Liczba postów: 11
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
04-12-2013, 12:33 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-12-2013, 12:34 PM przez aruel.)
Witam
Zabawka kupiona ze 3 tygodnie temu ale dopiero teraz udało mi się przewalić przez wszystkie strony tego tematu ;p
Foto
https://docs.google.com/file/d/0Bw3C8Lt9...sp=sharing
Ojro 5 jak widać  Po numerze seryjnym i paru mailach do Spectora dowiedziałem się, że jest to rocznik 2005.
Body full klon, preamp EMG BTS.
Kupiony u Maczosa 
Pozdrawiam
Elegancko - gratulacje  Cały klonowy Spector jest git  Masz w nim blend, czy 2x volume?
Reputacja:
0
(04-12-2013, 12:40 PM)OMSON napisał(a): Elegancko - gratulacje Cały klonowy Spector jest git Masz w nim blend, czy 2x volume?
2 x volume.... troche irytuje mnie fakt, że gdy jedna z przystawek jest na maxa to drugą już niewiele da się uregulować ... tak jakby działa w systemie on/off. Czy jest to normalne? Dopiero przy odkręceniu gałek na 90% jest jakaś możliwosć ustawienia "balansu"..
(04-12-2013, 12:54 PM)aruel napisał(a): 2 x volume.... troche irytuje mnie fakt, że gdy jedna z przystawek jest na maxa to drugą już niewiele da się uregulować ... tak jakby działa w systemie on/off. Czy jest to normalne? Dopiero przy odkręceniu gałek na 90% jest jakaś możliwosć ustawienia "balansu"..
Czyli masz układ BT - bass/treble (BTS, jest to system bass/treble/active balance). Ja miałem najpierw taki sam układ jak Ty w Rexie, po czym wymieniłem jeden z volumów na aktywny balans, a w tym co został, zrobiłem preamp on/off na push-pullu (a dokładnie, to w serwisie Mayonesa mi zrobiono). Dwóch volumów nie lubię, bo używam volume jako swell w aranżacjach i ustawianie "balansu" dwoma głośnościami mija się z celem (wole utrzymywać raz ustawione proporcje przy pomocy jednej gały). Działa elegancko (sporo daje w brzmieniu nawet przy wyłączonym preampie - coś jak regulacja charakteru środkowego pasma)
Reputacja:
0
A wrzucałeś może gdzieś próbki swojego spectora? Brzmienie przed i po tym zabiegu?
(04-12-2013, 03:55 PM)aruel napisał(a): A wrzucałeś może gdzieś próbki swojego spectora? Brzmienie przed i po tym zabiegu?
A wrzucałem, wrzucałem... A później się na mnie rzucili
Edit:
O tutaj np jest jedna - może nie najlepsza  ale za to wywołująca sporo emocji
http://basscity.eu/thread-5-post-309739.html#pid309739
Liczba postów: 24876
Liczba wątków: 29
Reputacja:
10
aruel:
porówanie brzmienia z preampem i bez, ale nadal na 2x vol:
http://burning.wrzuta.pl/audio/7ZcvTLv3K...z_preampem
Euro DLX4 strojony w B
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio
Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Liczba postów: 12181
Liczba wątków: 43
Reputacja:
5
04-15-2013, 11:11 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-15-2013, 11:12 AM przez Doman.)
Man, w ogóle ten TonePump to jakaś padaka jest. W moim Euro 5 (ex. Saimonowym) dorobione jest włączanie tego preampu (defaultowo jest cały czas off) i go nie włączam.
Jest buła i kastrat z załączonym preampem.
Za to EMG-BTS w klonowym Euro jest spoko.
P O Z I O M
Z A D O W O L E N I A
D O M A N A
![[Obrazek: 5oTDjh4.png]](https://i.imgur.com/5oTDjh4.png)
Liczba postów: 1029
Liczba wątków: 31
Reputacja:
5
05-21-2013, 09:34 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-21-2013, 09:38 AM przez dr_kciuk.)
Właśnie wczoraj dotarł do mnie Spec NS5H2 usa.Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony preampem aguilara,który w nim siedzi i ogólnie brzmieniem,które to bardzo odbiega od eurosa 5 z tone-pumpem.Euro 5 jest przeraźliwie napompowany i bardzo agresywny.Spec Usa wydaje się być bardziej uniwersalny.No i jest piękny  ...Później wrzucę fotki.
Liczba postów: 12307
Liczba wątków: 44
Reputacja:
4
05-21-2013, 10:25 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-21-2013, 10:26 AM przez bratekr.)
Gratulacje! Czekam za zdjęcia  . Jakie kolory?
(04-15-2013, 11:11 AM)Doman napisał(a): Man, w ogóle ten TonePump to jakaś padaka jest. W moim Euro 5 (ex. Saimonowym) dorobione jest włączanie tego preampu (defaultowo jest cały czas off) i go nie włączam.
Jest buła i kastrat z załączonym preampem.
Za to EMG-BTS w klonowym Euro jest spoko.
Gitara Szymona naprawdę fajnie brzmiała. Słyszałem na 4 koncertach  .
Takie tam granie.
Czy ta mordka jest taka, na jaką zasłużyło to forum?
[ ] tak
[ ] bardzo tak
A ja chyba zamiast BTS Control (osobno bass i treble) wstawię BQC Control (bass/treble i variable-midrange na koncentrykach). Generalnie preamp onboard często przydaje się live...
Liczba postów: 3856
Liczba wątków: 9
Reputacja:
2
(05-21-2013, 10:32 AM)OMSON napisał(a): Generalnie preamp onboard często przydaje się live...
Ciezko mi to sobie wyobrazić, ogólnie wydaje mi się, że takim preampem chyba dużo łatwiej coś spierdolić niż poprawić, bo zakładam, że używacie go na zasadzie "no, do tej piosenki potrzebuje więcej basu".
Ja jak potrzebuję innego soundu to zmieniam przystawkę/skręcam tone.
W jaki sposób preampy onboard przydają się live? W jakich sytuacjach ich używacie, jak to działa?
fender -> fender -> fender
Liczba postów: 3224
Liczba wątków: 27
Reputacja:
1
Mi Tone Pump działał jako zajebisty Booster  Bass na 75%, Treble na maxa i z Gainem w SVT3Pro na 75% kruszyło aż miło
Liczba postów: 3856
Liczba wątków: 9
Reputacja:
2
(05-21-2013, 05:47 PM)Viking napisał(a): Mi Tone Pump działał jako zajebisty Booster Bass na 75%, Treble na maxa i z Gainem w SVT3Pro na 75% kruszyło aż miło 
tzn jak, standardowo miałeś ustawione na 0 i podbijałeś bass i treble tak jak mówisz?
zwykły booster pod stope/eq nie zrobiłby tego równie dobrze?
fender -> fender -> fender
(05-21-2013, 05:26 PM)Bolem napisał(a): Ciezko mi to sobie wyobrazić, ogólnie wydaje mi się, że takim preampem chyba dużo łatwiej coś spierdolić niż poprawić,
To zależy, czy słuchasz samego siebie, czy basu w kontekście zespołu i jak używasz preampu?  Czasem zamiast kręcić i kręcić wzmacniaczem, wystarczy ruszyć preamp onboard i to jest ta 'kropka nad i'... O tym pisałem
|