie co chwilę wykonywać kolejny telefon. Dodatkowo kolejność doręczeń i trasa kuriera determinowana czasem oraz logiczną, ekonomiczną kolejnością adresów. Nie może więc doręczeniać każdej przesyłki indywidualnie i "negocjować" telefonicznie z odbiorcą czasu i miejsca doręczenia, bo każda taka zmiana, reorganizuje cały dzień pracy. Pasuje w końcu wrócić do domu w przyzwoitej porze :] Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Hej!
Taka mała uwaga odnośnie pracowników firmy "kurierskiej" siódemka. Akcja z wczorajszego wieczoru: Bohaterowie: mój kolega oraz podobno "pracownik (pracownicy?)" firmy siódemka. https://www.facebook.com/Siodemka.Przesy...9888339093 Paczka została opłacona przelewem sprzedającemu, tego samego wieczoru "kurier" razem z paczką udał się na komisariat policji w celu zgłoszenia kradzież przesyłki ![]() Miłego czytania ![]() Pozdrawiam! ![]() |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|