P-BASS FANCLUB
Zakwas - wiem ile zwojów nawinąć na kluczu od E aby kąt załamania był dokładnie taki sam jak trzech pozostałychSmile

1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor

[Obrazek: 1218859243852_f.jpg]
Odpowiedz
Jesteś chory! mrgreen
Emotka_2755
Odpowiedz
Alfik ,może Ty mi odpowiesz na pytanie...
(08-07-2010, 08:23 PM)Krzysztof napisał(a): Co ma na celu ustawianie pickupa w ten sposób http://i346.photobucket.com/albums/p403/...1281171786 .
Dla porównania oryginał
http://www.elderly.com/fmic/items/images...pickup.jpg
Nie pierwszy raz widzę takie rozwiązanie (patrz Spector ,niektóre Fender CS)
PS
Precel pikny, szkoda tylko ,że z singlem i badassem.
FIESTA RED
[Obrazek: 1yqvso.jpg]
--------------------------------------------------
Kupię przetwornik 'Mudbucker' oraz gryf do Pb/Jb
Odpowiedz
Z grubsza na podstawie bassplayer i American Basses:
Część lutników twierdzi, że brzmienie jest wtedy bardziej wyrównane - D G bardziej basowo i miękko a E A z większym kopem i mniejszym mułem. W przypadku układu PJ część pickupu pod strunami D i G jest praktycznie w pozycji jazz bass i daje to przy graniu kciukiem ten charakterystyczny dzwon lepiej słyszalny na wyższych dźwiękach. Mi osobiście różnica w brzmieniu E A i D G nie przeszkadza - traktuje wręcz jak zaletę np przy pochodach disco w oktawach - grałem na paru basach z odwrotnym układem min sandberga i jakoś mnie nie powaliły...

1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor

[Obrazek: 1218859243852_f.jpg]
Odpowiedz
ratunkuuuuu Wink
Odpowiedz
A ja mam takie małe pytanko, miałem dwa precle, grałem na chyba jeszcze dwóch i za każdym razem łapałem się na coś takiego, że jak uderzałem slapem w E strunę to ta odzywała się głośniej/mocniej/nawet powiedziałbym że muliła... I tu moje pytanie, czy to standard w pbasach czy trafiam na jakieś "dziwne" modeleTongue?
Odpowiedz
(08-08-2010, 09:06 AM)Alfik napisał(a): Z grubsza na podstawie bassplayer i American Basses:
Część lutników twierdzi, że brzmienie jest wtedy bardziej wyrównane - D G bardziej basowo i miękko a E A z większym kopem i mniejszym mułem. W przypadku układu PJ część pickupu pod strunami D i G jest praktycznie w pozycji jazz bass i daje to przy graniu kciukiem ten charakterystyczny dzwon lepiej słyszalny na wyższych dźwiękach. Mi osobiście różnica w brzmieniu E A i D G nie przeszkadza - traktuje wręcz jak zaletę np przy pochodach disco w oktawach - grałem na paru basach z odwrotnym układem min sandberga i jakoś mnie nie powaliły...

O ja pierdolemrgreen

W ogóle to mnie wkurwiacie i zaraz sobie zamówię kurwa precla!
Fender Jazz Bass Ventures Limited Edition -> Ampeg SVT III-> Deathmanufacture-> Ibanez LU 20 -> Ernie Ball Strings
Odpowiedz
Przepraszam za jakość zdjęcia i za pałeczkę Big Grin

[Obrazek: pict00072.jpg]

Ibanez Blazer 1980, wersja "upgrade" z gryfem rzeźbionym w tym samym kawałku drzewa, z którego wykonano łuk Attyli (struny niestety nie są oryginalną cięciwą wspomnianego).
Jabłanica (bułg.: Община Ябланица) − gmina w środkowej Bułgarii. Populacja wynosi 6600 mieszkańców. 

blue colander stompboxes

Odpowiedz
Mi sie zawsze wydawalo ze przystawki w preclu to "pomylka produkcyjna" - wlasnie powinno wg mnie byc tak jak napisal Krzystof - odwrotnie, zeby brzmienie bylo bardziej wyrownane (To samo np przystawka przy mostku w stracie i tele - powinna byc walnieta w odwrotna strone).

SeBas: zwykle takie cos dzieje sie jak instrument jest zle ustawiony... albo ma zle zalozony struny. Mialem dwa precle prosto z japonii i oba mialy gluche E. Po regulacji problem zniknal. Czasami podobne rzeczy dzieja sie po zalozeniu nowych strun - zwykle jest to problem tego, ze przy ich nawijaniu skręca sie delikanie strune w okol wlasnej osi - trzeba na to uwazac. Jeden lutnik pokazal mi, ze struny na mostrku musza lezec.. hm jak to powiedziec - oczko na koncu struny musi byc prostopadle do drewna (czyli jakby sie mialo po nim toczyc) - mam nadzieje, ze kumacie Wink
-
Odpowiedz
O to chodzi?
[Obrazek: zssbq1.jpg]
[Obrazek: 2gsir0w.jpg]

Odpowiedz
Tak, o to chodzi. Ja najpierw przeciągam strunę przez most, nawijam na kołek mocno, ale żeby struna jeszcze była odrobinę luźna i wtedy tak jakby "głaszczę" strunę od główki do mostka (trzymając ją tak jak kozę Wink ), napinając ją w tym właśnie kierunku, coby się struna ułożyła naturalnie (ale zgodnie z tym, co napisał gsb - trzeba się nieco postarać).
Jabłanica (bułg.: Община Ябланица) − gmina w środkowej Bułgarii. Populacja wynosi 6600 mieszkańców. 

blue colander stompboxes

Odpowiedz
Alfik ,Gsb:
Dzięki i szacun.
FIESTA RED
[Obrazek: 1yqvso.jpg]
--------------------------------------------------
Kupię przetwornik 'Mudbucker' oraz gryf do Pb/Jb
Odpowiedz
Ja tylko chciałem prosić o dopisanie mnie do klubu z moim Cimarem Wink
Odpowiedz
Ja odsyłam szanownego G.M.O.D.'a do pierwszego posta i fotki w nim zawartej Wink
[Obrazek: 2gsir0w.jpg]

Odpowiedz
(08-08-2010, 04:14 PM)wtf napisał(a): Ja odsyłam szanownego G.M.O.D.'a do pierwszego posta i fotki w nim zawartej Wink

gdzie śliczny mały pieseczek przypomina, że jak nie będzie fotki, to kurwa nie będzie wpisu. Burn masz tam jakiegoś precla na foto, bo jak nie to Zjoby
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 151 gości